Obezitatea în timpul sarcinii: riscuri - Doza de Sănătate
 

Obezitatea în timpul sarcinii: riscuri

Obezitatea în timpul sarcinii poate provoca probleme de sănătate mai târziu în viața bebelușului, precum și creșterea riscului de complicații în perioada de gestație. Află care sunt efectele nocive ale obezității în sarcină și cum să o eviți!
Obezitatea în timpul sarcinii: riscuri

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Obezitatea este o afecțiune comună, atât în timpul sarcinii, cât și în cazul populației generale. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este o problemă care afectează peste 300 de milioane de oameni din lume. Care sunt riscurile pe care le implică obezitatea în timpul sarcinii?

Multe dintre femei își încep sarcina cu o greutate mai mare decât cea ideală. Obezitatea în timpul sarcinii afectează nu numai sănătatea mamei, ci poate provoca complicații și în dezvoltarea copilului. Din acest motiv, vom dezbate pe larg subiectul în rândurile de mai jos.

Ce înseamnă obezitatea în timpul sarcinii?

Obezitatea în timpul sarcinii, ca în orice moment al vieții unei persoane, este definită ca un exces de grăsime corporală. În general, pentru a clasifica supraponderalitatea și obezitatea, calculăm indicele de masă corporală (IMC) al persoanei în cauză.

Indicele de masă corporală se calculează împărțind greutatea persoanei la pătratul înălțimii. Având în vedere acest lucru, atunci când IMC este mai mare de 30, vorbim despre obezitate. Există diferite categorii:

  • Obezitate de clasa I: atunci când IMC este cuprins între 30 și 34,9.
  • Obezitate de clasa a II-a: atunci când IMC este cuprins între 35 și 39,9.
  • Obezitate extremă sau de clasa a III-a: atunci când valoarea este mai mare de 40.

Este important să știm faptul că această clasificare este, în realitate, o măsură aproximativă. În unele situații, la fel ca în cazul celor care au multă masă musculară, IMC poate fi ridicat, dar nu din cauza unui exces de grăsime. Din acest motiv, clasificarea ar trebui să fie utilizată doar ca ghid orientativ.

Principala problemă este faptul că obezitatea are un impact uriaș asupra fiecărui aspect al sănătății. Crește riscul de boli cardiovasculare și, de asemenea, poate dăuna fertilității.

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Peruan de Ginecologie și Obstetrică, această afecțiune produce modificări hormonale care ajung să reducă fertilitatea feminină. De fapt, modifică abilitatea de a concepe în mod natural și poate duce și la reducerea succesului unor tehnici precum fertilizarea in vitro.

Alimente ce induc obezitatea în timpul sarcinii
Dietele anterioare și în timpul perioadei de gestație sunt un factor cheie atunci când se analizează cauzele obezității din timpul sarcinii.

Obezitatea în timpul sarcinii: care sunt riscurile?

Obezitatea în timpul sarcinii este un factor de risc atât pentru mamă, cât și pentru făt. Prin aceasta, ne referim la perioada de gestație; este clar că această afecțiune crește în mod semnificativ posibilitatea de a suferi complicații.

În primul rând, după cum explică un articol al Clinicii Mayo, obezitatea crește riscul de avorturi spontane. Copilul moare în uter în primele 20 de săptămâni de sarcină. Într-un mod similar, obezitatea este legată și de avorturile spontane recurente și de nașterea unui copil fără viață.

Când vine vorba de naștere, femeile care suferă de obezitate în timpul sarcinii tind să aibă nevoie de cezariană. Acest lucru face ca procesul de vindecare postpartum să fie mai lent și poate duce la infecții ale plăgii.

Preeclampsia este una dintre cele mai grave complicații care apar în perioada de gestație și are o asociere puternică cu obezitatea. Obezitatea crește tensiunea arterială a mamei și poate deteriora placenta, compromițând fluxul sanguin către făt.

Riscuri pentru mamă

Pentru o femeie însărcinată, obezitatea în timpul sarcinii reprezintă un risc foarte grav pentru sănătate. Potrivit studiului DORICA, obezitatea crește posibilitatea de a suferi o complicație cardiovasculară. De exemplu, specialiștii o leagă de ateroscleroză și boala coronariană.

În mod similar, obezitatea crește riscul de a suferi de diabet gestațional. Această tulburare înseamnă că nivelul zahărului din sângele mamei crește în timpul sarcinii. Poate determina creșterea fătului mai mult decât în mod normal (o afecțiune numită macrosomie) și poate duce la probleme hipoglicemiante la naștere.

Riscuri pentru copil

Obezitatea în timpul sarcinii, așa cum am arătat mai sus, poate face ca bebelușul să fie mai mare decât în mod normal. Acest lucru complică nașterea. Bebelușul va avea mai multe șanse de a suferi obezitate și diabet infantil pe parcursul vieții.

O investigație efectuată de Institutul Național de Sănătate a Copilului a constatat faptul că obezitatea în timpul sarcinii poate duce la defecte ale tubului neural la copil. Tubul neural este structura care formează creierul și coloana vertebrală. Mai mult, specialiștii asociază această afecțiune cu modificări cardiace și leziuni în timpul nașterii.

Câte kg este normal să câștigi în sarcină?

Este clar că, în timpul sarcinii, greutatea unei persoane crește. Profesioniștii din domeniul medical estimează cât de mult este posibil ca o persoană să câștige în greutate în limite sănătoase, în funcție de situația inițială a mamei. Înainte de sarcină, conform IMC-ului mamei, medicul va spune câte kilograme poate câștiga aceasta fără a se supune niciunui risc.

În cazul femeilor care sunt deja obeze și sunt însărcinate cu un singur copil, medicii sugerează un maxim de 9 de kilograme. Dacă sarcina implică mai mulți copii, aceasta poate câștiga între 10 și 19 kg.

Sugerarea pierderii în greutate în acest stadiu poate provoca anxietate mamei, poate duce la naștere prematură sau poate genera o greutate mai mică la naștere a bebelușului. Cu toate acestea, fiecare caz trebuie revizuit într-un mod specific de către un specialist.

Medic care consultă o gravidă
Tensiunea arterială poate crește la mamele obeze, ceea ce poate duce la preeclampsie.

Sfaturi pentru o sarcină sănătoasă

Pentru a avea o sarcină sănătoasă, cel mai bine este să planifici totul din timp. În acest fel, poți adopta obiceiuri sănătoase de viață. De exemplu, poți încerca să slăbești pentru a reduce riscul obezității în timpul sarcinii.

Este ideal să adopți o dietă sănătoasă și echilibrată. Ar trebui să-ți reduci consumul de alimente procesate sau foarte grase, precum și să eviți alcoolul și alte substanțe intoxicante. Mai mult, specialiștii recomandă includerea în dietă a alimentelor bogate în acid folic și fier.

De asemenea, este important să faci exerciții fizice moderate. Dacă te obișnuiești cu antrenamentele înainte de a rămâne gravidă, poți continua să faci sport pe tot parcursul sarcinii, ceea ce îți va oferi numeroase beneficii. Înotul sau mersul pe jos sunt exemple excelente.

Dacă suferi de obezitate în timpul sarcinii sau te gândești să rămâi gravidă, este important să discuți cu un medic. Acesta îți va oferi o serie de recomandări specifice care te vor ajuta să ai o sarcină sănătoasă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Embarazo y obesidad: infórmate sobre los riesgos – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-and-obesity/art-20044409
  • ¿El sobrepeso y la obesidad afectan el embarazo? | NICHD Español. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://espanol.nichd.nih.gov/salud/temas/obesity/informacion/preguntas-embarazo
  • Defectos del tubo neural (DTN) | NICHD Español. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://espanol.nichd.nih.gov/salud/temas/ntds
  • Sánchez-García, Juan Carlos, et al. “Influencia del ejercicio físico sobre la calidad de vida durante el embarazo y el posparto: revisión sistemática.” Nutrición Hospitalaria 33 (2016): 1-9.
  • Diéguez Martínez, Mariela, et al. “Prevalencia de obesidad abdominal y factores de riesgo cardiovascular asociados en adultos jóvenes.” Revista Cubana de Salud Pública 43 (2017): 396-411.
  • Bustillo, Alejandra Lozano, et al. “Sobrepeso y obesidad en el embarazo: complicaciones y manejo.” Archivos de medicina 12.3 (2016): 11.
  • Obesidad y riesgo cardiovascular – Javier Aranceta – Google Libros. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=ICk9TMGdDQYC&oi=fnd&pg=PR5&dq=obesidad+y+riesgo+cardiovascular&ots=sGwtchZ9PY&sig=8WJLo9euEAFR4LcBc6Zv_KjDgfM#v=onepage&q=obesidad y riesgo cardiovascular&f=false
  • Impacto de la obesidad en la salud reproductiva de la mujer adulta. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S2304-51322017000400014&script=sci_arttext&tlng=en
  • Sandoval, Karen Vianey, Efrén René Nieves, and Miguel Ángel Luna. “Efecto de una dieta personalizada en mujeres embarazadas con sobrepeso u obesidad.” Revista chilena de nutrición 43.3 (2016): 233-246.
  • de la Plata Daza, Marina, et al. “Influencia del índice de masa corporal pregestacional y ganancia ponderal materna en los resultados perinatales materno-fetales.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 44.1 (2018): 1-9.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.