Motive pentru care ar trebui să bei apă cu lămâie și castraveți
De ce să bei apă cu lămâie și castraveți? Este una dintre acele băuturi răcoritoare naturale și sănătoase pe care le putem pregăti și savura acasă oricând dorim. Vara, este deosebit de răcoritoare și delicioasă, dar ne putem bucura de ea și tot restul anului după o ședință la sală, de exemplu.
Unul dintre marile avantaje ale acestei băuturi este că hidratează corpul. Ingredientele sale (sucul de lămâie și castraveții) se combină foarte bine, iar rezultatul este foarte plăcut la gust. În general, nu se adaugă nimic altceva. În unele cazuri, se adaugă o notă de mentă proaspătă, precum și puțină miere sau o bucățică de ghimbir.
Nu ai îndrăznit să încerci această apă cu castraveți și lămâie? Iată câteva motive bune pentru a face acest lucru!
Apă cu castraveți și lămâie: beneficii în comparație cu apele cu aromă din comerț
În ultimii ani, apele aromate, ceaiurile din plante și băuturile răcoritoare de casă au devenit foarte populare. Din acest motiv, în magazine, putem găsi deja multe tipuri de apă aromată cu lămâie, portocală, amestecuri de fructe, legume, etc. Totuși, aceste opțiuni nu sunt cele mai bune deoarece, într-o măsură mai mare sau mai mică, conțin zaharuri adăugate și alte substanțe care nu sunt benefice pentru sănătate.
- Apa aromatizată din supermarket conține sucraloză (un îndulcitor artificial cunoscut sub numele de Splenda).
- Un alt element comun în aceste ape îmbuteliate este acesulfamul de potasiu, un alt tip de îndulcitor artificial la care se adaugă și coloranți, care fac aceste băuturi atractive, dar nu tocmai sănătoase.
De fapt, o analiză publicată în Nutrition Reviews stabilește că dovezile disponibile cu privire la utilizarea îndulcitorilor artificiali sunt contradictorii. În timp ce unele studii stabilesc că nu generează schimbări mari în metabolismul glucozei, altele afirmă că au efecte nocive. În acest sens, cel mai indicat este să reducem consumul.
Deci, de ce să nu pregătim singuri ape aromatizate? Cu câțiva castraveți, sucul unei lămâi și un litru de apă avem baza perfectă pentru o băutură sănătoasă!
1. Hidratează, împrospătează și are antioxidanți
Apa este vitală. Fără ea, organismul nu și-ar putea îndeplini în mod corespunzător multe dintre funcțiile sale. Este necesar să o consumăm zilnic în cantitate suficientă.
O modalitate bună de a ne crește consumul – în cazul în care nu suntem foarte pasionați de apa potabilă – este prin băuturile răcoritoare naturale, precum apa cu castraveți și lămâie. Aceste tipuri de băuturi ajută la hidratarea organismului, împrospătează și potolesc setea.
Castravetele are multiple polizaharide cu activitate antioxidantă, conform unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Macromolecule Biologice. Această activitate ajută la reducerea concentrației compușilor cunoscuți sub numele de radicali liberi, ceea ce reduce deteriorarea celulelor.
Recomandăm: Sfaturi și remedii pentru digestia greoaie
2. Atenuează senzația de foame
Un alt beneficiu al consumului de apă cu castraveți și lămâie este faptul că poate ajuta la potolirea foamei în caz de anxietate. Unii oameni beau un pahar de apă înainte de masa principală pentru a evita supraalimentarea (ceva foarte frecvent la persoanele care abia încep să slăbească și să adopte obiceiuri de viață sănătoasă).
Apa cu lămâie și castraveți poate ajuta oamenii să slăbească. În plus, reduce nevoia de a ingera băuturi dulci, ceea ce ajută la accelerarea procesului.
3. Are grijă de sănătatea pielii
A rămâne bine hidratat în fiecare zi este foarte benefic pentru sănătatea pielii. Prin urmare, trebuie să evităm să consumăm băuturi industriale și să dăm prioritate opțiunilor precum apa cu castraveți și lămâie.
- Castraveții sunt buni pentru piele, deoarece au un conținut ridicat de apă și o anumită cantitate de vitamine și minerale.
- Lămâia nu este un fruct bogat doar în vitamina C, ci și în antioxidanți, cei mai mari aliați ai pielii.
- În plus, amestecul de suc de lămâie și castraveți este considerat detoxifiant, motiv pentru care este adesea folosit în diverse rețete. De fapt, un studiu publicat în revista Phytotherapy susține că ajută la eliminarea deșeurilor acumulate în organism.
4. Ajută la combaterea retenției de lichide
Așa cum apa cu castraveți și lămâie ajută la hidratare, ea ajută și la combaterea retenției de lichide, care la rândul său ajută la reglarea tensiunii arteriale (lucru pe care mulți oameni cu hipertensiune îl apreciază).
Pentru a spori acest efect, adaugă puțin ghimbir băuturii. Trebuie să ai grijă cu această rădăcină, deoarece în multe cazuri este contraindicată.
Citește și: Ce spune culoarea urinei despre sănătatea ta
Cum se prepară apa cu castraveți și lămâie?
Prepararea acestei băuturi răcoritoare este foarte simplă și vei avea nevoie doar de 1 litru și jumătate de apă plată, 1 castravete mediu și 2 lămâi. Poți adăuga și 10 frunze de mentă, o linguriță de miere și o jumătate de linguriță de ghimbir măcinat pentru a îmbunătăți aroma.
Mai întâi, va trebui să speli și să tai castraveții și lămâile în felii foarte subțiri. Apoi, pune toate ingredientele în apă și pune amestecul la răcit pentru cel puțin 8 ore. Unii oameni adaugă în amestec și alte ingrediente, însă acest lucru va depinde de gustul fiecăruia.
Acum că știi câteva dintre beneficiile consumului de apă cu castraveți și lămâie, precum și rețeta acesteia, o să încerci? Știi deja ce rețetă ți-ar plăcea cel mai mult? Poți oricând să începi cu tipul clasic: suc de lămâie, castraveți și apă proaspătă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027
- Jalkute Shri Shivaji Mahavidyalaya, C. B., Ghosh, J., Author, C., Ghosh, J. S., Dhanavade, M. J., Jalkute, C. B., & Sonawane, K. D. (2011). Study Antimicrobial Activity of Lemon (Citrus lemon L.) Peel Extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology.
- Plader, W., Burza, W., & Malepszy, S. (2007). Cucumber. In Biotechnology in Agriculture and Forestry. https://doi.org/10.1007/978-3-540-36752-9_10
- Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., & Sarkar, B. K. (2013). Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2012.10.003
- Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
- Lee YJ, Lee M, Wi YM, Cho S, Kim SR. Potassium intake, skeletal muscle mass, and effect modification by sex: data from the 2008-2011 KNHANES. Nutr J. 2020 Aug 29;19(1):93.