Menstruația falsă: ce este și de ce apare?
 

Menstruația falsă: ce este și de ce apare?

Menstruația falsă este o sângerare care de multe ori alarmează femeile. În general, nu este cazul să vă temeți, deoarece este un proces normal.
Menstruația falsă: ce este și de ce apare?
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 16 august, 2022

Menstruația falsă este o sângerare similară cu menstruația normală, ce apare în primele săptămâni de sarcină. Se numește „falsă” pentru că în realitate nu corespunde menstruației, ci este o „sângerare de implantare”.

Multe femei însărcinate merg la centrele de urgență atunci când detectează acest tip de sângerare. Acest lucru este corect deoarece, deși în cele mai multe situații sângerarea este normală, este posibil ca acest simptom să fie un semn că ceva nu este în regulă.

Menstruația falsă este cunoscută și sub denumirea de „metroragie”. Dacă o femeie nu știe că este însărcinată, este probabil să confunde sângerarea cu o menstruație normală.

Menstruația falsă: de ce apare?

Fată ce experimentează menstruația falsă

În general, menstruația falsă apare între 21 și 24 de zile după ultima menstruație. Sângerarea este roșu închis sau roz și nu este însoțită de cheaguri. Durează mai puțin de 3 zile. Unele femei simt sensibilitate la nivelul sânilor.

Menstruația falsă corespunde sângerării de implantare. Procesul începe în a șasea zi după fertilizare. Acesta este momentul în care embrionul este implantat în stratul exterior al uterului sau endometru.

Implantarea durează între două și trei zile. În acest interval de timp, ovulul fertilizat produce o substanță care erodează celulele endometrului. În acest fel, embrionul se prinde de stratul exterior al uterului.

Unele vase de sânge se pot rupe, provocând menstruații false. Uneori, cauza sângerării poate fi altceva, așa cum vom prezenta mai jos.

Leziuni vaginale sau cervicale

În primul trimestru de sarcină, aceste zone sunt mai sensibile și mai irigate. Prin urmare, este mai ușor să sângereze din cauza efectuării unui examen ginecologic, raporturilor sexuale sau activității fizice intense.

Avort

Când există un avort în curs, pe lângă sângerare, colul uterin se deschide și există și alte simptome asociate, precum durerea în abdomenul inferior.

Sarcină extrauterină

Sarcina ectopică sau extrauterină provoacă menstruație falsă. Acesta este numele dat unei afecțiuni în care embrionul se implantează în afara uterului. Adesea o face în trompele uterine, dar o poate face și în cavitatea abdominală, colul uterin sau ovare.

Există o producție insuficientă de hormoni și aceasta provoacă descuamarea endometrului. Acesta, la rândul lui, poate da naștere la sângerări care apar sub formă de pete ușoare însoțite de greață, vărsături, etc.

Sarcină molară în faza incipientă

Sarcina molară este o tumoare neobișnuită care se formează în uter la începutul sarcinii. Acest lucru este cauzat de fertilizarea anormală și are ca rezultat un făt anormal. Unul dintre simptomele acestei afecțiuni este sângerarea în primul trimestru de sarcină.

Simptome asociate

Simptomele menstruației false sunt foarte asemănătoare cu cele ale menstruației obișnuite. În condiții tipice, apare după ovulație, deci coincide cu data menstruației.

Fluxul este mai puțin abundent, mai clar și fără cheaguri, adică are o textură mai lichidă. În plus, este însoțit de dureri de cap, oboseală, dureri în abdomen, sensibilitate mamară și iritabilitate.

Apar simptome precum următoarele:

  • Dureri în abdomen și colici
  • Diaree sau constipație
  • Arsuri la stomac
  • Umflarea sânilor
  • Nevoia frecventă de a urina
  • Greață și vărsături, în special dimineața
  • Respingerea anumitor alimente
  • Intoleranță la unele mirosuri
  • Pofte
  • Somnolenţă

Cum să diferențiem sângerarea de implantare de menstruație?

Este normal ca unele femei să confunde sângerarea de implantare cu o menstruație obișnuită, în special cele cu menstruații puține. Menstruația adevărată se caracterizează prin sângerare roșie aprinsă cu cheaguri care durează 4 până la 7 zile. În plus, este însoțită de următoarele simptome:

  • Durere de spate
  • Oboseală
  • Sâni umflați
  • Crampe abdominale

Modul definitiv de a diferenția menstruația de sângerarea de implantare este printr-un test de sarcină (sânge sau urină). În cazul analizelor de urină, se recomandă repetarea testului după 3 până la 4 zile.

Când să mergeți la medic?

Dacă sângerarea apare la începutul sarcinii, nu există niciun motiv să vă alarmați. Sângerarea de implantare este perfect normală.

Cu toate acestea, există și alte cauze care provoacă sângerare. Consultați un medic ori de câte ori se întâmplă acest lucru. Este modalitatea de a confirma că totul este în regulă și că nu există niciun risc.

Teste de diagnosticare

Pentru a stabili diagnosticul, medicul analizează starea generală de sănătate și istoricul familial. De asemenea, colectează date despre data de începere și caracteristicile sângerării.

Medicul face un examen fizic și un examen rectovaginal pentru a verifica eventualele anomalii. Acesta poate solicita unul sau mai multe dintre următoarele teste:

  • Test de sânge
  • Testul funcției tiroidiene și nivelul hormonilor
  • Test de urină
  • Ecografia abdomenului și a pelvisului
  • Scanare CT sau RMN
  • Test Papanicolau
  • Biopsie

Tratamente disponibile

Medic ce analizează menstruația falsă

Tratamentul menstruației false va depinde de cauză. Când vine vorba de sângerare de implantare, nu este necesar niciun tratament. Sângerarea se va opri de la sine și nu va provoca nicio consecință.

Dacă menstruația falsă este semnul unui avort, medicul va impune odihnă strictă până când sângerarea dispare. În cazul în care avortul este în desfășurare, trebuie luată o decizie: finalizare spontană, accelerarea procesului cu medicamente sau efectuarea unei dilatații cu aspirație și chiuretaj.

Dacă diagnosticul de sarcină ectopică este confirmat, este indicată intervenția chirurgicală. Acest lucru trebuie făcut cât mai curând posibil. În alte situații, medicul va oferi sfaturile necesare.

Stil de viață și recomandări

Menstruația falsă nu implică schimbarea obiceiurilor. Se recomandă un stil de viață sănătos cu o alimentație echilibrată, activitate fizică adaptată sarcinii și liniște.

Riscul de avort implică multă odihnă, liniște și monitorizare medicală continuă. Este important să urmați cu strictețe instrucțiunile. Dacă apare avortul spontan, se recomandă consultarea unui psiholog.

După tratarea sarcinii ectopice, poate fi necesară asistența psihologică. De asemenea, este foarte important să existe o rețea de sprijin social și emoțional. Obținerea unei noi sarcini în viitor va depinde de fiecare caz.

Dacă detectați menstruația falsă, consultați medicul

Consultați medicul pentru a determina dacă aveți o menstruație falsă sau există o altă problemă. Medicul vă va oferi instrucțiunile necesare.

De obicei, menstruația falsă corespunde sângerării de implantare. Acest lucru nu va afecta dezvoltarea sarcinii și nu este o anomalie. Dacă vorbim de o altă cauză, cel mai important lucru este să mergeți la medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Galaz-Montoya, C. I., Razo-Aguilera, G., Grether-González, P., & Aguinaga-Ríos, M. (2015). Aspectos genéticos de la mola hidatidiforme. Perinatología y reproducción humana, 29(3), 113-117.
  • Valdez-Morales, F. J., Vital-Reyes, V. S., Hinojosa-Cruz, J. C., & Cerbón, M. (2014). Funcionalidad y cambios endometriales asociados con la inducción de ovulación con citrato de clomifeno y FSH recombinante en mujeres con infertilidad. Ginecología y Obstetricia de México, 82(02), 143-153.
  • Lage, P. R., Suárez, A. V., & Rodríguez, M. A. (2012). Metrorragia de primer trimestre. Cuadernos de atención primaria, 18(4), 332.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.