Logo image
Logo image

Maturitatea emoțională: a ști că viața nu este perfectă

4 minute
Maturitatea emoțională înseamnă să escaladezi munți, să treci prin experiențe care îți întăresc încrederea în sine și să te confrunți cu lucruri care îți provoacă disconfort, dar te învață ceva, te schimbă și te ajută să te dezvolți în plan sufletesc.
Maturitatea emoțională: a ști că viața nu este perfectă
Bernardo Peña

Scris și verificat de psihologul Bernardo Peña

Scris de Raquel Aldana
Ultima actualizare: 03 ianuarie, 2023

Maturitatea emoțională înseamnă să fii fericit știind că viața nu este perfectă. Aceasta se capătă odată cu învățarea anumitor lecții, cu puterea de a merge mai departe, cu adaptarea la ritmurile vieții. 

Cu timpul vei înțelege că nicio dragoste nu este mai puternică decât cea pe care ți-o dăruiești ție însuți, întrucât aceasta reprezintă temelia perpectivei tale asupra vieții. Dragostea este sprijinul nostru atunci când cădem și medicamentul care ne ameliorează suferința.

Maturitatea emoțională se dezvoltă odată cu trecerea timpului și în urma loviturilor primite de la viață. Este incredibil cât de mult ne maturizăm după ce trecem printr-o perioadă de stres, supărare sau durere.

Deși în ziua de azi există cărți care te învață aproape orice, încă nu s-a scris niciuna intitulată: Ghidul vieții: cum să te maturizezi. Acest mesaj este filtrat prin prisma a tot ceea ce ni se spune că ar trebui sau nu ar trebui să facem sau să obținem.

Some figure

Întrucât fiecare persoană este unică și nu există nicio carte intitulată Ghidul vieții: cum să te maturizezi, nu avem la dispoziție o formulă clară care să ne învețe cum să ne maturizăm. 

Știu că m-am maturizat atunci când nu mai simt nevoia să judec sau să dau vina pe altcineva pentru ceea ce mi se întâmplă.

-Anthony de Mello-

Semne care indică maturitatea emoțională

Vine un moment în care ajungem să reflectăm asupra drumului ales în viață și a deciziilor luate pe parcurs. Care sunt semnele maturității emoționale?

Te-ar putea interesa și: Răni emoționale din copilărie

A ști când să renunți

Persoanele mature din punct de vedere emoțional știu că viața este mai frumoasă dacă o trăiești liber. Ele știu să renunțe la lucrurile care nu le mai sunt de folos, pentru că și-au dat seama că a privi mereu în trecut te împiedică să închei anumite capitole din viața ta și să îți vindeci rănile emoționale.

Some figure

A accepta viața așa cum este ea și a vindeca durerea emoțională

Atunci când ai învățat ceva din suferința ta, scapi de teama de a privi în sufletul tău pentru a-ți vindeca rănile emoționale, moment în care poți să faci un pas în față.

A ști să-ți exprimi gândurile și sentimentele

Refuzul introspecției permite aspectelor negative din trecut să intervină în prezent. În acest fel nu lași loc în viața ta niciunui lucru pozitiv, iar acest lucru doare. Doare enorm.

Claritatea mentală a indivizilor maturi din punct de vedere emoțional este în opoziție cu inerția și haosul constant din viețile celor care nu au ajuns în acest stadiu al maturității. Maturitatea emoțională te ajută să rezolvi diverse probleme din viața de zi cu zi. 

A înceta să te mai plângi

Persoanele mature au învățat să accepte și să schimbe anumite lucruri, conștienți de faptul că atunci când te plângi nu rezolvi nimic.

Some figure

A fi capabil de empatie fără a te simți copleșit

Persoanele mature sunt capabile să-și gestioneze emoțiile.

A nu te pedepsi singur pentru greșelile făcute

Greșelile sunt cea mai bună modalitate de a ne conștientiza defectele. Persoanele mature nu se pedepsesc pentru limitele lor, ci încearcă să găsească moduri de a se autoperfecționa.

Te-ar putea interesa și: Trăsături ale persoanelor imature la nivel emoțional

Deschiderea și maturitatea emoțională

Pe măsură ce te maturizezei, conștientizezi că barierele emoționale te împiedică să te dezvolți în acest plan. Deși este adevărat că anumite limite sunt necesare, este bine să le dobori din când în când.

Some figure

Oamenii maturi își petrec timpul și singuri, dar și în compania celorlalți

Textul de mai jos îi este atribuit lui Charlie Chaplin. Indiferent dacă îi aparține acestuia sau nu, este cu siguranță o reflecție frumoasă despre traseul vieții, despre maturizare și schimbare:

Am iertat greșeli care erau aproape de neiertat. Am încercat să înlocuiesc oameni care păreau de neînlocuit și am încercat să-i uit pe cei care erau de neuitat. Am acționat din instinct, am fost dezamăgit de oameni despre care nu am crezut că ar fi capabili să o facă. Dar și eu i-am dezamăgit pe cei dragi.

Am râs când nu credeam că aș fi în stare. Mi-am făcut prieteni pe viață. Am iubit și am fost iubit, dar am fost și respins. Am fost iubit de persoane pe care nu le-am iubit.

Am țipat și am sărit în sus de bucurie. Am trăit pentru dragoste și am făcut jurăminte eterne, dar am și încălcat multe dintre ele.

Am plâns ascultând muzică și uitându-mă la poze. Am sunat anumiți oameni doar ca să le aud vocea. M-am îndrăgostit de un zâmbet. Uneori am simțit că mor de dorul cuiva.

Mi-a fost teamă să nu pierd oameni speciali pentru mine (și i-am pierdut oricum). Dar am supraviețuit!

Și încă trăiesc!

Nu sunt doar trecător prin viață. Și nici tu nu ar trebui să fii!

TRĂIEȘTE!!!

Este bine să lupți cu hotărâre, să îmbrățișezi viața și să trăiești cu pasiune. Pierde cu demnitate și câștigă cu îndrăzneală, pentru că lumea aparține celor care îndrăznesc, iar viața este prea scurtă pentru a fi fără sens.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dean, D. G., & Bruton, B. T. (1989). Alienation and emotional maturity. Sociological Focus. https://doi.org/10.1080/00380237.1989.10570544
  • Irving, J. A., & Williams, D. I. (1999). Personal growth and personal development: Concepts clarified. British Journal of Guidance and Counselling. https://doi.org/10.1080/03069889908256287
  • Moore, D. (2010). 7 Steps to emotional maturity. https://doi.org/10.1080/10610278.2015.1098639
  • Revista Interuniversitaria de Formación del Profesorado, 66 (23,3) (2009), 7835-81408
  • Berrocal, P. F., & Pacheco, N. E. (2009). La inteligencia emocional y el estudio de la felicidad. Revista interuniversitaria de formación del profesorado, (66), 85-108.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.