6 rețete cu legume pentru copii mofturoși - Doza de Sănătate
 

6 rețete cu legume pentru copii mofturoși

În general, copiilor nu le plac legumele. Însă aceștia trebuie să le consume pentru a se putea dezvolta armonios. În acest articol, îți prezentăm câteva rețete creative cu legume pe care le poți include cu ușurință în dieta familiei tale.
6 rețete cu legume pentru copii mofturoși

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Legumele și frunzele verzi sunt surse extraordinare de nutrienți pentru copilul tău. Însă știm cu toții că cei mici refuză să consume legume. Cu puțină creativitate, poți pregăti 6 rețete cu legume pentru copii mofturoși delicioase și sănătoase.

Cu toții am fost copii. Cel mai probabil uram anumite legume, iar părinții ne obligau să le consumăm. În cele ce urmează îți vom prezenta însă câteva rețete care îi vor face pe copii să iubească legumele.

Rețete cu legume pentru copii mofturoși

Cel mai bun mod de a-i convinge pe copii să consume legume este prin intermediul artei camuflajului. La urma urmei, niciun copil nu va refuza o pizza sau un burger. O altă opțiune este să încorporezi legumele în sucuri sau deserturi pe care le pot consuma dimineața sau ca gustare între mese.

Încearcă aceste rețete cu legume pentru copii mofturoși!

1. Burgeri din linte și vinete

Ingrediente

  • 2 căni de vinete crude, decojite și tăiate cubulețe (500 g)
  • 2 căni de linte crudă (500 g)
  • 4 linguri de fulgi de ovăz (40 g)
  • 2 cepe tocate fin
  • 2 căței de usturoi curățați
  • 1 tulpină de țelină tocată fin
  • 3 linguri de amidon de porumb (30 g)
  • 3 linguri de făină de grâu (30 g)
  • Pătrunjel proaspăt tocat (după gust)
  • Piper, ulei și sare (după gust)

Mod de preparare

  • Înmoaie lintea timp de cel puțin trei ore în apă. Cel mai bine ar fi să o pui la înmuiat cu o zi înainte de prepararea rețetei.
  • Pune lintea înmuiată în prealabil într-o oală cu apă clocotită. Las-o la fiert cel puțin 15 minute.
  • Scurge bine lintea și păstrează zeama obținută pentru a prepara o supă sau tăieței.
  • Sotează ceapa, vinetele, usturoiul și țelina în ulei timp de 10 minute la foc mediu.
  • Zdrobește lintea cu o furculiță sau într-un robot de bucătărie. Adaugă legumele sotate.
  • Asezonează cu sare, piper și pătrunjel tocat foarte fin. Adaugă fulgii de ovăz și amidonul de porumb. Pune ulei într-o tigaie încinsă antiaderentă. Apoi, modelează burgeri din compoziția obținută.
  • Servește burgerii cu chifle tradiționale sau cu orez.

2. Burgeri din sfeclă, morcov și spanac

Rețete cu legume pentru copii

Ingrediente

  • 500 g carne de vită, miel sau porc tocată (poți folosi, de asemenea, carne de curcan sau pui)
  • 250 g cartofi dați prin răzătoarea fină
  • 250 g spanac tocat fin
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi curățați și zdrobiți
  • 1 linguriță de chimion (5 g)
  • 2 linguri de turmeric răzuit fin (20 g)
  • 3 linguri de pesmet (30 g)
  • Sare și piper (după gust)

Mod de preparare

  • Amestecă bine toate ingredientele.
  • Dacă preferi varianta fără gluten, sari peste adăugarea de pesmet.
  • Formează burgerii și frige-i.
  • Servește preparatul alături de clasicele chifle sau alături de orez.
  • Poți înlocui morcovii cu broccoli (pur și simplu dă-l prin răzătoarea fină și adaugă-l în amestecul de carne crudă).

3. Sos de dovleac pentru sandvișuri

Ingrediente

  • 300 g de dovleac
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt răzuit fin (5 g)
  • 1 cățel de usturoi curățat și strivit
  • Ulei de măsline extravirgin, sare și piper (după gust)
  • Semințe de chia sau de susan ușor coapte (opțional)

Mod de preparare

Acest sos este perfect pentru a fi întins pe pâine atunci când pregătești sanvișuri pentru copiii tăi.

  • Taie dovleacul și coace feliile în cuptor.
  • Lasă feliile de dovleac în cuptor până se înmoaie bine.
  • Scoate dovleacul din cuptor și îndepărtează-i coaja. Poți coace ceva mai mult timp coaja, apoi să presari sare peste ea și să o servești pe post de gustare.
  • Pune într-un robot de bucătărie feliile de dovleac copt, ghimbirul și usturoiul.
  • Procesează ingredientele, apoi adaugă ulei, sare și semințele preferate. Lasă sosul să stea puțin înainte de a-l consuma.

4. Pizza cu suc de roșii crude și legume

Ingrediente

  • 2 roșii coapte
  • 1 dovlecel
  • 1/2 ardei roșu
  • 2 cepe
  • 2 căței de usturoi
  • 1 lingură de capere tocate (10 g)
  • 2 linguri de măsline negre tăiate felii, fără sâmburi (20 g)
  • 250 g mozzarella răzuită
  • Cimbru sau busuioc după gust (uscat sau proaspăt)
  • Sare și piper (după gust)
  • 400 g făină de grâu
  • 200 ml apă caldă
  • 5 linguri de ulei de măsline extravirgin sau ulei de porumb (50 ml)

Mod de preparare

  • Încinge cuptorul la 175°C.
  • Într-un bol suficient de mare, amestecă făina, apa și jumătate din cantitatea de ulei menționată. Poți adăuga și câteva plante aromatice la alegere.
  • Atunci când compoziția începe să se lege, așază aluatul pe o suprafață dură tapetată cu făină și frământă timp de circa 5 minute.
  • Formează o bilă mare. Acoperă coca cu o pânză curată și las-o să se odihnească timp de 10 minute.
  • Curăță roșiile de cotor, apoi dă-le prin răzătoare. În acest mod, vei putea îndepărta cu ușurință coaja.
  • Adaugă peste roșii uleiul rămas, usturoiul tocat, caperele și ierburile aromatice preferate tocate foarte fin. Asezonează cu sare și piper după gust.
  • Taie ceapa și ardeiul în inele. Taie vârfurile dovlecelului, apoi taie-l în jumătate. Apoi, taie-l în felii de forma semicercului.
  • Întinde aluatul cu un sucitor și pune-l în tava de copt.
  • Toarnă peste el sosul pregătit mai sus și așază deasupra legumele. La final, adaugă măslinele și brânza.
  • Coace pizza timp de aproximativ 15 minute.

Poți folosi și alt tip de brânză la prepararea acestei rețete de pizza pentru copii sau poți pur și simplu să sari peste acest ingredient dacă dorești să obții o pizza vegetariană.

5. Suc de sfeclă, căpșuni și portocale

Ingrediente

  • 2 sfecle de dimensiuni mici
  • 10 căpșuni
  • 2 cană suc de portocale proaspăt stors (500 ml)
  • Miere sau zahăr brut nerafinat muscovado (după gust)
  • Apă după preferințe

Mod de preparare

  • Taie sfeclele în cuburi și procesează-le într-un blender alături de sucul de portocale și căpșunile.
  • Adaugă miere sau zahăr muscovado după gust.
  • Poți, de asemenea, să adaugi și apă dacă sucul este prea gros sau portocalele sunt prea acide.

Sucul ar trebui consumat cu tot cu pulpă, dar unii copii vor refuza acest lucru. Dacă cel mic nu tolerează fibrele, va trebui să strecori sucul.

6. Negresă fără gluten cu fasole neagră

Negresă cu fasole neagră

Ingrediente

  • 1 1/2 căni de fasole neagră (375 g)
  • 3 linguri de pudră de cacao fără adaos de zahăr sau îndulcitor (30 g)
  • 1/2 cană de fulgi sau făină de ovăz (125 g)
  • 1/4 cană de zahăr muscovado (62.5 g)
  • 2 linguri de extract de vanilie (20 ml)
  • 1/2 linguriță de praf de copt (2.5 g)
  • 1/2 cană de fulgi de ciocolată (125 g, opțional)

Mod de preparare

  • Pune la înmuiat fasolea neagră cu o zi înainte de a pregăti prăjitura pentru copii.
  • Fierbe fasolea cu puțină sare până se înmoaie.
  • Încinge cuptorul la 175°C.
  • Pune toate ingredientele, cu excepția fulgilor de ciocolată, într-un blender. Amestecul obținut trebuie să fie consistent și fără cocoloașe.
  • Pune amestecul într-o tavă pătrată și adaugă fulgii de ciocolată.
  • Coace prăjitura pentru copii cu legume timp de 15 – 18 minute.
  • Lasă negresa pentru copii la răcit 10 minute înainte de tăiere și consum.
  • Poți adăuga în amestec 2 banane coapte sau banane plantain în loc de zahăr.

Concluzie despre cele 6 rețete cu legume pentru copii mofturoși

Pentru ca cei mici să învețe să iubească legumele, tot ceea ce trebuie să faci este să le oferi opțiuni variate și delicioase. Ceea ce îi ține departe pe copii de legume este faptul că mereu le gătești în același fel. Creativitatea este cea care îi va convinge pe copii să mănânce legume.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Holscher HD., Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes, 2017. 8 (2): 172-184.
  • Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016.
  • Costa Rogrigues J., Pinho O., Monteiro PRR., Can lycopene be considered an effective protection against cardiovascular disease? Food Chem, 2018. 245: 1148-1153.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.