Piercingul în sept: 18 întrebări frecvente și răspunsurile lor
 

Piercingul în sept: 18 întrebări frecvente și răspunsurile lor

Piercingul în sept este la modă și nu numai în rândul iubitorilor de punk. Dacă vreți unul unul, există câteva lucruri de care trebuie să țineți cont.
Piercingul în sept: 18 întrebări frecvente și răspunsurile lor
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Piercingul în sept presupune perforarea acestei structuri. A fost o modă punk, dar astăzi este considerat ceva mai puțin radical, fiind purtat de unele vedete.

Nu numai că este  comun, ci a devenit chiar sofisticat. În ciuda acestui fapt, decizia ar trebui luată cu atenție. Din acest motiv, este convenabil să știm la ce ne expunem.

În acest articol, răspundem la câteva întrebări frecvente care pot apărea cu privire la plasarea, îngrijirea și riscurile generate de piercingul în sept. Citiți mai departe pentru a afla mai multe!

1. Ce este piercingul în sept?

Există mai multe tipuri de piercing pentru nas. Printre acestea se numără următoarele:

  • Punte: Este plasat acolo unde începe septul, la mijlocul distanței dintre ochi.
  • Nară: Este perforația clasică într-una dintre laturile cartilajului nazal.
  • Rinocer: Deasupra nasului, ca și cum ar fi un corn de rinocer.
  • Septril: Este plasat sub vârful nasului.

Piercingul în sept este plasat pe mijlocul acestuia. Din exterior, inelul se vede pe fiecare parte.

2. De ce se numește așa?

Denumirea sa se datorează faptului că, pentru a-l plasa, se face o perforație în sept, care este cartilajul ce desparte cele două nări. Acest cuvânt derivă din sapire, care înseamnă a îngrădi în latină.

Medic care examinează nasul unei femei
Anatomia nasului presupune două nări, un perete sau sept, aripi și punte.

3. Este potrivit toată lumea?

În marea majoritate a cazurilor, da. Cu toate acestea, există diferite tipuri de nas. Nu toate septurile au o columelă, o mică bucată de țesut cărnos, care este zona ce trebuie străpunsă.

Dacă nu există o columelă, cartilajul trebuie să fie străpuns, ceea ce este mai dureros și mai greu de vindecat.

Piercingul nu este contraindicat atunci când septul nazal este deviat. Acest lucru este destul de comun, conform studiilor. Totuși, trebuie avut în vedere faptul că perforația nu va fi centrată.

4. Ce pregătire este necesară?

Nu este necesară pregătirea fizică prealabilă. Cu toate acestea, alegeți un profesionist cu experiență. Artistul trebuie să ceară utilizatorului identificarea acestuia, precum și semnarea unor documente, inclusiv o eliberare de răspundere.

5. În ce constă procedura?

Tehnica poate varia în funcție de body artist sau piercer. În multe cazuri, acul cu pense este folosit pentru a ține nările deschise. Un tub gol ține țesutul și găzduiește acul pe măsură ce trece prin sept. Bijuteria alunecă prin deschidere.

6. Ce măsuri de igienă trebuie respectate?

  • Piercerul trebuie să se spele bine pe mâini.
  • Trebuie să poarte mănuși chirurgicale de unică folosință.
  • Țesutul străpuns trebuie dezinfectat.
  • Se folosește un ac steril.
  • Acul este aruncat după utilizare.

7. Cât durează procedura?

Întreaga procedură pentru plasarea piercingului în sept este  rapidă. Adesea, durează doar câteva minute. 2 sau 3, maxim.

8. Cât de dureros poate fi?

Piercingurile sunt dureroase. Totuși, acest lucru variază în funcție de zonă. Septul se încadrează în intervalul intermediar: mai puțin de 5 pe o scală a durerii de la 1 la 10, atât timp cât acest lucru se face pe columelă, așa cum am menționat anterior.

Unii utilizatori raportează faptul că plasarea sau schimbarea bijuteriilor doare puțin mai mult decât piercingul în sine.

9. Cât timp durează să se vindece?

Totul depinde de îngrijirea ulterioară, precum și de starea generală de sănătate. Dacă nu apar complicații, cum ar fi o infecție sau chiar o respingere a piercingului, perforația se poate vindeca în aproximativ 3 luni. Totuși, poate dura 6 luni și chiar mai mult.

10. Ce îngrijire ulterioară este necesară?

Îngrijirea ulterioară este necesară pentru a preveni complicațiile și pentru a ajuta procesul de vindecare. Putem menționa următoarele:

  • Aplicați soluție salină.
  • Curățați bijuteriile folosind tifon steril.
  • Uscați piercingul după duș cu un prosop de hârtie.
  • Spălați zona cu săpun neutru.
  • Nu abuzați de curățare. De 2 ori pe zi este suficient.
  • Spălați-vă întotdeauna mâinile, înainte și după curățare.

Dacă suspectați o infecție, este bine să folosiți povidonă iodată pentru curățare. Apoi, va trebui să consultați un profesionist din domeniul sănătății.

11. Ce nu trebuie făcut după plasarea piercingului?

  • Nu înotați și nu udați piercingul în sept în primele 24 de ore.
  • Nu-l mișcați, nu-l ridicați și nu-l întoarceți.
  • Evitați contactul cu substanțe precum triclosanul.
  • Nu utilizați alcool sau produse cu peroxid de hidrogen pentru curățare.
  • Nu vă suflați nasul.

12. Care sunt riscurile posibile?

Printre riscurile posibile după plasarea unui piercing în sept se numără următoarele:

  • Reacții alergice la metalele din unele bijuterii, cum ar fi nichelul
  • Vindecare slabă: exces de țesut cicatricial sau formare de cheloid
  • Infecție: deoarece acestea sunt răni deschise, sunt expuse pătrunderii bacteriilor
  • Hematom septal: poate apărea dacă vasele și țesutul care le acoperă sunt deteriorate
  • Boli transmise prin sânge: dacă se folosesc ace nesterilizate (HIV sau hepatită B și C)

Aceste riscuri sunt reduse dacă alegeți un profesionist calificat ce respectă măsurile de igienă corespunzătoare.

13. Cum știm că există o problemă?

Trebuie să fiți atenți la următoarele simptome:

  • Febră
  • Mâncărime
  • Inflamaţie
  • Durere intensă
  • Roşeaţă
  • Secreții verzi, galbene sau gri cu miros urât

14. Există diferite tipuri de piercing în sept?

Perforația este adesea similară în toate cazurile. Diferența o face materialul sau designul bijuteriilor. Unele dintre acestea pot fi un cerc. Altele arată ca un clopot. În orice caz, cel mai bine este să alegeți o bijuterie care nu este foarte grea la început, până când perforație se vindecă.

Specialist care se pregătește să plaseze piercingul în sept

15. Care este cel mai bun material?

Datorită proprietăților sale, oțelul inoxidabil chirurgical este mai sigur. De asemenea, este economic și durabil.

Alte metale folosite sunt titanul, deoarece este hipoalergenic, fiind ideal pentru persoanele alergice la nichel. Și niobiul este indicat, deși este puțin mai greu.

Desigur, puteți alege o bijuterie din aur de 14 carate sau mai mult. Desigur, asta înseamnă costuri mai mari.

16. Cât costă?

Costul unui piercing în sept poate fi în jur de 50 de euro sau mai mult. Prețul variază în funcție de bijuterie și experiența piercerului.

17. Cum va arăta?

Este o întrebare dificilă, deoarece veți afla doar după ce bijuteria a fost plasată. În orice caz, există diferite opțiuni. Trebuie să așteptați puțin înainte de a schimba bijuteria, așa cum am menționat, pentru a evita problemele.

18. Ce se întâmplă dacă nu vă place?

Puteți îndepărta piercingul din sept sau îi puteți cere specialistului să facă acest lucru. Este o procedură simplă și mai puțin incomodă decât plasarea acestuia.

Gaura care rămâne se va închide în câteva luni. Dacă piercingul este îndepărtat înainte ca vindecarea să fie completă, trebuie să continuați măsurile de îngrijire.

Altceva important despre piercingul în sept?

Există și alte considerente esențiale. De exemplu, unii utilizatori raportează că uneori simt un miros deosebit, chiar și după ce rana s-a închis. Dacă nu există semne de infecție, este posibil ca acest miros să apară din cauza acumulării de celule moarte. Ar trebui să dispară odată cu curățarea.

Dacă nu este cazul sau dacă apare și un alt disconfort, este indicat să mergeți la medic. Este de preferat să excludeți orice problemă de la început.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Deliaert A, Van den Kerckhove E, Tuinder S, et al. The effect of triclosan-coated sutures in wound healing. A double blind randomised prospective pilot study. Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery. 2009; 62(6): 771-773.
  • Landis B, Borner U. Septal Hematoma: Always Think About It! The journal of pediatrics. 2013; 163(4): https://doi.org/10.1016/j.jpeds.2013.06.006
  • Romero P, Aparicio G. Dermatitis de contacto alérgica al níquel. Presentación de un caso. Rev Cent Dermatol Pascua. 2006; 15(2): 99-102.
  • Soria J, Pintos J, Conde C, Losardo R. Tratamiento de la desviación nasal inaparente. Cir. plást. iberolatinoam. 2010; 36(3): 223-230.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.