Pierderea în greutate – 3 obstacole psihologice
Pierderea în greutate este un obiectiv pe care multe persoane îl au în vedere, însă ignoră cele mai importante obstacole: cele psihologice. Fie că ne dorim să arătăm mai bine, fie că suferim de anumite probleme de sănătate, acest obiectiv nu este ușor de realizat.
Putem încerca să adoptăm o dietă mai sănătoasă care ne oferă toate vitaminele și nutrienții necesari. De asemenea, putem renunța la dulciuri, băuturi răcoritoare sau mâncăruri bogate în grăsimi. Putem chiar să ne apucăm să practicăm exerciții în mod regulat.
Însă pierderea în greutate va părea cu siguranță imposibilă dacă nu avem susținerea necesară din partea celor dragi. Același eșec îl vom obține și dacă încercăm să ne conformăm standardelor de frumusețe impuse de societate.
În acest articol, îți vom prezenta principalele obstacole psihologice care îngreunează pierderea în greutate.
3 obstacole psihologice care îngreunează pierderea în greutate
1. Lipsa de susținere din partea familiei și a prietenilor
„Astăzi mi-am început cura de slăbire” este o afirmație pe care o rostim atunci când avem nevoie de susținerea celor dragi. Din acest motiv, gesturi de scepticism din partea acestora — cum ar fi celebra ridicare a sprâncenelor — nu sunt niciodată binevenite.
Poate că au mai auzit aceeași afirmație din partea ta cu alte ocazii și probabil nu și-au dat seama că a fost un succes. Ai reușit să slăbești deja și asta ți-a îmbunătățit semnificativ viața.
Nu este deloc neobișnuit ca cei din jurul tău să nu respecte faptul că urmezi o dietă de slăbit. În timp ce tu te mulțumești cu o simplă salată, prietenii tăi probabil se vor îndopa cu hamburgeri și vor face glume pe seama ta.
Iată ce poți face:
- Dacă ai un obiectiv clar, nu te lăsa descurajată. Pierderea în greutate te privește doar pe tine și trebuie să treci peste aceste obstacole psihologice. Ridică-ți un perete protector mental astfel încât comentariile răutăcioase ale celor care nu te susțin să nu te mai deranjeze.
- Urmează-ți dieta în fiecare zi și păstrează-ți optimismul. Dacă cei din jurul tău văd că ești într-adevăr mulțumită, este mai probabil să te respecte. Însă orice îndoieli sau nemulțumiri pe care le manifești vor atrage comentarii precum: „Nu vezi că nu reușești să faci față?” sau „Pur și simplu nu ai destulă voință”. Atunci când te confrunți cu astfel de afirmații, nu te descuraja. Obiectivele tale trebuie să fie clare: vrei să slăbești și ești foarte motivată în acest sens. Spune-le apropiaților tăi că acele comentarii pe care le fac nu numai că nu te ajută, ci te și rănesc. Pierderea în greutate este un obiectiv pentru care merită să lupți.
Te sfătuim să citești și:
2. „Dar mereu ai fost puțin mai grăsuță…”
Multe persoane au câteva kilograme în plus din cauza eredității, iar acest aspect neplăcut nu poate fi ignorat. Atunci când suntem supraponderali, familiile noastre deseori se obișnuiesc cu acest aspect, ajungând chiar să considere că este perfect normal ca noi să fim așa.
Însă greutatea în exces este o problemă de sănătate destul de gravă și trebuie să evităm s-o categorisim drept o „trăsătură de familie”. Altfel, vom continua să practicăm obiceiurile și să urmăm stilul de viață pe care le-am învățat în casa părinților.
Atunci când vei decide că a venit timpul ca pierderea în greutate să fie unul din obiectivele tale principale, va trebui să te confrunți cu anumite reacții din partea familiei tale. De pildă: „Dar de ce? Noi mereu am fost așa”.
Trebuie să ai mare grijă cum procedezi. Nu te lăsa influențată de cei din jur atunci când ți-ai pus în minte un anumit obiectiv, în special dacă sănătatea ta este în joc. Pierderea în greutate va fi benefică pentru tine.
Vezi și acest articol:
3. Nu te lăsa indusă în eroare de idealurile de frumusețe promovate de societate
Acesta este, probabil, unul dintre cele mai întâlnite obstacole psihologice care îngreunează pierderea în greutate.
Pentru multe femei, pierderea în greutate înseamnă obținerea unui trup zvelt ca cele pe care le văd la televizor sau în reviste. Însă trebuie să avem în vedere faptul că aceste imagini sunt deseori fanteziste.
Acele trupuri frumoase și zvelte sunt de obicei rezultatul unor intervenții chirurgicale estetice sau a retușurilor în Photoshop.
Reține următoarele aspecte:
- Corpul tău este unic și trebuie să îl iubești așa cum este. Asta nu înseamnă că trebuie să ignori probleme cum ar fi supraponderalitatea. Din contră, trebuie să faci tot posibil pentru a atinge greutatea ideală conform fizionomiei tale și să ai o viață echilibrată.
- În timp ce urmezi o dietă de slăbit, încearcă să îți menții optimismul și ai încredere că vei reuși. Anumite persoane tind să adopte o atitudine negativă atunci când urmează o dietă, simțindu-se mereu jignite și suferind foarte mult pe tot parcursul curei. Însă, fi sănătoasă din punct de vedere emoțional este la fel de important ca avea un corp sănătos.
- Pierderea în greutate nu este sinonimă cu a obține un trup perfect. Obiectivele noastre nu ar trebui să includă atingerea unui ideal de frumusețe. Anumiți factori ereditari ne influențează aspectul fizic și nu avem cum să evităm acest fapt. Dacă ești scundă, de pildă, sau ai șoldurile late, nu vei putea schimba aceste trăsături indiferent ce faci. Va trebui să îți accepți trupul așa cum este. Trebuie să-ți cunoști limitele și să cauți să atingi greutatea ideală conform fizionomiei tale.
- Dacă deja ai atins greutatea ideală și nu suferi de nicio problemă de sănătate, bucură-te de viață și de frumusețea ta. Nimic nu este mai atrăgător decât o femeie fericită, așa că nu ezita să zâmbești mereu și să emani optimism.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.