8 boli asociate cu obezitatea la copii - Doza de Sănătate
 

8 boli asociate cu obezitatea la copii

Știai că obezitatea la copii poate fi un factor declanșator pentru alte boli? Dincolo de lezarea stimei de sine, aceasta influențează și alte aspecte care pot afecta calitatea vieții.
8 boli asociate cu obezitatea la copii

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Se estimează că 18,5% dintre copii suferă de obezitate, potrivit datelor Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) publicate în RTVE. Cu toate acestea, dincolo de a fi supraponderal, știai că există multe boli asociate cu obezitatea la copii?

Citește mai departe pentru a descoperi modul în care obezitatea poate afecta sănătatea copilului tău!

Obezitatea infantilă în lume

OMS ne avertizează de câțiva ani despre prevalența ridicată a obezității infantile în întreaga lume. De fapt, aceasta este considerată una dintre principalele probleme de sănătate publică din secolul actual. Ce este mai exact obezitatea infantilă?

În esență, aceasta se referă la o acumulare de grăsime excesivă în organism. Prin urmare, copilul cântărește mult mai mult decât valoarea considerată sănătoasă pentru vârsta și înălțimea sa. De fapt, dacă bănuiești că micuțul tău este supraponderal sau chiar obez, consultă medicul pediatru pentru o examinare amănunțită.

IMC (Indicele de Masă Corporală) este un indicator acceptat la nivel global pentru a evalua dacă un copil este supraponderal sau obez.

8 boli asociate cu obezitatea la copii

Dincolo de estetică, acumularea de grăsime poate duce la boli pe care medicii le considerau „rezervate adulților” în trecut. Mai jos, îți vom spune ce probleme de sănătate pot afecta copiii obezi.

1. Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este un tip de diabet dobândit. Prin urmare, nu este congenital. De fiecare dată când mâncăm alimente, pancreasul eliberează insulină pentru a separa glucoza de zaharurile ingerate și a oferi nutrienți celulelor.

Problema apare atunci când excesul de alimente determină funcționarea excesivă a pancreasului. Din această cauză, în timp, celulele producătoare de insulină pot muri și așa se dezvoltă diabetul de tip 2.

Potrivit datelor unui studiu publicat în 2017 în Journal of the Endocrine Society, există o legătură clară între obezitate și incidența diabetului de tip 2 la copii.

Fetiță cu diabet de tip 2
Copiii obezi prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, o tulburare caracterizată printr-o creștere considerabilă a nivelului de glucoză din sânge.

2. Hipertensiunea arterială

Diverse studii au concluzionat faptul că excesul de greutate crește tensiunea arterială, ceea ce poate provoca hipertensiune la copii. Această creștere a tensiunii ar putea duce la probleme cardiovasculare pe termen lung. Din acest motiv, medicii recomandă o dietă sănătoasă și echilibrată pentru pierderea în greutate, precum și un plan de exerciții fizice.

3. Colesterolul ridicat

Acumularea plăcii în artere poate duce la îngustarea acestora. Cea mai gravă complicație a acestei situații este faptul că, dacă arterele se înfundă, acest lucru ar putea duce la un atac de cord sau chiar la un accident vascular cerebral.

4. Problemele de stimă de sine și depresia

Copiii pot fi cruzi: hărțuirea care apare în ziare în fiecare săptămână este dovada acestui lucru. Din păcate, un copil obez poate fi victima a tot felul de comentarii care îi afectează stima de sine și, în cel mai rău caz, provoacă depresie gravă.

5. Sindromul metabolic

Acest sindrom cuprinde diferite probleme de sănătate care afectează organismul. De fapt, copiii cu aceasta suferă de hipertensiune, colesterol bun scăzut, trigliceride ridicate și chiar intoleranță la glucoză. În plus, merită menționat faptul că această intoleranță poate duce la diabet de tip 2 în timp.

Sportul poate preveni boli asociate cu obezitatea la copii
Copiii obezi pot dezvolta boli din sfera sindromului metabolic. Dacă nu este controlată, obezitatea le poate afecta calitatea vieții.

6. Ficatul gras non-alcoolic

O altă problemă asociată cu obezitatea infantilă este ficatul gras non-alcoolic. Acest lucru se întâmplă atunci când grăsimea se acumulează încet în ficat, deoarece organul nu este capabil să o proceseze corect. Principalul risc este apariția de leziuni ale celulelor hepatice.

7. Tulburările de alimentație

Excesul de greutate și obezitatea la copii pot genera o stimă de sine scăzută, așa cum am văzut deja, și pot împinge copilul către anorexie sau bulimie într-o încercare disperată de a slăbi.

8. Astmul

În cele din urmă, unele cercetări indică faptul că procesele inflamatoare cauzate de obezitate ar putea declanșa simptome de astm bronșic prin perturbarea căilor respiratorii ale copiilor.

Reține!

Acestea sunt principalele boli asociate cu obezitatea la copii. Dar nu sunt singurele: apneea în somn și un tipar de somn agitat sunt alte două posibile complicații ale obezității.

Dacă bănuiești că cel mic nu are o greutate sănătoasă, nu ezita să te adresezi medicului pediatru. Este cea mai bună soluție pentru a diagnostica afecțiunea și pentru a primi sfaturi despre o alimentație sănătoasă și exerciții fizice pentru copil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.