Logo image
Logo image

Metoda 20/10 pentru organizarea casei

6 minute
Faci curățenie în weekend și îți sacrifici zilele libere pentru a face ordine? Dacă da, este timpul să încerci metoda 20/10 pentru a-ți organiza casa!
Metoda 20/10 pentru organizarea casei
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă nu-ți place să faci curățenie sau amâni momentul până în weekend, atunci acest articol este pentru tine. Îți vom spune totul despre o nouă tehnică de curățare care a devenit populară în întreaga lume. Este timpul să încerci metoda 20/10 pentru organizarea casei!

Rachel Hoffman a conceput acest sistem de curățare pentru toți oamenii care doresc ca mediul lor să fie îngrijit și ordonat. Se aplică studenților, persoanelor singure, cuplurilor și familiilor, deoarece toți merităm un loc curat în care să trăim fără ca sarcina să devină epuizantă.

Această tendință diferă de alte metode tradiționale, care se adresează doar familiilor tipice, în care o singură persoană (de obicei o femeie) este responsabilă de menținerea ordinii. Hoffman spune că astfel de metode de modă veche și perfecționiste nu iau în considerare lumea modernă, persoanele cu dizabilități, bolile fizice sau mintale sau persoanele care lucrează departe de casă toată ziua.

Mulți nu se pot organiza în ceea ce privește curățenia din cauza circumstanțelor de zi cu zi. Dar această metodă li se potrivește foarte bine, deoarece o pot aplica fără niciun inconvenient.

Ce este metoda 20/10 pentru organizarea casei?

Propunerea lui Hoffman este simplă: scapă de zilele nesfârșite de curățenie și schimbă-le cu perioade scurte de muncă, alternate cu pauze. Ea ne sugerează să facem curățenie 20 de minute și să ne odihnim 10. Pentru a face acest lucru, trebuie să folosim un cronometru. În acest fel, ne asigurăm că respectăm minutele alocate pentru muncă și odihnă.

În timpul binemeritatelor 10 minute de pauză, ne putem verifica emailurile sau rețelele de socializare, putem lua o ceașcă de ceai sau ne putem plimba cu animalul de companie. Aceste minute ne aparțin și ar trebui să le folosim după bunul plac. Desigur, când alarma se declanșează, trebuie să ne întoarcem la treabă.

În același timp, creatorul acestui sistem ne invită să ne concentrăm asupra lucrurilor mici și nu asupra dezordinii generale pe care o avem acasă. De exemplu, în loc să ne concentrăm pe mizeria din bucătărie, trebuie să ne uităm doar la vasele murdare și să le spălăm.

Dacă ne ocupăm de câte un lucru în loc să ne gândim la imaginea de ansamblu, rezultatele vor fi mai satisfăcătoare.

Cum să folosești metoda 20/10 pentru organizarea casei

Hoffman a publicat o carte intitulată „Unf * CK Your Habitat: You are better than your mess”. Ea ne oferă câteva sfaturi pe care le vom analiza mai jos.

Some figure
Uneori, vedem dezordinea ca pe un haos copleșitor și asta ne descurajează. Trebuie să ne concentrăm pe acțiuni mici pentru a merge mai departe.

1. Fă o fotografie înainte și după

Când vei termina, vei putea vedea în mod clar că efortul tău a meritat. Te va motiva să continui să folosești acest sistem de curățare. De asemenea, vei putea identifica cele mai problematice părți ale casei  și vei ști dacă ai uitat să cureți ceva.

Vezi și:

Motive să ai un dezumidificator în locuință

2. Fă-ți patul zilnic

Va dura mai puțin de un minut, iar beneficiile sunt numeroase. Imaginea de ansamblu a camerei se va schimba complet doar prin aranjarea patului. Este mult mai reconfortant să te culci într-un pat ordonat decât într-unul care arată ca după război.

3. Deschide ferestrele

Aerisește casa pentru a purifica aerul și a elimina mucegaiul, bacteriile și mirosurile. Fă acest lucru mai ales iarna, când suntem obișnuiți să nu deschidem geamurile din cauza temperaturilor scăzute.

4. Spală vasele

Când terminăm de mâncat, este normal ca lenea să pună stăpânire pe noi și să vrem să lăsăm vasele pentru a doua zi. Greșit! Indiferent ce altceva ai face, gândul că va trebui să o faci la un moment dat te va bântui. De asemenea, murdăria va fi mai greu de îndepărtat și va aduce un miros neplăcut în bucătărie. Deci, dacă vrei să-ți organizezi casa, spală vasele.

5. Curăță frigiderul

Începe prin a arunca tot ceea ce este vechi, expirat sau urât mirositor. Verifică toate casoletele, chiar și pe cele ascunse în spate. Apoi, curăță bine rafturile și compartimentele. În cele din urmă, pune lucrurile înapoi într-un mod ordonat.

6. Începe cu cel mai mare spațiu

Dacă începi cu cele mai mici camere, vei obosi rapid și nu vei termina de curățat spațiile mai mari și mai folosite. Dacă termini mai întâi cea mai mare cameră, vei avea motivația de a continua.

7. Începe de sus în jos

Această regulă se aplică oricărui lucru, de la dulapuri înalte cu rafturi la case cu mai mult de un etaj. Începe întotdeauna curățenia de la cele mai înalte compartimente în cazul mobilierului și de la etajele superioare ale locuințelor.

8. Ridică totul de pe podea

Pe podea nu ar trebui să rămână nimic. Când începe curățenia, pune toate lucrurile la locul lor.

9. Completează circuitul rufelor

Hoffman subliniază o greșeală obișnuită pe care o fac mulți dintre noi. Ne spălăm hainele, le uscăm și apoi le lăsăm undeva grămadă. Când facem acest lucru, circuitul este neterminat, iar hainele se adună și formează un munte care pare imposibil de sortat. Nu uita să le speli, să le usuci, să le împachetezi și să le pui în dulap în locul potrivit.

10. Curăță podeaua

Spală podeaua fie cu un mop umed, fie cu o cârpă sau cu un aspirator. Este gata! Casa ta arată așa cum ți-ai dorit și încă mai ai energie pentru a te bucura de ziua de repaus!

Some figure
Curățarea podelei este sarcina finală a metodei 20/10, deoarece lucrurile se fac de sus în jos.

Care sunt beneficiile metodei 20/10?

Există și alte modalități de a-ți organiza casa, precum așa-numitul maraton de curățenie. Acesta poate dura o zi întreagă. Cel mai rău lucru este că are loc în weekend, deoarece de luni până vineri avem alte obligații. Așa că ne petrecem zilele libere la curățenie și, la începutul săptămânii, suntem deja epuizați.

Oboseala de după un maraton de curățenie produce sentimente negative față de sarcină. Indiferent cât de mult intenționăm să menținem ordinea de acum înainte, pe măsură ce zilele trec, istoria se repetă.

Printre avantajele metodei 20/10 pentru organizarea casei putem menționa următoarele:

  • Putem menține casa ordonată făcând curat doar puțin în fiecare zi, în loc să lăsăm murdăria să se acumuleze.
  • Este un sistem de curățare simplu, deci este potrivit pentru persoanele care suferă de dureri fizice sau dizabilități.
  • Vom dobândi obiceiuri corecte de curățare. Nu uita că avem nevoie de 21 de zile pentru a adopta un obicei nou.

Vezi și:

O locuință simplificată cu 8 principii ale minimalismului

De ce ar trebui să încerci metoda 20/10 pentru organizarea casei

Abordarea curățeniei în funcție de intervale temporizate este foarte tentantă. După cum ai văzut, nu este vorba despre a fi experți în curățenie și cu atât mai puțin despre curățenia excesivă.

Prin acțiuni zilnice mici, casa poate fi păstrată curată și ordonată. Vei avea timp să te bucuri de ea. Acum că știi în ce constă metoda 20/10, fă prima fotografie a locuinței și începe!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Álvarez Veloso, D. A., & Soto, G. (2014). Casa limpia.
  • Kondo, M. (2016). Spark joy: An illustrated master class on the art of organizing and tidying up. Ten Speed Press.
  • Kondo, M. (2017). The life-changing manga of tidying up: A magical story. Ten Speed Press.
  • Castellano, M. I. S. (2014). MF1330_1 Limpieza doméstica: Procedimientos y operaciones de limpieza en domicilios particulares. Ideaspropias Editorial.
  • Rubio, N. S. (2019). Limpieza, tratamiento y mantenimiento de suelos, paredes y techos en edificios y locales. MF0972. Tutor Formación.
  • Carrilero, E. L. G. (2010). Casa con pasillo. HipoTesis Serie Alfabética, (5), 14.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.