O nouă pandemie: globezitatea
 

O nouă pandemie: globezitatea

Pandemia de obezitate se extinde rapid. Putem face ceva pentru a o opri?
O nouă pandemie: globezitatea
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a inventat termenul globezitatea pentru a se referi la pandemia de obezitate care este prezentă de mai bine de 4 decenii pe întreaga planetă. Globezitatea este o problemă gravă de sănătate care are consecințe deosebite pentru oameni.

Conceptul de globezitate a apărut la începutul anilor 2000. OMS l-a inventat după ce a stabilit, la sfârșitul secolului trecut, că obezitatea este unul dintre principalii factori de risc pentru mortalitate.

Datele pe care le vom analiza în continuare sunt mai mult decât evidente. Există din ce în ce mai mulți oameni obezi și asta se traduce printr-o calitate mai proastă a vieții, precum și printr-un cost mai mare pentru sistemul de sănătate.

Datele globale

Prevalența obezității în lume s-a triplat din 1975. Aceasta înseamnă că în aproximativ 40 de ani a crescut exponențial numărul persoanelor care au cu mult peste greutatea recomandată.

Numai în Statele Unite, conform datelor Asociației Americane pentru Obezitate, 42% dintre adulți sunt obezi. Dacă ne uităm la vârsta pediatrică, problema este și mai mare. Existența unor rate ridicate de obezitate la copii denotă că pandemia de obezitate este departe de a putea fi stopată.

39 de milioane de copii sub 5 ani sunt supraponderali în lume. 340 de milioane de copii cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani sunt supraponderali sau obezi.

Această pandemie are o componentă ce ține de inegalitatea socială. Conform datelor oferite de UNICEF și Fundația Inter-Americană pentru Inimă, există un risc de obezitate cu 31% mai mare în rândul copiilor cu statut socioeconomic scăzut decât în rândul colegilor lor din clasa de mijloc.

Globezitatea afectează sistemele de sănătate și economiile țărilor deoarece crește cheltuielile care trebuie alocate patologiilor concomitente. În 2010, s-au cheltuit 315,8 miliarde de dolari pentru tratarea bolilor cauzate de obezitate.

Globezitatea la copii

Mediul obezogen

Ideea că trăim în societăți cu medii obezogene este celebră în lumea științei. Diverse studii medicale și sociologice susțin că, începând cu anul 1980, populațiile au fost din ce în ce mai urbane, sedentare și cu obiceiuri alimentare mai proaste.

Acest lucru este atribuit mai ales globalizării. Stiluri de viață sunt impuse uniform și reclamele determină ce ar trebui să mâncăm. În același timp, schimbările economice care cresc inegalitățile fac ca globezitatea să se extindă în sectoarele cele mai vulnerabile.

Orașele obezogene

Unul dintre principalii factori de risc este mutarea persoanelor din mediul rural în mediul urban. Există o concentrare și aglomerare tot mai mare în orașe. Mediul orașelor favorizează elementele care contribuie la supraponderalitate. Oamenii au mai puțin timp să pregătească mesele acasă, petrec ore întregi pe străzi călătorind cu vehicule către locurile de muncă și nu au timp pentru recreere.

Publicitatea este mai agresivă în orașe. Afișele și mesajele audio favorizează ca alimentația rapidă, dar nesănătoasă.

Stilul de viață sedentar

Celălalt factor de risc pentru globezitate este stilul de viață sedentar. Acest lucru pare un paradox, deoarece sălile de sport sunt din ce în ce mai promovate. Dar datele sunt convingătoare. Potrivit cercetărilor, lipsa activității fizice este capabilă să producă mai multe decese decât obezitatea în sine.

Mediul orașelor explică parțial acest stil de viață sedentar. Aparenta lipsă de timp i-a determinat pe oameni să nu găsească nicio modalitate de a dedica 30 de minute sau o oră pe zi mișcării.

În același mod, progresele tehnologice favorizează lipsa exercițiilor fizice. Conectivitatea care permite realizarea multor sarcini din confortul fotoliului sau telemunca fără a pleca de acasă sunt scuze pentru a evita sportul.

Tranziția nutrițională

Tranziția nutrițională este conceptul folosit pentru a descrie modul în care populația mondială consumă din ce în ce mai multe alimente ultraprocesate și nu mai aplică tehnici tradiționale de gătit și preparare. Din nou, acest fenomen pare a fi legat de exodul către orașe.

Pe fundal sunt și problemele economice. Este mai ieftin să cumperi un produs industrializat decât să cumperi fructe și legume proaspete. Cele care sunt comercializate ca fiind bio au un cost ridicat, deoarece fermele sunt mici și nu au o structură de distribuție.

Ușurința cu care alimentele nesănătoase și obezogene sunt disponibile în orice supermarket este decisivă. Grăsimile trans, alimentele hipercalorice și cele zaharoase sunt disponibile pretutindeni.

Carne de porc proaspătă
Supermarketurile pun pe rafturi multe alimente procesate care sunt departe de a fi proaspete, dar sunt disponibile la prețuri accesibile.

Putem inversa globezitatea

Deși panorama pare sumbră și ireversibilă, trebuie să înțelegem că măsurile de inversare a globezității sunt la îndemâna noastră.

Deși sunt necesare legi și garanții pentru a îmbunătăți accesibilitatea populației la alimente sănătoase, a face exerciții fizice și a îmbunătăți tiparul alimentar nu este un obiectiv greu de realizat. Trebuie să ne amintim că globezitatea aduce cu sine multe alte tulburări care îi cresc prevalența:

  • Tensiune arterială crescută
  • Diabet de tip 2
  • Infarct miocardic acut
  • Accident cerebrovascular
  • Ficat gras
  • Apnee în somn

Dacă observi că ești supraponderal sau ți-ai calculat indicele de masă corporală (IMC) și ai descoperit că ești în intervalul de obezitate, consultă un medic. Specialistul va ști să te îndrume pentru a dezvolta un plan de reducere a kilogramelor în plus.

Această pandemie de obezitate nu se va opri dacă nu facem ceva. Conștientizarea problemei este unul dintre primii pași.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lifshitz F, Lifshitz JZ. Globesity: the root causes of the obesity epidemic in the USA and now worldwide. Pediatr Endocrinol Rev. 2014 Sep;12(1):17-34. PMID: 25345082.
  • Foschiatti, Ana María H. “Las transformaciones sociodemográficas y la vulnerabilidad en los procesos de larga duración.” Geográfica digital 5.9 (2008): 1-14.
  • Ekelund, U et al. Activity and all-cause mortality across levels of overall and abdominal adiposity in European men and women: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Study (EPIC). American Journal of Clinical Nutrition; 14 Jan 2015.
  • Barría, R. Mauricio, and Hugo Amigo. “Transición nutricional: una revisión del perfil latinoamericano.” Archivos latinoamericanos de nutrición 56.1 (2006): 03-11.
  • Machado, Karina, et al. “Sobrepeso/obesidad en niños en edad escolar y sus factores de riesgo.” Archivos de Pediatría del Uruguay 89 (2018): 16-25.
  • Herrera-Martínez, Mónica-Patricia, Jennifer Barrios-Herrera, and Luis-Rafael Moscote-Salazar. “Globesidad Y Enfermedad Cerebrovascular: Una Pandemia Originada En La Globalizacion.” Revista Ecuatoriana de Neurología 27.2 (2018): 9-10.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.