Beneficiile științei pentru copii: curiozitate și explorare
 

Beneficiile științei pentru copii: curiozitate și explorare

Știința este prezentă în orice și înseamnă oportunități nesfârșite pentru copii de a învăța despre mediul lor. Motivarea acestora pentru a dezvolta gândirea științifică îi ajută să își îmbunătățească și alte abilități.
Beneficiile științei pentru copii: curiozitate și explorare

Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

Copilăria este cea mai curioasă etapă a vieții. De la o vârstă fragedă, interesul pentru a afla cum funcționează lucrurile pot fi asociate cu cunoștințele științifice. Cu fiecare descoperire, copilul își dezvoltă abilități utile în viitor. Acesta este unul dintre beneficiile științei pentru copii.

Pe măsură ce explorează mediul înconjurător, copiii construiesc concepte care sunt adaptate nivelului lor de înțelegere și care le alimentează entuziasmul de a afla mai multe.

Departamentul pentru Educație al Statelor Unite subliniază într-o publicație faptul că cei mici inventează explicații interesante, astfel încât mediul lor să aibă sens. Copiii mai mari generează argumente ştiinţifice excepţionale. Deși nu este vorba despre a-i împinge să fie chimiști, ingineri sau fizicieni, știința le oferă înțelepciune aplicabilă în viața de zi cu zi.

Influența științei asupra copiilor

Știința este procesul de învățare prin observare și experimentare. Include erori și succese, utilizarea datelor, interogarea și analiza rezultatelor. Sună complicat, dar copiilor le poate fi mai ușor să înțeleagă de ce dacă folosim argumente simple.

Sportul, natura și jocurile, de exemplu, reprezintă oportunități de a studia și de a activa gândirea critică. A cunoaște puțin din toate întărește capacitatea de a comunica, de a formula opinii, de a ne concentra, de a reflecta și de a dezvolta simțurile prin interacțiunea cu mediul.

Fii atent la întrebările copilului tău și ajută-l să investigheze când vrea să afle despre animale, plante, funcționarea dispozitivelor, mecanică, stele și orice subiect care îi atrage atenția.

Profesoară ce cunoaște beneficiile științei pentru copii

Beneficiile științei pentru copii

Se estimează că, de la vârsta de 7 ani, apar atitudini pozitive sau negative față de educația științifică, deci este convenabil să profităm și să cultivăm interesul copiilor.

Un copil captivat de știință este o sursă de idei productive. Creează provocări, participă activ în clasă, dezvoltă hobby-uri și își lasă imaginația să zboare.

De asemenea, devine o persoană sugestivă, exploratoare și comunicativă. În continuare, îți prezentăm toate beneficiile științei pentru copii!

Susține alte abilități

Raționamentul necesar pentru rezolvarea problemelor, colaborarea între colegi, extinderea vocabularului și perseverența sunt câteva practici care se îmbunătățesc odată cu educația științifică. Există o mai mare familiarizare cu subiecte precum alfabetizarea și matematica, pe lângă abilitățile creative.

Știința hrănește dezvoltarea intelectuală a copilului prin următoarele concepte:

  • Observația: folosește simțurile pentru a aduna și organiza informații. Încearcă să-i oferi un set de obiecte și vezi cum subliniază culoarea, gustul, textura sau dimensiunea.
  • Comparație: după ce au explorat, copiii stabilesc diferențe și asemănări.
  • Clasificare: după comparație, urmează gruparea pe categorii. De exemplu, dacă le oferi mai multe pere, copiii le sortează în funcție de variația de culoare, dimensiune, etc.
  • Măsurare: la fel de simplă precum determinarea dimensiunilor sau cantităților.
  • Comunicare: copiii descriu prin vorbe, desene sau altă formă de exprimare ceea ce au observat, comparat, clasificat și măsurat.
  • Deducție: ordonează informațiile colectate și le asociază cu experiențele anterioare pentru a construi noi ipoteze.
  • Predicție: presupuneri și estimări bazate pe concepte anterioare.

Activează concentrarea

Copiii interesați de știință au un nivel ridicat de concentrare și sunt atenți la detalii. Este o abilitate care evoluează cu fiecare experiment la care participă și care va fi utilă în studii sau orice activitate.

Stimulează munca în echipă

Având un scop comun, mai mulți copii se pot uni pentru a obține rezultate rapide și optime. Mai târziu vor ști să se descurce în grupuri mari.

Formează spații critice și extinde abordările

Fiecare experiment este o fereastră pentru a-și exprima opiniile și a prelua idei care favorizează crearea propriei gândiri. Dezvoltarea aprecierii încă din copilărie este cheia în formarea criteriilor.

Promovează dorința de a descoperi

Rezultatele unui experiment dezlănțuie factorul surpriză. Așa se generează curiozitatea de a descoperi ce s-a întâmplat. Știința este o modalitate prin care copiii pot să găsească răspunsuri și să rezolve probleme.

Încurajează explorarea naturii

Experimentarea în aer liber stimulează curiozitatea, mai ales în timpul copilăriei timpurii. Astfel, natura devine un laborator gigantic în care cei mici pot finaliza diverse activități.

O excursie la plajă, o plimbare în parc, curtea școlii și grădinile casei sunt doar câteva dintre numeroasele locuri în care copiii fac descoperiri.

Încurajează metodele alternative de învățare

În copilărie, știința ajută la asimilarea conceptelor abstracte prin jocuri. Folosirea rampelor sau folosirea forței sunt modalități de a prezenta cazuri științifice fără a fi plictisi copiii.

Familie care cunoaște beneficiile științei pentru copii

Recomandări pentru a motiva copiii să învețe despre știință

Panorama susține faptul că cei mici învață cel mai bine dacă activitățile au loc într-un context legat de viața și experiențele lor de zi cu zi. Privirea stelelor, coacerea unui tort sau discuția despre copaci sunt ocazii de a dobândi cunoștințe.

Pentru ca educația științifică să-i captiveze, creează experimente interesante adecvate vârstei. Revistele de specialitate (cum ar fi National Geographic) prezintă liste de fenomene și experimente care, fără îndoială, vor captiva copiii.

Acum îți propunem câteva sugestii cu care poți motiva copiii:

  • Discută subiectele într-un mod distractiv. Discuțiile științifice cu copiii trebuie să fie incitante.
  • Investește în echipamente. Sigur, un microscop este uimitor, dar dacă aparatul este peste posibilitățile tale, dăruiește truse de astronomie, truse de săpat după fosile, etc.
  • Promovează lectura. Adaugă cărți de știință pentru copii în biblioteca de familie. De asemenea, le poți descărca de pe internet și le puteți citi împreună.
  • Analizați videoclipuri. Întrucât observația este esențială, videoclipurile despre fapte științifice sunt un sprijin excelent în predare.
  • Extinde ceea ce știe deja. Știința este cumulativă și în copilărie este mai ușor să înveți din ceea ce știi deja.
  • Răspunde la întrebări. Aceasta este o oportunitate de a cultiva cunoștințe despre un subiect. Nu lăsa întrebări fără răspuns și profitați de ocazie pentru a investiga împreună.

Părinții și beneficiile științei pentru copii

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) subliniază faptul că este mai important să însoțim copiii în procesul învățare decât să le oferim direct toate răspunsurile. Adulții trebuie să aibă resurse, să fie implicați și să fie deschiși către practici educaționale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.