Informații despre testul Papanicolau - Doza de Sănătate
 

Informații despre testul Papanicolau

Există multe teste care se fac femeilor în cabinetul medicului ginecolog pentru a se exclude diferite boli. De fapt, testele Papanicolau sunt unul dintre cele mai frecvente teste. Ce sunt acestea? Află tot ce trebuie să știi în acest articol!
Informații despre testul Papanicolau

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Cât de multe informații despre testul Papanicolau cunoști? Acesta este un test medical de rutină care poate detecta cancerul de col uterin la femei. De asemenea, medicii îl folosesc pentru a detecta și alte probleme ale sistemului reproducător. Numele acestui test vine de la Georgios Papanicolaou, unul dintre medicii pionieri în diagnosticul acestui tip de cancer.

Unii oameni numesc acest test „citologie vaginală”, „citologie exfoliativă” sau pur și simplu „Papanicolau”. Scopul acestui test este de a detecta posibile celule anormale în colul uterin, care ar putea deveni canceroase. Este vorba despre localizarea timpurie a acestor celule precanceroase și tratarea lor pentru a preveni apariția cancerului.

Alte boli mai frecvente care pot fi detectate cu ajutorul testului Papanicolau sunt inflamația și infecțiile.

Cât de des și de la ce vârstă ar trebui să se supună femeile testului Papanicolau?

Informații despre testul Papanicolau

Ginecolog care prezintă informații despre testul Papanicolau

Medicii ginecologi îți pot oferi cele mai importante informații despre testul Papanicolau. În mod normal, un asemenea test poate fi efectuat în cabinetul acestora sau în orice spital. De fapt, nu este nevoie de echipamente specifice, iar testele Papanicolau sunt foarte rapide. Procedura poate provoca un mic disconfort, dar nu este dureroasă.

De obicei, medicii efectuează acest test împreună cu un examen pelvin. Apoi, aceștia fac un control general pentru a verifica starea uterului, a vaginului și a ovarelor. Pentru a vedea în interiorul acestei zone, ei introduc un specul în vaginul pacientei pentru a-l lărgi.

După inspecția vizuală, ginecologii vor preleva o mostră de țesut din colul uterin pentru testul Papanicolau. Ei fac acest lucru cu o racletă sau perie cervicală.

Apoi, medicii plasează proba pe o placă de sticlă mică și o trimit la un laborator pentru analize specializate. După câteva zile, laboratorul va avea rezultatele pregătite, iar pacienta ar trebui să se întoarcă la cabinetul medicului pentru a le obține.

De la ce vârstă trebuie să-și facă femeile testul Papanicolau?

Medic ginecolog care consultă o pacientă

Specialiștii au dezbătut multă vreme acest subiect: când ar trebui femeile să-și facă primul test Papanicolau. Cu câțiva ani în urmă, li se recomanda adolescentelor să-și facă primul test la 16 sau 18 ani.

În prezent, medicii nu cred că adolescentele sănătoase care nu sunt active sexual și care nu au simptome trebuie să se supună unor examene pelviene sau teste Papanicolau. Vârsta pe care majoritatea medicilor o recomandă pentru primul test Papanicolau este de 21 de ani.

De asemenea, atunci când devii activă sexual, este timpul să începi să vizitezi periodic medicul ginecolog. Cu toate acestea, dacă ai simptome ale unei probleme, ar trebui să mergi la medic chiar și mai devreme.

De fapt, a deveni activă sexual implică un risc crescut de a contracta Papillomavirusul uman (HPV). În unele cazuri, acesta poate duce la apariția cancerului. De asemenea, debutul vieții sexuale crește riscul de a contracta și alte tipuri de viruși și infecții cu transmitere sexuală (ITS).

Cât de des ar trebui să-ți faci un test Papanicolau?

Medic care oferă informații despre testul Papanicolau

Până de curând, medicii recomandau, în general, efectuarea acestui test o dată pe an. Totuși, aceste instrucțiuni s-au schimbat în ultima vreme.

În orice caz, medicul tău ginecolog va stabili cât de des trebuie să te supui testului Papanicolau. Totul depinde de situația ta particulară. De asemenea, frecvența va depinde și de istoricul familial sau personal. Dacă nu ai antecedente sau simptome și dacă rezultatele au fost negative timp de trei ani, medicul tău poate prelungi durata de timp dintre teste.

În prezent, medicii susțin că femeile între 21 și 29 de ani ar trebui să fie testate cel puțin o dată la fiecare trei ani. Femeile între 30 și 65 de ani pot face testul Papanicolau la fiecare trei-cinci ani, în funcție de situația lor particulară.

După 65 de ani, nu mai ai nevoie de examene periodice. Cu toate acestea, este posibil să ai în continuare nevoie de acest test dacă prezinți factori de risc precum infecția cu HIV, un sistem imunitar slăbit sau dacă ai mai fost tratată pentru acest tip de probleme.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.