5 beneficii ale pătrunjelului pentru sănătate
Pătrunjelul este o plantă aromatică delicată cu o aromă intensă care provine din țările mediteraneene, dar care este foarte populară în prezent în multe țări ale lumii. Descoperă principalele 5 beneficii ale pătrunjelului și află de ce este bine să-l consumi regulat!
După cum știm deja, pătrunjelul are un gust puternic. Acesta face parte din aceeași familie botanică în care sunt incluse și coriandrul, mărarul, țelina și morcovul.
Pătrunjelul poate fi consumat în diverse moduri și rețete: ceaiuri, salate, sosuri, orez sau carne. Aroma pe care o oferă preparatelor culinare este, fără îndoială, inconfundabilă.
Dacă nu obișnuiești să consumi această plantă minunată, te încurajăm să începi chiar acum. Astăzi, îți prezentăm 5 beneficii ale pătrunjelului care îți arată că ar trebui să-l consumi ori de câte ori ai ocazia!
Beneficii ale pătrunjelului
1. Pătrunjelul îmbunătățește sănătatea oaselor
Puțini știu că deficitul de vitamina K este asociat cu un risc mărit de fracturi osoase. Știm cu toții cât este de important să consumi o doză suficientă de fosfor, calciu, vitamina C și complexul de vitamine B. Dar ai grijă să adaugi și vitamina K în alimentație?
Consumat în mod regulat, pătrunjelul oferă organismului o doză considerabilă de vitamina K. Aceasta ajută la îmbunătățirea sănătății oaselor, întrucât acționează ca un sintetizator de proteine pentru structura osoasă.
Totodată, pătrunjelul facilitează absorbția calciului și reduce cantitatea eliminată prin urină.
Obiceiul de a consuma alimente naturale, proaspete te ajută să te menții sănătos. Începe chiar azi să adaugi pătrunjel în mâncare. Acesta poate fi un ingredient în preparatele cu pește, legume și sucuri naturale.
2. Ajută la reglarea glicemiei
Pătrunjelul are în compoziția sa un flavonoid deosebit, numit myricetin, care ajută la reglarea glicemiei. În plus, acest aliment scade rezistența la insulină și are proprietăți antiinflamatoare, fapt care contribuie la reglarea numărului de lipide din sânge.
Datorită tuturor proprietăților menționate, pătrunjelul previne diabetul și îngrijește sănătatea aparatului cardiovascular prin combaterea inflamațiilor arteriale.
Încearcă să bei ceai de lămâie și pătrunjel după masă!
Îți recomandăm și:
3. Îmbunătățește sănătatea rinichilor
Pătrunjelul este una dintre cele mai utilizate plante pentru îngrijirea rinichilor. Această plantă este diuretică și stimulează funcțiile renale. Astfel, datorită ei, rinichii sunt mai eficienți în curățarea și detoxificarea organismului.
Totodată, datorită conținutului său bogat de potasiu, pătrunjelul contribuie și la reglarea tensiunii arteriale.
Atenție, dacă suferi de pietre la rinichi, nu este recomandat să consumi pătrunjel în fiecare zi, deoarece acesta are un conținut bogat de acid oxalic.
4. Combate anemia și oboseala
Este foarte bine să adaugi pătrunjel în dietă, mai ales dacă ai o carență nutrițională, anemie sau treci printr-o perioadă în care ești epuizat din cauza stresului.
Pătrunjelul este bogat în vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6 și B9), acid folic și vitamina K. Totodată, acest aliment are un conținut ridicat de potasiu, calciu, zinc, fosfor, fier și magneziu.
Citește și:
5. Întărește sistemul imunitar
Nu căuta suplimente alimentare în farmacii. Optează întotdeauna pentru metode mai sănătoase și mai naturale, cum ar fi consumul de alimente bogate în vitamine.
Este bine să ai mereu pătrunjel în bucătărie. Datorită conținutului bogat de vitamina C, acesta ajută la întărirea sistemului imunitar.
Printre cele 5 beneficii ale pătrunjelului se numără și conținutul său de apigenină. Deși nu există studii care să confirme această teorie, există voci care susțin că apigenina ajută la combaterea cancerului. În orice caz, se știe sigur că acest compus combate mai multe tipuri de virusuri și bacterii.
Adaugă pătrunjel în supe, salate și sosuri. Pentru beneficiile sale incredibile, merită să faci acest mic efort zilnic!
Cum să profiți de cele 5 beneficii ale pătrunjelului
- Prepară tocănițe cu usturoi.
- Folosește-l în dressingurile pentru salate.
- Adaugă-l în supe.
- Folosește-l când gătești pește.
- Îl poți adăuga în sosul de roșii pentru a prepara un sos pentru pizza sau alte sosuri delicioase.
- Bea ceai de pătrunjel.
- Consumă smoothie-uri de fructe cu pătrunjel.
Există numeroase modalități prin care poți adăuga pătrunjelul în dietă!
Reține că, dacă suferi de calculi renali sau ești însărcinată, este indicat să consumi acest aliment cu moderație.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Manuel, C., Curiel, D., Medicina, P. A. De, Fundación, I., Díaz, J., & Reyes, A. (2015). Acción de la vitamina K sobre la salud ósea Action of vitamin K on bone health, 33–38.
Farzaei, M. H., Abbasabadi, Z., Ardekani, M. R. S., Rahimi, R., & Farzaei, F. (2013). Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities. Journal of Traditional Chinese Medicine = Chung i Tsa Chih Ying Wen Pan, 33(6), 815–826.