Nevrita intercostală în sarcină: ce este și cum se tratează?
 

Nevrita intercostală în sarcină: ce este și cum se tratează?

Nevrita intercostală în timpul sarcinii este o afecțiune rară, dar prezența ei provoacă disconfort semnificativ. Aflați care sunt cauzele sale și ce se poate face pentru a ameliora durerea!
Nevrita intercostală în sarcină: ce este și cum se tratează?
Maryel Alvarado Nieto

Scris și verificat de medicul Maryel Alvarado Nieto.

Ultima actualizare: 14 martie, 2023

Nevrita intercostală în sarcină este o afecțiune rară care apare în stadiile avansate. Cauza principală a acestei tulburări nu a fost stabilită, ceea ce îngreunează tratamentul.

În acest articol, ne vom concentra pe investigarea datelor disponibile în prezent. În plus, vom analiza opțiunile de tratament care există pentru nevrita intercostală în sarcină și riscurile acestora.

Nevrita intercostală în sarcină

Există o dilemă cu privire la denumirea afecțiunii. În nevrita intercostală apare un proces inflamator care compromite un nerv toracic și declanșează durere . Cu toate acestea, în sarcină, mecanismul implicat nu este inflamația. Unii autori au propus ca numele folosit pentru această tulburare să fie „nevralgia toracică gravidică”. Motivele sunt două:

  1. În primul rând, se stabilește o diferență față de nevrita tradițională, a cărei cauză este cunoscută.
  2. În al doilea rând, devine clar că este o afecțiune care apare la femeile însărcinate.

Nevrita intercostală în sarcină: ce știm despre originea bolii?

Deoarece este o afecțiune rară, studiile sunt puține. Până acum, nu a fost stabilită cauza durerii în piept în timpul sarcinii. Există însă diverse ipoteze care încearcă să explice predispoziția gravidelor la nevrita intercostală.

Nevrita intercostală în sarcină
Sarcina provoacă diverse schimbări. Unele sunt legate de afecțiuni și disconfort sever.

Durere din cauza alungirii fibrelor

Una dintre aceste teorii susține că uterul în creștere determină alungirea progresivă a fibrelor nervoase. Acest lucru are ca rezultat activarea receptorilor durerii. Ipoteza se bazează pe faptul că nevrita intercostală asociată cu sarcina dispare la câteva ore după naștere.

Acest lucru ar putea explica de ce durerea este mai frecventă în stadiile finale ale sarcinii. În plus, este un argument valid pentru a explica de ce neuropatia afectează mai mult nervii de lângă abdomen decât nervii din regiunea toracică superioară.

Compresie radiculară fără hernie

Un alt motiv pentru care se crede că nevralgia toracică apare la gravide este compresia mecanică a nervilor ce ies din coloana vertebrală. Acest lucru este rezultatul acțiunii mai multor factori tipici sarcinii. Printre aceștia se numără următoarele:

  • Accentuarea lordozei lombare pentru a contracara creșterea în greutate în regiunea abdominală și a modifica centrul de greutate al corpului.
  • Retenția de lichide ca urmare a creșterii volumului sanguin, care predispune țesuturile moi din jurul coloanei vertebrale la inflamație.

Întinderea cauzată de hiperlordoză și creșterea în dimensiune a structurilor paravertebrale lasă mai puțin spațiu pentru nervi. Cu toate acestea, faptul că nevrita intercostală nu afectează majoritatea femeilor însărcinate sugerează că sunt implicați și alți factori.

Laxitatea ligamentelor din cauza acțiunii relaxinei

Creșterea nivelului relaxinei, o moleculă asociată cu o flexibilitate crescută a articulațiilor șoldului și ligamentelor pentru a promova nașterea, poate genera durerea. Conform mai multor autori, relaxina afectează discurile intervertebrale, făcându-le mai vulnerabile la stres.

Această ipoteză este controversată.

Ce simptome provoacă nevrita intercostală în sarcină?

Nevralgia gravidică provoacă dureri de intensitate moderată și severa pe o parte a pieptului. Afectează unul sau doi nervi intercostali și poate genera o senzație de amorțeală în zonă. De obicei, se manifestă în partea inferioară a regiunii toracice, aproape de abdomen.

O caracteristică distinctivă a nevritei intercostale în sarcină este faptul că palparea mușchilor spatelui crește senzația dureroasă. În mod similar, schimbările de poziție pot agrava simptomul. Durerea poate chiar să îngreuneze mișcarea femeii.

În general, nevrita intercostală afectează partea dreaptă a toracelui. În plus, unele femei raportează faptul că durerea iradiază spre abdomen.

Simptomele dispar după naștere. Cu toate acestea, afecțiunea reapare în sarcinile viitoare.

Diagnosticul nevritei intercostale în sarcină

Simptomele sunt suficiente pentru a stabili diagnosticul. Este posibil ca medicul să considere că este necesară o electromiografie pentru a exclude o cauză mai complexă.

Diagnostice diferențiale

Este important să excludem patologiile în care există o leziune nervoasă subiacentă. În nevrita intercostală gravidică nu pare să existe leziuni nervoase, ci mai degrabă un efect mecanic. Totuși, afecțiunea poate masca alte tulburări mai grave:

Gravidă cu dureri
Durerea tinde să fie localizată în părțile inferioare ale toracelui, lângă abdomen.

Opțiuni de tratament pentru nevrita intercostală în sarcină

În general, cea mai bună terapie pentru durerile neuromusculare asociate sarcinii este prevenția prin antrenamente înainte de a rămâne însărcinată.

În literatura de specialitate, tratamentul constă în administrarea acetaminofenului și utilizarea locală a plasturilor cu lidocaină. Acest management analgezic trebuie să fie atent supravegheat de medic.

Utilizarea amitriptilinei este rezervată cazurilor în care durerea este intensă. Raportul risc/beneficiu trebuie cântărit cu atenție, deoarece aceste medicamente nu sunt complet sigure în sarcină.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Edmundson, C., Guidon, A. (2017). Neuromuscular Disorders in Pregnancy. Seminars in Neurology, 37(6), 643 – 652.
  • Guidon, A. C., Massey, E. W. (2012). Neuromuscular Disorders in Pregnancy. Neurologic Clinics. 30(Issue 3), 889–911.
  • Massey, E. W., Guidon, A. C. (2014). Peripheral Neuropathies in Pregnancy. Neurology of Pregnancy, 20(1), 100–114.
  • Rezania, K. (2011). Neuromuscular Diseases in Pregnancy. Neurological Disorders and Pregnancy, 159–184.
  • Rosier, C., Camdessanché, J. P. (2021). Neuropathy and Pregnancy. Revue Neurologique, 177 (Issue 3), 220–224.
  • Skeen, M. B., Egglestone, M. (1999). Thoraconeuralgia Gravidarum, Muscle and Nerve, 22(Issue 6), 779–780.
  • Triana, J. D., & Salgado, S. A. (2015). Neuropatías en el embarazo. Revista Repertorio De Medicina Y Cirugía24(3), 168–174.
  • Weimer, L. (2020). Neuromuscular Disorders in Pregnancy. Handbook of Clinical Neurology, 172(Chapter 12), 201–218.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.