Pelé și cancerul de colon: care sunt complicațiile și tratamentul bolii?
 

Pelé și cancerul de colon: care sunt complicațiile și tratamentul bolii?

Fostul fotbalist brazilian, la 82 de ani, a urmat un tratament pentru cancerul de colon, dar fără succes. Ce complicații i-au adus sfârșitul?
Pelé și cancerul de colon: care sunt complicațiile și tratamentul bolii?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 10 ianuarie, 2023

Pelé (Edson Arantes do Nascimento) a descoperit cancerul de colon în urmă cu mai bine de un an, la sfârșitul lunii august 2021. Acesta a mers la Spitalul Einstein din São Paulo (Brazilia) pentru un control de rutină, dar rezultatele au alertat medicii. Pe 4 septembrie 2021 a fost operat pentru îndepărtarea tumorii, împreună cu o parte a intestinului. Aceasta este procedura obișnuită.

Pelé și cancerul de colon

După intervenția chirurgicală, Pelé a început chimioterapia pentru cancerul de colon. Aceasta este parte a protocolului de abordare a bolii. Ședințele de chimioterapie au fost repetate. Unele dintre acestea au necesitat spitalizări mai lungi din cauza efectelor medicamentelor sau din cauza complicațiilor inerente evoluției afecțiunii.

La sfârșitul lunii noiembrie 2022, Pelé a fost din nou internat în spital. Spitalul a emis o declarație în acest sens:

Edson Arantes do Nascimento a fost internat la Spitalul Israelita Albert Einstein pentru o reevaluare a tratamentului chimioterapic al tumorii de colon identificate în septembrie 2021. După evaluarea medicală, pacientul a fost transferat în camera comună, fără a fi necesară internarea în secția semiintensivă sau în ATI. Fostul jucător deține controlul deplin asupra funcțiilor sale vitale și prezintă o stare clinică stabilă.

Starea fostului fotbalist s-a deteriorat continuu. Din păcate, fiica sa a anunțat pe rețelele de socializare că fostul star s-a stins din viață:

Îți datorăm tot ceea ce suntem. Te iubim la infinit. Odihnește-te în pace.

~ Kely Nascimento pe Instagram, 29.12.2022 ~

Care sunt cele mai frecvente complicații ale cancerului de colon?

Cele mai frecvente complicații ale acestei patologii sunt următoarele:

  • Ocluzie intestinală
  • Perforarea tractului digestiv
  • Sângerare digestivă inferioară

Primele două sunt produse de leziunile cauzate de formațiune în peretele intestinului gros. Celulele maligne, atunci când proliferează, sunt capabile să închidă lumenul intern al tractului digestiv. În mod similar, au capacitatea de a produce o gaură în colon, ceea ce este foarte grav.

În ceea ce privește sângerarea, se presupune că toate tumorile maligne de colon sângerează. Cu toate acestea, mai puțin de 1% fac acest lucru din abundență.

Datele statistice indică faptul că apar complicații. Potrivit Societății Americane de Oncologie Clinică, 64% dintre pacienți supraviețuiesc 5 ani după diagnosticare. Aproximativ 4 din 10 pacienți mor în această perioadă.

Diagnosticul precoce îmbunătățește foarte mult șansele de supraviețuire. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății din Argentina raportează faptul că, chiar și cu tratament, până la 50% dintre pacienți au recăderi și 80% dintre acestea apar în primii 3 ani după diagnostic.

Pelé avea puțin peste un an de la diagnosticul de cancer de colon și era de așteptat să recidiveze.
Polipi intestinali
Complicațiile cancerului de colon sunt frecvente, chiar și la pacienții tratați precoce.

Care este tratamentul cancerului de colon?

Tratamentul pentru cancerul de colon al lui Pelé a început cu o intervenție chirurgicală și a continuat cu chimioterapie. Aceste abordări sunt cele recomandate de ghidurile medicale actuale.

Intervenția chirurgicală

Îndepărtarea tumorii este abordarea obișnuită. Dacă boala a fost depistată la timp, intervenția chirurgicală îndepărtează celulele maligne și o porțiune din țesutul din jur.

Laparoscopia poate fi folosită la mulți pacienți. Atunci când este posibil, inciziile sunt mai mici, iar timpul de recuperare este redus.

În cazul în care tumora este foarte mare și este depistată târziu, există alternativa colostomiei. Este vorba despre îndepărtarea unei părți mari a intestinului și montarea unei pungi în exterior pentru colectarea excrementelor. Din păcate, este singura soluție viabilă pentru anumiți pacienți.

Chimioterapia

Odată ce tumora este îndepărtată, echipa medicală trebuie să decidă dacă este nevoie și de alte tratamente. Una dintre cele mai alese opțiuni este chimioterapia. Mai multe medicamente sunt combinate și administrate în ședințe succesive.

Cele mai utilizate medicamente pentru chimioterapia cancerului de colon sunt următoarele:

  • Capecitabină
  • Fluorouracil
  • Oxaliplatină

Efectele secundare ale chimioterapiei sunt frecvente. Pacientul se confruntă cu vărsături, diaree, modificări ale sensibilității nervilor și oboseală extremă. Deși medicamentele noi au mai puține efecte adverse, acestea sunt intense în primele zile după administrare.

Tratament pentru cancerul de colon
Chimioterapia este utilizată ca o completare a intervenției chirurgicale în cazul cancerului de colon.

Radioterapia

Radioterapia este indicată în cancerul de colon din cauza posibilității de recidivă a tumorii. Razele X sunt aplicate pe țesutul afectat pentru a preveni recidiva în același loc.

Uneori, se folosește un fascicul extern care emite radiații. Alteori, se folosește brahiterapia, adică plasarea elementului radioactiv în interiorul corpului, astfel încât acesta să acționeze local.

Terapie țintita

Terapia țintită este o formă specială de administrare a medicamentelor pentru cancer. Se folosesc medicamente care acționează asupra proceselor tipice unei tumori, cum ar fi formarea de noi vase de sânge sau proteine. Există opțiuni pentru a bloca genele cancerului.

Bevacizumab este poate cel mai cunoscut medicament din acest grup. Este aprobat în mai multe țări pentru tratamentul inițial al cancerului de colon, alături de chimioterapie.

Imunoterapia

Se bazează pe întărirea sistemului imunitar al pacientului. Cele mai utilizate medicamente din acest grup sunt următoarele:

  • Pembrolizumab
  • Nivolumab
  • Ipilimumab

Pelé a luptat cu cancerul de colon până la final

Pelé a fost diagnosticat la vârsta de 82 de ani. A fost operat și a urmat un protocol de chimioterapie de 1 an. A avut recidive și complicații legate de infecții.

Pelé a murit din cauza unei insuficiențe multi-organ cauzate de progresia cancerului de colon.

Complicațiile au apărut din cauza vârstei. Singurul fotbalist care a câștigat de trei ori Cupa Mondială a trimis mesaje din spital, mulțumindu-le celor care l-au omagiat în Qatar:

Prieteni, sunt la spital la controlul lunar. Este plăcut să primești mesaje pozitive ca acesta. Mulțumesc Qatarului pentru acest tribut și tuturor celor care îmi transmit vibrații bune.

~ Postare pe Instagram pe contul @pele ~

Regele fotbalului s-a retras din activitatea profesională cu 1.301 goluri, dintre care 775 au fost în meciuri oficiale. La Cupele Mondiale a marcat de 12 ori. Mesajele de durere și consolare amintesc de cariera celui care a fost primul star mondial în acest sport.

Nimeni nu poate nega faptul că Pelé a luptat până la capăt cu cancerul de colon. A avut un an deosebit de dificil, cu internări succesive. Moștenirea sa este rezumată în ultima postare care a fost făcută de pe contul său oficial de Twitter:

Inspirația și dragostea au marcat calea Regelui Pelé, care a decedat liniștit astăzi. Iubire și recunoștință pentru totdeauna.

~ Contul Twitter @pele, 29.12.2022 ~

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Clancy, C., et al. “A meta‐analysis to determine the oncological implications of conversion in laparoscopic colorectal cancer surgery.” Colorectal Disease 17.6 (2015): 482-490.
  • Hashiguchi, Yojiro, et al. “Japanese Society for Cancer of the Colon and Rectum (JSCCR) guidelines 2019 for the treatment of colorectal cancer.” International journal of clinical oncology 25.1 (2020): 1-42.
  • Lloyd, S., et al. “Intraoperative high-dose-rate brachytherapy: An American Brachytherapy Society consensus report.” Brachytherapy 16.3 (2017): 446-465.
  • M McQuade, Rachel, et al. “Colorectal cancer chemotherapy: the evolution of treatment and new approaches.” Current medicinal chemistry 24.15 (2017): 1537-1557.
  • Pak, Haleh, et al. “Surgical complications in colorectal cancer patients.” Annals of medicine and surgery 55 (2020): 13-18.
  • Rosen, Lee S., Ira A. Jacobs, and Ronald L. Burkes. “Bevacizumab in colorectal cancer: current role in treatment and the potential of biosimilars.” Targeted oncology 12.5 (2017): 599-610.
  • Zaborowski, Alexandra M., Des C. Winter, and Lydia Lynch. “The therapeutic and prognostic implications of immunobiology in colorectal cancer: a review.” British Journal of Cancer 125.10 (2021): 1341-1349.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.