Moleculă pentru a trata cancerul ovarian și pancreatic - Doza de Sănătate
 

Moleculă pentru a trata cancerul ovarian și pancreatic

Cercetătorii de la Universitatea din Stanford au creat o nouă moleculă care ar putea deveni unul dintre principalii aliați în combaterea cancerului ovarian și a celui pancreatic. 
Moleculă pentru a trata cancerul ovarian și pancreatic

Ultima actualizare: 24 aprilie, 2019

Specialiștii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Stanford din California au reușit un lucru extraordinar. Aceștia au dezvoltat o moleculă pentru a trata cancerul ovarian și pancreatic… în doar câteva luni.

În prezent, noua moleculă pentru a trata cancerul este încă în stadiu experimental, dar rezultatele testelor de laborator făcute pe cobai sunt foarte îmbucurătoare. Pe lângă faptul că stopează evoluția cancerului, molecula duce și la regresia acestuia. 

Studiul a fost publicat în mai multe reviste de specialitate, inclusiv în Stanford Medicine. Oamenii de știință sunt încrezători că putem găsi un leac pentru aceste boli necruțătoare în viitorul apropiat. 

O „mănușă de baseball” ce apără organismul de cancerul ovarian și pancreatic

Nouă moleculă pentru a trata cancerul a fost supranumită „mănușa de baseball” datorită felului în care arată și în care acționează. Mai întâi, folosește o momeală pentru a „prinde” celulele canceroase. Apoi, le scoate din joc, la fel ca o mănușă de baseball.

Amato Giaccia este conducătorul acestui studiu important. El și echipa sa încearcă să găsească soluții practice pentru a trata cancerul ovarian și pe cel pancreatic. Aceste două boli au multe trăsături similare. Tocmai de aceea, Giaccia a decis să realizeze un studiu care să se concentreze pe ambele afecțiuni oncologice. Iată ce au acestea în comun:

  • Ambele tipuri de cancer sunt greu de detectat în stadiile inițiale. În plus, tind să avanseze foarte rapid.
  • Tumorile apar pe ovare și pe pancreas. Când acestea sunt descoperite, părțile afectate ale organelor sunt îndepărtate printr-o intervenție chirurgicală.
  • După operație, pacienții sunt supuși chimioterapiei și radioterapiei.
  • Tratamentele sunt, în general, foarte agresive. Pacientul este foarte slăbit, iar riscul ca boala să recidiveze nu este eliminat.

Să vedem acum cum funcționează noua moleculă pentru a trata cancerul și cum ar putea aceasta să revoluționeze medicina și tratamentele anticancerigene.

Molecula care scoate din joc celulele canceroase

Medic ce a creat o moleculă pentru a trata cancerul

Așa cum am menționat deja, atât cancerul ovarian, cât și cel pancreatic avansează foarte rapid. Când pacientul este diagnosticat, este posibil ca boala să fi afectat deja mai multe organe.

  • Cancerul metastazic este o provocare uriașă pentru specialiști. În plus, este un motiv de neliniște pentru pacienți și familiile acestora.
  • Până în prezent, majoritatea studiilor s-au concentrat asupra descoperii unei modalități de a încetini evoluția cancerului pentru a îmbunătăți calitatea vieții bolnavului.
  • Totuși, medicul Amato Giaccia și echipa sa au creat o moleculă care nu numai că stopează dezvoltarea tumorii, ci provoacă și remisia bolii.

Noua moleculă pentru a trata cancerul acționează ca o momeală. Aceasta se atașează de o proteină din gena Pax-6, iar apoi cele două stopează dezvoltarea tumorii și o distrug.

  • Metoda folosită este oprirea funcționării receptorilor pentru tirozin kinază, un element esențial pentru supraviețuirea și dezvoltarea celulelor tumorigene.
  • Această moleculă, supranumită „mănușa de baseball” poate inocula complet pacientul, mai ales dacă tratamentul este însoțit de chimioterapie.

Prin urmare, molecula distruge tumorile, iar boala regresează. 

Testare de moleculă pentru a trata cancerul

Așteptări pentru viitor de la noua moleculă pentru a trata cancerul

Studiul este încă la nivel experimental. Până acum, testele au fost efectuate numai pe animale. Încă mai așteptăm trecerea la studiile clinice. După cum știm deja, există numeroși bolnavi de cancer ovarian sau pancreatic care speră la un leac pentru boala care îi macină.

Momentan, molecula a primit denumirea de MYD1-72. Oamenii de știință speră că aceasta ar putea oferi următoarele beneficii:

  • Poate fi propusă ca o terapie complementară, mai puțin agresivă. Rinichii și sistemul imunitar nu vor mai fi la fel de afectate de tratamentele anticancerigene.
  • La animalele bolnave într-un stadiu mai puțin avansat, rata succesului este de 95%. 
  • În cazul cancerului în stadii avansate sau în metastază, rata succesului este de 51%. Totuși, în cazuri severe, medicii pot opta pentru o combinație între această moleculă și chimioterapie pentru a reduce efectele negative ale bolii.
Moleculă pentru a trata cancerul

Studiile clinice vor fi realizate în viitorul apropiat, iar speranțele sunt mari în privința rezultatelor. Oamenii de știință prevăd că vor putea fi dezvoltate molecule sau „mănuși de baseball” și pentru tratarea altor tipuri de cancer.

Între timp, suntem cu ochii pe noile descoperiri și progrese medicale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fiorillo, M., Verre, A. F., Iliut, M., Peiris-Pagés, M., Ozsvari, B., Gandara, R., … Lisanti, M. P. (2015). Graphene oxide selectively targets cancer stem cells, across multiple tumor types: Implications for non-toxic cancer treatment, via “differentiation-based nano-therapy” Oncotarget. https://doi.org/10.18632/oncotarget.3348
  • Ku, J.-L., & Park, J.-G. (2009). Biology of SNU Cell Lines. Cancer Research and Treatment. https://doi.org/10.4143/crt.2005.37.1.1
  • Couch, F. J., Johnson, M. R., Rabe, K. G., Brune, K., De Andrade, M., Goggins, M., … Hruban, R. H. (2007). The prevalence of BRCA2 mutations in familial pancreatic cancer. Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention. https://doi.org/10.1158/1055-9965.EPI-06-0783

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.