Astmul la copii: cauze și diagnostic - Doza de Sănătate
 

Astmul la copii: cauze și diagnostic

Astmul la copii face ca cei mici să se joace cu greu și să nu fie activi din punct de vedere fizic din cauza dificultăților de respirație.
Astmul la copii: cauze și diagnostic

Ultima actualizare: 31 august, 2020

Astmul la copii este o afecțiune foarte frecventă. De fapt, este cea mai frecventă boală cronică în rândul celor mici. Estimările actuale indică faptul că astmul afectează între 5 și 15% din populația infantilă și că incidența sa continuă să crească treptat.

Astmul este o boală caracterizată prin inflamația căilor respiratorii. Acesta duce la dificultăți de respirație care se manifestă prin tuse, sufocare și respirație șuierătoare. Această afecțiune este adesea legată de alergii, de aceea tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu astm. De exemplu, este normal ca un copil astmatic să fie, de asemenea, alergic la polen sau acarieni.

În articolul de astăzi, îți vom explica cele mai des întâlnite cauze ale astmului infantil și simptomele acestuia. De asemenea, îți vom explica modul în care medicii îl diagnostichează, deoarece este foarte important să îl deosebim de alte boli pentru a obține un tratament adecvat.

Ce este astmul la copii?

Astmul la copii, așa cum am menționat mai sus, constă în inflamația căilor respiratorii ale micuțului. Astfel, aerul întâmpină mai multă rezistență atunci când intră și iese din plămâni. Această afecțiune apare, de obicei, ca o criză.

Majoritatea copiilor cu astm au primul atac înainte de vârsta de patru ani. Deși inflamația căilor respiratorii este prezentă aproape tot timpul, aceasta se agravează în timpul crizelor. Simptomele se agravează și ele.

Reține faptul că mai mult de jumătate dintre astmatici sunt alergici la anumite substanțe, cum ar fi polenul sau acarienii. Aceasta este afecțiunea care declanșează cele mai multe crize de astm.

Copil care își suflă nasul

Simptomele astmului la copii

Această afecțiune se manifestă, de obicei, prin respirație greoaie și congestie toracică. Copiii cu această afecțiune au adesea atacuri de tuse. Acestea tind să se agraveze atunci când există o infecție sau o răceală sau când un copil este stresat.

De asemenea, vor apărea sunete șuierătoare în timp ce copilul încearcă să respire. De obicei, avem de-a face cu un fluierat. Cu toate acestea, fiecare copil este diferit, așadar simptomele variază de la caz la caz.

În general, există două sezoane principale ale astmului la copii din cauza asocierii sale cu alergiile:

  • Cel mai sensibil moment pentru acești copii este începutul toamnei și al anului școlar. Acest lucru apare din cauza schimbărilor de temperatură.
  • Crizele de astm la copii se înmulțesc în primăvară din cauza creșterii cantității de polen din mediu, acesta fiind unul dintre cei mai frecvenți alergeni care afectează populația generală.

Complicațiile astmului la copii

Astmul la copii mici

Chiar dacă majoritatea copiilor suferă doar de simptomele menționate mai sus, unii dintre ei pot prezenta complicații. Adesea, astmul la copii duce la probleme de somn din cauza îngreunării respirației.

De asemenea, infecțiile respiratorii au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca. Copiii cu astm sunt, de obicei, mai obosiți și au probleme în efectuarea unor activități simple, cum ar fi joaca și alergatul.

Diagnosticul astmului la copii

Astmul la copii este dificil de diagnosticat, mai ales la copiii cu vârsta sub 5 ani. Acest lucru se întâmplă fie pentru că există și alte afecțiuni cu simptome similare, cum ar fi rinita, bronșiolita sau sinuzita.

Unele teste pot ajuta medicii să stabilească un diagnostic corect. O spirometrie, de exemplu, le permite să evalueze funcția pulmonară. Dacă acest test nu este concludent, se va folosi un test de oxid nitric în aerul expirat.

Astmul la copii: concluzie

Astmul la copii este o boală destul de răspândită, cu multiple cauze și factori de risc. În plus, genetica joacă un rol important, împreună cu stresul, răceala, alergiile, etc.

Această afecțiune este dificil de diagnosticat la cei mici, deoarece simptomele sale sunt similare cu cele ale altor boli. Așadar, este important să descrii în detaliu simptomele medicului specialist, astfel încât acestea să poată efectua testele necesare. Apoi, vei putea obține un tratament adecvat pentru copilul tău și să îl vei putea ajuta să-și țină sub control afecțiunea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.