Este adevărat că obezitatea reduce speranța de viață? - Doza de Sănătate
 

Este adevărat că obezitatea reduce speranța de viață?

Obezitatea reduce speranța de viață la oameni, deoarece această afecțiune crește riscul de a suferi de boli grave precum cancerul.
Este adevărat că obezitatea reduce speranța de viață?

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Diverse studii au arătat că obezitatea reduce speranța de viață. Aceste date sunt îngrijorătoare dacă luăm în considerare faptul că, în ultimii ani, numărul persoanelor obeze sau supraponderale din lume a crescut semnificativ.

Oamenii de știință au descoperit că obezitatea poate provoca boli cardiovasculare, diabet și cancer. OCDE – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – estimează că până în anul 2050, ar putea exista 95 de milioane de decese premature din cauza greutății corporale excesive.

Potrivit estimărilor acestei organizații, Mexicul este țara care va suferi cea mai severă reducere a speranței de viață din cauza obezității. Acesta este urmat de Rusia, Polonia, Statele Unite, Japonia și India, în această ordine. Astăzi, una din patru persoane este obeză.

Este adevărat că obezitatea reduce speranța de viață?

Femeie obeză la birou

În prezent, obezitatea este văzută ca o epidemie globală care nu încetează să se extindă. Cercetătorii cred că aproximativ 1,9 miliarde de adulți din lume suferă de această afecțiune. De asemenea, aproximativ 340 de milioane de copii și adolescenți suferă de obezitate.

Obezitatea devine un factor de risc pentru dezvoltarea bolilor. Printre acestea, putem evidenția următoarele, care sunt strâns legate între ele:

 • Diabet de tip 2: În prezent, 8 din 10 persoane cu diabet sunt, de asemenea, supraponderale sau obeze.
 • Hipertensiune arterială: Este o boală frecventă la persoanele care sunt supraponderale.
 • Boli de inimă: Includ diferite afecțiuni cardiace, dintre care mai multe cu risc de deces.
 • Accident vascular cerebral: Hipertensiunea este principalul factor de risc.
 • Apneea în somn: Crește riscul de diabet de tip 2 și boli de inimă.
 • Sindrom metabolic: Cuprinde un set de afecțiuni care cresc riscul de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral.
 • Boală hepatică grasă: Crește riscul de afectare hepatică severă, ciroză sau insuficiență hepatică.
 • Osteoartrită: Greutatea exercită presiune asupra articulațiilor și cartilajelor.
 • Probleme ale vezicii biliare: Există un risc crescut de a dezvolta calculi biliari și colecistită.
 • Boală renală: Obezitatea încurajează și accelerează bolile renale.
 • Probleme în timpul sarcinii: Mamele obeze prezintă un risc mai mare de complicații în timpul sarcinii.
 • Cancer: Unele tipuri de cancer au fost asociate cu supraponderalitatea și obezitatea.

Studii relevante

Un studiu din revista FMC publicat în 2013 a arătat rezultatele unei monitorizări de 40 de ani a 3.456 de persoane cu obezitate, dintre care 1550 erau bărbați și 1907 erau femei. Toți subiecții au început studiul când aveau între 30 și 49 de ani.

Cercetarea a concluzionat că obezitatea reduce speranța de viață. Bărbații pierd aproximativ 5,3 ani de viață, iar femeile pierd în jur de 7,1 ani. Dacă acești oameni fumau, valorile creșteau la 6,7 ani la bărbați și 7,2 la femei.

Un alt studiu realizat de Institutul Național al Cancerului din Statele Unite (NCI), publicat în 2014 în revista PLOS Medicine, a concluzionat că persoanele care au peste 100 de kilograme trăiesc cu 6,5 – 13,7 ani mai puțin decât cele cu greutate normală.

Raportul OCDE

Medic care știe că obezitatea reduce speranța de viață

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – OCDE – a prezentat un raport în 2019 potrivit căruia, a fi supraponderal reduce speranța de viață cu aproximativ 3 până la 4 ani. În acest caz, este vorba doar despre persoanele supraponderale, nu și obeze.

Raportul a menționat, de asemenea, că 3 din 5 persoane obeze trăiesc în țări bogate. Printre acestea se numără Statele Unite, unde aproximativ 40% dintre adulți și 20% dintre copii au o greutate corporală excesivă. În Regatul Unit, 3 din 5 persoane sunt supraponderale.

OCDE atrage atenția asupra faptului că 50% dintre oameni au o dietă nesănătoasă. 2 din 5 persoane nu mănâncă suficiente fructe și legume. În plus, 1 din 3 persoane nu face suficientă activitate fizică.

Această organizație a avertizat că, dacă această situație nu se schimbă, în următorii 30 de ani, 60% din cazurile noi de diabet vor fi cauzate de obezitate. De asemenea, obezitatea va provoca 18% din bolile cardiovasculare, 11% din cazurile de demență și 8% din cazurile de cancer.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Orozco, P. (2013, abril 3). El sobrepeso y la obesidad reducen la esperanza de vida. Recuperado 22 de abril de 2020, de https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1134207203759556
 • Kitahara, C. M., Flint, A. J., Berrington de Gonzalez, A., Bernstein, L., Brotzman, M., MacInnis, R. J., Moore, S. C., Robien, K., Rosenberg, P. S., Singh, P. N., Weiderpass, E., Adami, H. O., Anton-Culver, H., Ballard-Barbash, R., Buring, J. E., Freedman, D. M., Fraser, G. E., Beane Freeman, L. E., Gapstur, S. M., Gaziano, J. M., … Hartge, P. (2014). Association between class III obesity (BMI of 40-59 kg/m2) and mortality: a pooled analysis of 20 prospective studies. PLoS medicine, 11(7), e1001673. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1001673
 • Moreno, G. M. (2012). Definición y clasificación de la obesidad. Revista Médica Clínica Las Condes, 23(2), 124-128.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.