Un nou studiu identifică bacteriile bucale ce pot promova cancerul de colon
 

Un nou studiu identifică bacteriile bucale ce pot promova cancerul de colon

Oamenii de știință spanioli au descoperit o bacterie care călătorește din gură în intestinul gros. Aceasta poate fi unul dintre factorii din spatele cancerului de colon.
Un nou studiu identifică bacteriile bucale ce pot promova cancerul de colon
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 16 noiembrie, 2022

Rolul unei bacterii în corpul uman poate fi protector sau agresiv. Există din ce în ce mai multe studii care certifică rolul microbiotei în sănătate. Un nou studiu a identificat bacteriile bucale ce pot promova cancerul de colon.

Microbiota este acel ansamblu de microorganisme care coexistă cu ființa umană, uneori în echilibru, iar alteori nu. Relația noastră cu mediul înconjurător generează o colonizare progresivă a pielii și a mucoaselor.

Astfel, cercetătorii au reușit să găsească microorganisme care sunt tipice diferitelor organe. Însă, există și altele care apar în locații în care nu ar trebui. Un nou studiu a confirmat că o bacterie care aparține cavității bucale este legată de cancerul de colon. Ar putea fi un agent cauzal al bolii?

Cercetarea spaniolă: bacteriile bucale ce pot promova cancerul de colon

Membrii Institutului de Cercetare Biomedicală A Coruña au publicat rezultatele pe platforma Research Square. Aceștia spun faptul că o bacterie din cavitatea bucală se găsește și în colonul anumitor pacienți cu cancer al acestui organ.

După ce au analizat mai multe probe, specialiștii au reușit să identifice Parvimonas micra în tumorile intestinale. Acest microorganism a fost detectat anterior în salivă și în gingiile pacienților cu parodontită.

S-au efectuat analize pentru a compara informațiile genetice ale bacteriilor din gură cu cele ale bacteriilor implicate în cancerul de colon și s-a constatat o similitudine de 99,2%. Coloniile bacteriene din gură pot migra în intestinul gros și pot prolifera în această nouă locație.

Oamenii sănătoși nu au această bacterie în colon. În plus, microorganismul este mai activ din punct de vedere metabolic atunci când se găsește printre celulele maligne decât dacă este situat în mijlocul țesuturilor sănătoase.

Ceea ce facem de ani de zile este să analizăm microbiomul pacienților cu cancer colorectal. Se știe de ceva vreme că microbiomul interacționează cu celulele noastre și, în anumite circumstanțe, poate promova unele patologii.

Microbiota intestinală
Microbiota este considerată un organ în plus al corpului uman.

O bacterie veche și nouă

Parvimonas micra nu este o bacterie necunoscută lumii medicale. Acest coc anaerob gram-pozitiv a fost clasificat acum mulți ani ca unul dintre agenții prezenți în parodontită. Multe dintre acțiunile sale sunt cunoscute în stomatologie. Mai rar, bacteria a fost asociată cu artrita septică, abcesele cerebrale și chiar endocardita. În 2015, prezența sa a fost documentată pentru prima dată în țesutul cardiac.

O caracteristică a acestei bacterii este faptul că se poate alătura altor microorganisme pentru a forma clustere, filme, biofilme și agregări. Face acest lucru în parodontită și ar putea face acest lucru și în cancerul de colon.

Cercetătorii bănuiesc că drumul de la gură la intestin implică și alte bacterii. Parvimonas micra profită de capacitatea de unire pentru a se deplasa în grup în zone îndepărtate ale corpului uman.

Coloniile produc diferite substanțe prin metabolism. Acestea secretă molecule care pot fi dăunătoare sau toxice pentru organismul gazdă.

Anumite substanțe din microorganisme declanșează transformarea malignă a celulelor umane.

Mai multe bacterii generează cancerul de colon

Ar fi prea simplist să spunem că o bacterie este originea cancerului de colon. Știința știe că există mai mulți factori capabili să declanșeze un neoplasm.

Microbiota este un element într-o rețea complexă de circumstanțe, caracteristici și situații. În cancerul colorectal, dieta, stresul, stilul de viață sedentar și moștenirea genetică sunt factori de risc.

Bacteriile din gură reușesc să se reproducă în intestin atunci când găsesc un sistem imunitar slab din cauza stresului sau alimentației greșite. Odată ce colonia crește, este dificil de eradicat. În combinație cu alte microorganisme, poate construi o adevărată fortăreață defensivă.

Nu provoacă direct cancerul, dar poate agrava prognosticul

Există și alte bacterii implicate în cancerul colorectal. Una dintre ele este Fusobacterium nucleatum. Aceasta este asociată cu un prognostic mai slab. Pacienții infectați trăiesc mai puțin timp și răspund mai greu la tratament. Bacteria poate fi implicată și în metastaze.

Deci, o bacterie poate fi un factor de prognostic negativ. Deși sunt necesare mai multe date pentru a clarifica situația, grupurile de bacterii pot să contribuie la o boală mai agresivă și mai dificil de tratat.

Bacteriile bucale ce pot promova cancerul de colon
Bacteriile bucale nu ajung în colon pe cont propriu, ci în grupuri.

Care este importanța descoperirii?

Diagnosticul precoce al neoplasmelor este vital. A avea metode precise, precoce și specifice pentru a afla dacă o persoană are cancer face posibilă creșterea eficacității tratamentelor.

Pentru Marga Poza, bacteriile sunt posibili biomarkeri ai cancerului colorectal:

Persoana care are această bacterie în intestin poate suferi de cancer de colon.

~ Marga Poza ~

Dezvoltarea unui test de laborator care să ateste prezența P. micra în colon va deschide calea pentru un diagnostic mai rapid. Tumoarea ar fi găsită în stadiul incipient și îndepărtată cu succes. Efectele secundare ar fi mai puține, iar pacientul și-ar continua viața normală.

Trăim cu aceste bacterii. Sunt acolo și ne pot spune lucruri importante despre sănătate. De aceea trebuie să le investigăm.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Baghban, Adam, and Shaili Gupta. “Parvimonas micra: a rare cause of native joint septic arthritis.” Anaerobe 39 (2016): 26-27.
  • Bullman, Susan, et al. “Analysis of Fusobacterium persistence and antibiotic response in colorectal cancer.” Science 358.6369 (2017): 1443-1448.
  • Conde-Pérez, Kelly, et al. “Evidence for translocation of oral Parvimonas micra from the subgingival sulcus of the human oral cavity to the colorectal adenocarcinoma.” (2022).
  • Gomez, Carlos A., et al. “First case of infectious endocarditis caused by Parvimonas micra.” Anaerobe 36 (2015): 53-55.
  • Ho, Dawn, et al. “An unusual presentation of Parvimonas micra infective endocarditis.” Cureus 10.10 (2018).
  • Horiuchi, Akira, et al. “Synergistic biofilm formation by Parvimonas micra and Fusobacterium nucleatum.” Anaerobe 62 (2020): 102100.
  • Kim, Eun Young, et al. “Concomitant liver and brain abscesses caused by Parvimonas micra.” The Korean Journal of Gastroenterology 73.4 (2019): 230-234.
  • Mima, Kosuke, et al. “Fusobacterium nucleatum in colorectal carcinoma tissue and patient prognosis.” Gut 65.12 (2016): 1973-1980.
  • Rams, Thomas E., Jacqueline D. Sautter, and Arie J. van Winkelhoff. “Antibiotic resistance of human periodontal pathogen Parvimonas micra over 10 years.” Antibiotics 9.10 (2020): 709.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.