Picioarele care miros urât: ce poți face? - Doza de Sănătate
 

Picioarele care miros urât: ce poți face?

Uneori, este dificil să scapi de picioarele care miros urât. Prin urmare, este important să-ți îmbunătățești obiceiurile de igienă și să alegi produsele potrivite. Descoperă în acest articol cele mai bune recomandări pentru această problemă comună!
Picioarele care miros urât: ce poți face?
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Vrei să scapi de problema generată de picioarele care miros urât? Dacă da, cu siguranță nu ești singurul.

Mirosul neplăcut al picioarelor, o afecțiune numită bromhidroză, este o problemă foarte frecventă, cauzată de cele mai multe ori de înmulțirea bacteriilor pe pielea picioarelor. Deși este adesea asociat cu o igienă precară, mirosul urât al picioarelor are multe cauze.

În prezent, există multe produse care promit eliminarea mirosului neplăcut, dar sunt necesari și alți pași pentru remedierea problemei. În acest articol, îți vom împărtăși patru sfaturi importante pe care le poți folosi în fiecare zi.

Picioarele care miros urât: de ce se întâmplă acest lucru?

Înainte de a descoperi principalele metode pentru a scăpa de picioarele urât mirositoare, este important să examinezi posibilele cauze.

Mai întâi, reține faptul că ai mai multe glande sudoripare pe picioare în comparație cu alte părți ale corpului. Aceste glande eliberează transpirație toată ziua pentru a regla temperatura corpului și a-ți menține pielea umedă. Atunci când picioarele transpiră excesiv, este posibil să apară un miros urât.

Sudoarea, adăugată la căldura din încălțăminte, creează un mediu propice înmulțirii bacteriilor, potrivit afirmațiilor făcute de Dr. Das de la Universitatea Harvard. Deși aceste organisme locuiesc în mod natural pe picioare și ajută la descompunerea transpirației, proliferarea lor poate provoca mirosuri neplăcute.

Cum să scapi de problema generată de picioarele care miros urât

Uneori, utilizarea pulberilor și a deodorantelor nu este suficientă pentru a scăpa de picioarele care miros urât. Deși formulele lor s-au îmbunătățit considerabil în ultimii ani, acestea reușesc doar să neutralizeze temporar mirosul.

Prin urmare, este important să aplici alte sfaturi cheie.

1. Spălă-ți picioarele în fiecare zi pentru a scăpa de mirosul urât

Femeie care își înmoaie picioarele care miros urât
Ar trebui să-ți speli regulat picioarele, mai ales dacă transpiri excesiv sau simți mirosuri neplăcute.

Igiena corectă a picioarelor este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba de combaterea mirosurilor neplăcute. Din acest motiv, este esențial să te speli în fiecare zi, folosind un săpun blând și o perie specială pentru picioare. Aceasta din urmă va facilita îndepărtarea celulelor moarte și a murdăriei.

Ce poți face?

  • Dacă picioarele tale miros foarte urât, spală-le de două ori pe zi.
  • Poți face acest lucru în timpul dușului de dimineață sau le poți înmuia într-un lighean cu apă și săpun.
  • După ce te-ai spălat, usucă-ți foarte bine picioarele, acordând o atenție specială pielii dintre degete, unde rămân adesea urme de apă.

2. Schimbă-ți șosetele în fiecare zi

Șosete albe
Șosetele colectează transpirația și bacteriile după o zi întreagă de purtare, motiv pentru care trebuie să le schimbi și să le speli corespunzător.

Desigur, aceasta este o chestiune de igienă. Schimbarea șosetelor în fiecare zi previne acumularea de umiditate și bacterii care provoacă mirosuri neplăcute. De fapt, în zilele fierbinți sau când faci multă mișcare, cel mai bine este să le schimbi de cel puțin două ori pe zi.

Deși nu toți pantofii arată bine cu șosete, este ideal să le folosești ori de câte ori este posibil. Șosetele împiedică pielea picioarelor să aibă contact direct cu pantofii, eliminând urmele de sudoare din interior.

Ce poți face?

  • Alege șosete din fibre naturale, respirabile. Evită șosetele din materiale sintetice.
  • Dacă nu poți purta șosete, folosește un antiperspirant pentru picioare.
  • Spală foarte bine șosetele înainte de a le purta din nou.

3. Alternează pantofii pentru a scăpa de picioarele care miros urât

Pentru a scăpa de mirosul urât al picioarelor, ar trebui să ai cel puțin două perechi de pantofi. De ce? Ei bine, acest lucru permite fiecărei perechi de pantofi să se usuce bine de transpirație sau umezeală înainte de a o folosi din nou.

Ce poți face?

  • Alternează pantofii cel puțin o dată la două zile.
  • Când nu îi folosești, pune-i într-un loc răcoros și ventilat, astfel încât mirosul neplăcut să dispară.
  • Dacă observi că sunt foarte umezi, îndepărtează branțul și pune-i la uscat într-un loc cald.

4. Poartă pantofi deschiși

Picioarele care miros urât în sandale
Purtarea pantofilor deschiși în cele mai fierbinți zile ale anului îți permite să ventilezi această zonă și să reduci transpirația.

Aerisirea pielii picioarelor este esențială pentru a scăpa de mirosul neplăcut de umiditate. Din acest motiv, experții recomandă utilizarea pantofilor care facilitează ventilația, cum ar fi sandalele.

Ce poți face?

  • Poartă pantofi deschiși cel puțin două ore pe zi, astfel încât picioarele să se poată aerisi.
  • Dacă este posibil, poartă încălțăminte deschisă ori de câte ori este cald afară.
  • Poartă acest tip de încălțăminte atunci când te afli în locuri publice, cum ar fi dușurile sau piscinele.

Discută cu medicul dacă problema persistă

Dacă problema persistă și chiar se agravează, ar trebui să mergi la medicul de familie. Acesta te poate îndruma către dermatolog sau endocrinolog, în funcție de problema pe care o ai.

Poate că o infecție sau chiar un dezechilibru hormonal este de vină pentru mirosul neplăcut al picioarelor. În acest caz, vei avea nevoie de un tratament specializat pe care să îl poți completa cu sfaturile pe care le-am menționat mai sus.

Oricum ar fi, nu lăsa această problemă să-ți afecteze stima de sine. Există mai multe tratamente disponibile și, dacă depui efort, poți scăpa rapid de problemă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dreanno, C., Kirby, R. R., & Clare, A. S. (2006). Smelly feet are not always a bad thing: The relationship between cyprid footprint protein and the barnacle settlement pheromone. Biology Letters. https://doi.org/10.1098/rsbl.2006.0503
  • Ara, K.; Hama, M.; Akiba, S.; Koike, K.; Okisaka, K.; Haqura, T.; Kamiya, T.; and F. Tomita. “Foot odor due to microbial metabolism and its control.” Canadian Journal of Microbiology. Vol. 52, no. 4. Pages 357-364. April 2006. (May 23, 2014) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16699586
  • Perera, E., & Sinclair, R. (2013). Hyperhidrosis and bromhidrosis: A guide to assessment and management. Australian Family Physician.
  • Pandey, S. K., & Kim, K. H. (2011). Human body-odor components and their determination. TrAC – Trends in Analytical Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.trac.2010.12.005
  • Jesús Zalacain Vicuña, A., & titular Departamento Podología RESUMEN, P. (2010). INFECCIONES MICÓTICAS MÁS FRECUENTES EN EL PIE. Revista Española Podología.
  • Mccann, M. (2014). Cuero, pieles y calzado. Enciclopedia de Salud y Seguridad En El Trabajo OIT.
  • Das, Shinjita. Manuales MSD. https://www.msdmanuals.com/es-es/professional/trastornos-dermatológicos/trastornos-de-la-sudoración/bromhidrosis

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.