Mâncare de linte cu legume foarte gustoasă - Doza de Sănătate
 

Mâncare de linte cu legume foarte gustoasă

Această rețetă de mâncare de linte cu legume este foarte sănătoasă si poate fi inclusă în orice dietă grație cantității ridicate de nutrienți benefici pe care îi conține.
Mâncare de linte cu legume foarte gustoasă
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

O mâncare de linte cu legume este o rețetă foarte ușor de realizat, delicioasă și plină de nutrienți benefici. Este o idee bună să incluzi un asemenea preparat în dieta ta. Grație legumelor conținute, această mâncare de linte oferă numeroase beneficii sănătății.

Leguminoasele, în special lintea, reprezintă una dintre cele mai importante surse de antioxidanți și oligoelemente. Aceasta conține și aminoacizi, proteine și minerale.. dar nu conține grăsimi și colesterol!

Rețeta de mâncare de linte cu legume îți oferă o cantitate importantă de energie și nutrienți de înaltă calitate. Este simplu de realizat, iar ingredientele sale nu îți vor goli portofelul. Legumele pe care le include, morcovii, ceapa, cartofii, usturoiul și ardeiul ar trebui incluse în orice plan alimentar.

Dacă dorești, poți folosi și alte legume care îți plac pentru prepararea acestei rețete. Totul depinde de maestrul bucătar, adică de tine!

Cea mai bună opțiune este să folosești pe post de garnitură orezul alb și, dacă dorești, o băutură naturală. Dacă vrei să asimilezi în mod optim nutrienții consumați, nu trebuie să combini această mâncare cu produse semipreparate.

Dacă ai o carență de minerale sau acid folic, dacă aștepți un bebeluș sau ai nevoie de o doză generoasă de fier, această mâncare de linte cu legume este exact ceea ce cauți. Nu, nu exagerăm când facem această afirmație: lintea este foarte bogată în fier.

Cum să prepari o mâncare de linte cu legume foarte gustoasă

De ce este o idee bună să adaugi lintea în dieta ta

Mâncare de linte cu legume proaspete

Unul dintre beneficiile adăugării de linte în planul alimentar săptămânal este faptul că aceasta este bogată în fibre. Dacă urmezi o dietă specială sau vrei să pierzi în greutate sau să te menții, acest aliment este soluția ideală pentru tine.

În plus, lintea conține vitaminele B2, B3, B6 și B9. Este foarte important să menționăm faptul că, deși îți vei simți stomacul oarecum greu după ce ai consumat linte, aceasta este de fapt foarte ușor digerată.

Atunci când îți alcătuiești meniul săptămânal, ar trebui să alegi întotdeauna alimente ce îți oferă energie și ajută organismul să își îndeplinească mai bine funcțiile. Lintea este un exemplu minunat în acest sens. Încă mai stai pe gânduri? Ia un carnețel și notează următoarea rețetă!

Mâncare de linte cu legume

Tocăniță de linte cu legume

Ingrediente

 • 4 căni de linte verde (480 g)
 • 2 fire de praz
 • 2 cepe
 • 3 morcovi mici
 • 1 cartof mare
 • 2 căței de usturoi curățați de coajă
 • 1 lingură de piper verde măcinat (15 g)
 • 3 căni de apă (750 ml)
 • 1 frunză de dafin
 • 3 linguri de ulei de măsline (45 ml)
 • 1 lingură de sare (15 g)
 • 1 vârf de cuțit de piper negru măcinat

Preparare

 1. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să speli foarte bine toate legumele pe care le vei folosi. Insistă asupra cartofilor deoarece aceștia sunt tuberculi și pot dezvolta spori de mucegai care nu se observă cu ochiul liber.
 2. Pentru a prepara mâncarea de linte, taie morcovii, usturoiul și frunza de dafin în bucăți mici. Restul legumelor le poți tăia în bucăți mai mari.
 3. Apoi, pune toate ingredientele într-o oală mare și toarnă cele 3 căni de apă menționate pe lista de ingrediente. Dacă vrei ca mâncarea să semene mai mult cu o supă decât cu o tocăniță, poți adăuga ceva mai multă apă.
 4. Lasă totul la fiert. Amestecă periodic pentru ca legumele să nu se prindă și preparatul să se gătească uniform.
 5. După 20 sau 30 de minute după ce a dat în clocot, mâncarea este gata.
 6. Oprește focul numai atunci când legumele și lintea sunt suficient de moi.
 7. Servește și bucură-te de gustul delicios al preparatului!

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Ganesan K, Xu B. Polyphenol-Rich Lentils and Their Health Promoting Effects. Int J Mol Sci. 2017;18(11):2390. Published 2017 Nov 10. doi:10.3390/ijms18112390
 • Faris, M. A. I. E., Takruri, H. R., & Issa, A. Y. (2013, April). Role of lentils (Lens culinaris L.) in human health and nutrition: A review. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1007/s12349-012-0109-8

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.