Cum să tratezi natural cistita în sarcină - Doza de Sănătate
 

Cum să tratezi natural cistita în sarcină

Dacă crezi că ai putea avea cistită în timpul sarcinii, trebuie să te adresezi medicului. Există câteva remedii naturale care pot ajuta la prevenirea acesteia sau pot contribui la tratare, dar nu pot înlocui antibioticele prescrise de specialist.
Cum să tratezi natural cistita în sarcină

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Cistita în sarcină este foarte frecventă, deoarece caracteristicile anatomice ale femeii gravide favorizează această infecție urinară. Specialiștii au estimat faptul că între 5 și 10% dintre femeile însărcinate suferă de cistită.

Creșterea dimensiunii uterului duce la comprimarea vezicii urinare. Acest lucru favorizează reținerea lichidelor și, odată cu aceasta, dezvoltarea agenților patogeni. De asemenea, dacă nivelul glucozei în urină crește concomitent, bacteriile devin mai rezistente.

Cistita în sarcină: care sunt simptomele?

Cistita în sarcină provoacă aceleași simptome ca și la femeile care nu sunt însărcinate. Cea mai frecventă manifestare este o senzație de arsură la urinare. De asemenea, apar dureri, iritații sau disconfort.

Polachiuria apare adesea și constă în urinarea foarte frecventă, dar în cantități mici. Doar în unele cazuri apare poliuria, ceea ce reprezintă o creștere a volumului de urină.

De asemenea, se întâmplă frecvent ca cistita în timpul sarcinii să provoace nocturie sau nevoia de a urina după ce femeie merge la culcare. Multe femei cu această problemă afirmă faptul că, după ce au terminat de urinat, simt în continuare această nevoie, dar fără a mai putea face acest lucru.

Gravidă care se hidratează
Hidratarea în timpul sarcinii este esențială pentru stimularea curățării sistemului renal.

Cum să tratezi natural cistita în sarcină

Cistita în timpul sarcinii trebuie tratată de îndată ce este detectată, deoarece toate infecțiile tractului urinar pot fi periculoase pentru făt. În plus față de a consulta un medic și de a urma instrucțiunile acestuia, există mai multe remedii casnice care pot fi de ajutor.

Crește-ți aportul de lichide

Un studiu publicat în JAMA Internal Medicine și realizat în Statele Unite indică faptul că aportul zilnic crescut de lichide poate reduce riscul de cistită recurentă cu până la 50%. Medicii recomandă consumul a 2 sau 3 litri de apă pe zi pentru a accelera eliminarea toxinelor.

Hidratarea este întotdeauna un aspect relevant, dar mai ales în lunile de sarcină. Dacă femeia trăiește într-un climat cald sau trece printr-o mare parte a sarcinii vara, este esențial să bea suficientă apă!

Urinează frecvent

Menținerea rinichilor activi și golirea vezicii urinare în mod regulat ajută la prevenirea cistitei în timpul sarcinii. Dacă urina reziduală se acumulează din cauza eliminării incomplete, riscul de infecție din cauza contaminării bacteriene crește.

În niciun caz nu trebuie să te abții de la urinat. O formă extremă a acestei afecțiuni este retenția acută de urină în timpul sarcinii, situație în care fluxul de lichid către exterior este blocat.

Ia probiotice

Numeroase studii au dovedit faptul că probioticele care conțin lactobacili sunt eficiente în repopularea florei vaginale. Acestea stabilizează microbiota și previn dezvoltarea agenților patogeni precum Escherichia coli, Proteus mirabilis, Staphylococcus saprophiticus și Klebsiella pneumoniae.

Consumul de probiotice previne apariția cistitei în timpul sarcinii. Cel mai bine este să le iei alături de tratamentul inițial cu antibiotice și apoi să continui să le consumi în mod regulat pentru a evita recidivele.

Bea suc de merișoare

Mai multe studii au arătat faptul că merișoarele au proprietăți astringente și antiseptice. Sunt o alegere adecvată pentru a preveni cistita în timpul sarcinii, deoarece împiedică bacteriile să se agațe de pereții tractului urinar.

Cea mai recomandată metodă este să storci sucul dintr-o jumătate de cană de merișoare proaspete și să-l bei dimineața, timp de 10 zile. Poți găsi chiar și formulări comerciale pe piață.

Crește-ți aportul de vitamina C

Nu există suficiente studii privind eficacitatea vitaminei C în prevenirea sau tratarea infecțiilor tractului urinar. Cu toate acestea, unii cercetători subliniază faptul că această substanță contribuie la acidifierea urinei. Acest lucru, la rândul său, este de ajutor persoanelor care au această problemă.

Consumul de vitamina C în cazul unui adult sănătos trebuie să fie între 75 și 90 de miligrame pe zi. La cei care suferă de cistită, doza recomandată este mai mare, dar este de datoria medicului să indice cantitatea adecvată.

Cum se previne cistita în timpul sarcinii

Cea mai bună modalitate de prevenire a cistitei în timpul sarcinii este menținerea rinichilor activi, alimentația corectă și aplicarea unor măsuri de igienă corecte. Este mai bine să încerci să eviți apariția cistitei decât să recurgi la antibiotice.

Măsuri igienice

Este important să îți cureți zona genitală corect după urinare. Fă acest lucru din față în spate pentru a împiedica pătrunderea materiilor fecale în vagin.

De asemenea, folosește lenjerie de corp din bumbac care nu este prea strânsă pe corp. În plus, este mai bine să urinezi înainte și după ce ai făcut sex.

Gravidă care cumpără afine
Consumul de fructe de pădure a fost asociat cu o ameliorare a infecțiilor urinare gestaționale.

Alimentație

Consumul suficient de apă în timpul zilei și golirea completă a vezicii urinare de fiecare dată când simți dorința de a urina sunt măsuri simple de prevenire a îmbolnăvirii. Scopul este de a menține rinichii activi și de a evita acumularea de urină reziduală.

Evitarea băuturilor bogate în zahăr și a celor alcoolice va reduce factorii care favorizează colonizarea bacteriană. De asemenea, îți recomandăm să eviți consumul regulat de alimente picante, grase sau prăjite. În schimb, crește consumul legumelor bogate în apă și al fructelor roșii, cum ar fi afinele.

Monitorizarea evoluției cistitei în timpul sarcinii

Dacă durerea sau arsurile la urinare încep să se disipeze după o infecție, este un semn bun. Dacă disconfortul crește, frecvența urinării este mai mare și urina pare ciudată, înseamnă că starea s-a agravat. Medicul ar trebui să fie informat cu privire acest lucru cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hooton, T. M. (2018, 1 noviembre). Effect of Increased Daily Water Intake in Premenopausal Women With Recurrent Urinary Tract Infections: A Randomized Clinical Trial. Urology | JAMA Internal Medicine | JAMA Network. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2705079
  • Mulero, Lorena Amador, et al. “Efectividad de la ingestión de arándano rojo sobre las infecciones del tracto urinario en embarazadas.” Matronas profesión 2 (2014): 50-55.
  • Jiménez-Pacheco, A., & Jiménez-Pacheco, A. (2013). El uso de probióticos como alternativa en la prevención de las infecciones urinarias recurrentes en mujeres. Revista médica de Chile, 141(6), 809-810.
  • Martínez, E., Osorio, J., Delgado, J., Esparza, G. E., Motoa, G., Blanco, V. M., … & Ospina, W. (2013). Infecciones del tracto urinario bajo en adultos y embarazadas: consenso para el manejo empírico. Infectio, 17(3), 122-135.
  • García Hurtado, Kely Deyanira. Prevalencia de infecciones de vías urinarias en el embarazo. BS thesis. JIPIJAPA-UNESUM, 2019.
  • Martínez, Jesús Francisco Hernández, et al. “Efecto del embarazo en la prevalencia de vejiga hiperactiva.” Anales Médicos de la Asociación Médica del Centro Médico ABC 57.4 (2012): 276-279.
  • Kanashiro, A., et al. “Retención de orina en el embarazo y el postparto.” Departamento de servicios médicos-Dirección: Vacante (asume: H. Isábal) (2013): 121.
  • Osorio, María José Alonso. “Cistitis, una infección de alta incidencia.” El farmacéutico: profesión y cultura 576 (2019): 21-26.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.