Pierderea în greutate – 3 obstacole psihologice

· 14 februarie 2016
Idealurile imposibile nu ne ajută. Pentru a fi frumoase, este esențial să fim conștiente de forma corpului nostru și să aspirăm să atingem greutatea ideală conform fizionomiei noastre.

Pierderea în greutate este un obiectiv pe care multe persoane îl au în vedere. Fie că motivul este dorința de a arăta mai bine într-un costum de baie, fie că suferim de anumite probleme de sănătate, acest obiectiv, din păcate, nu este unul ușor de realizat.

Putem încerca să adoptăm o dietă mai sănătoasă, una care să ne oferă toate vitaminele și nutrienții necesari. De asemenea, putem renunța la acele alimente nesănătoase pe care le adorăm, precum dulciuri, băuturi răcoritoare sau mâncăruri bogate în grăsimi. Mai mult, putem chiar să ne apucăm să practicăm exerciții în mod regulat.

Însă pierderea în greutate va părea cu siguranță imposibilă dacă nu avem susținerea necesară din partea celor dragi. Același eșec îl vom obține și dacă încercăm să ne conformăm standardelor de frumusețe impuse de societate. În acest articol, îți vom prezenta principalele obstacole psihologice care îngreunează pierderea în greutate.

3 obstacole psihologice care îngreunează pierderea în greutate

1. Lipsa de susținere din partea familiei și a prietenilor

Pierderea în greutate fără succes poate cauza tristețe

„Astăzi mi-am început cura de slăbire” este o afirmație pe care o rostim atunci când avem nevoie de susținerea celor dragi. Din acest motiv, gesturi de scepticism din partea acestora—cum ar fi celebra ridicare a sprâncenelor—nu sunt niciodată binevenite.

Poate că au mai auzit aceeași afirmație din partea ta cu alte ocazii și probabil nu și-au dat seama că nici atunci nu a fost vorba de un eșec. Ai reușit să slăbești deja și asta ți-a îmbunătățit semnificativ viața.

Nu este deloc neobișnuit ca cei din jurul tău să nu respecte faptul că urmezi o dietă de slăbit. În timp ce tu te mulțumești cu o simplă salată, prietenii tăi probabil se vor îndopa cu hamburgeri și vor face glume pe seama ta. Dar ce putem face pentru a trece peste acest obstacol psihologic?

  • Dacă ai un obiectiv clar, nu te lăsa descurajată. Pierderea în greutate este ceea ce tu îți dorești și te privește doar pe tine. Ridică-ți un perete protector mental astfel încât comentariile răutăcioase ale celor care nu te susțin să nu te mai deranjeze.
  • Urmează-ți dieta în fiecare zi și păstrează-ți optimismul. Dacă cei din jurul tău văd că ești într-adevăr mulțumită, este mai probabil să te respecte. Însă orice îndoieli sau nemulțumiri pe care le manifești vor atrage comentarii precum: „Nu vezi că nu reușești să faci față?” sau „Pur și simplu nu ai destulă voință”. Atunci când te confrunți cu astfel de afirmații, nu te descuraja. Obiectivele tale trebuie să fie clare: vrei să slăbești și ești foarte motivată în acest sens. Spune-le apropiaților tăi că acele comentarii pe care le fac nu numai că nu te ajută, ci te și rănesc. Pierderea în greutate este un obiectiv pentru care merită să lupți.

2. „Dar mereu ai fost puțin mai grăsuță…”

Pierderea în greutate nu poate fi evitată dacă suferi de obezitate

Multe persoane au câteva kilograme în plus din cauza eredității, iar acest aspect neplăcut nu poate fi ignorat. Atunci când suntem supraponderali, familiile noastre deseori se obișnuiesc cu acest aspect, ajungând chiar să considere că este perfect „normal” ca noi să fim așa.

Însă greutatea în exces este o problemă de sănătate destul de gravă și trebuie să evităm s-o categorisim drept o „trăsătură de familie”. În caz contrar, mâncarea va continua să ne domine viața, iar noi vom continua să practicăm obiceiurile și să urmăm stilul de viață pe care le-am învățat în casa părinților.

Atunci când vei decide că a venit timpul ca pierderea în greutate să fie unul din obiectivele tale principale, va trebui să te confrunți cu anumite reacții din partea familiei tale. De pildă: „Dar de ce? Noi mereu am fost așa”.

  • Trebuie să ai mare grijă cum procedezi. Nu te lăsa influențată de cei din jur atunci când ți-ai pus în minte un anumit obiectiv, în special dacă sănătatea ta este în joc. Pierderea în greutate va fi benefică pentru tine.

3. Nu te lăsa indusă în eroare de idealurile de frumusețe promovate de societate

Pierderea în greutate ne ajută să avem un abdomen plat

Pentru multe femei, pierderea în greutate înseamnă obținerea unui trup zvelt ca cele pe care le văd la televizor sau în reviste. Însă trebuie să avem în vedere faptul că aceste imagini sunt deseori fanteziste. Acele trupuri frumoase și zvelte sunt de obicei rezultatul unor intervenții chirurgicale estetice sau a retușurilor în Photoshop.

Reține următoarele aspecte:

  • Corpul tău este unic și trebuie să îl iubești așa cum este. Asta nu înseamnă că trebuie să ignori probleme cum ar fi supraponderalitatea. Din contră, trebuie să faci tot posibil pentru a atinge greutatea ideală conform fizionomiei tale și să ai o viață echilibrată.
  • În timp ce urmezi o dietă de slăbit, încearcă să îți menții optimismul și ai încredere că vei reuși să scapi de acele câteva kilograme în plus. Însă ține cont de toți factorii psihologici posibili. Anumite persoane tind să adopte o atitudine negativă atunci când urmează o dietă, simțindu-se mereu jignite și suferind foarte mult pe tot parcursul curei. Nu ignora acești factori, deoarece a fi sănătoasă din punct de vedere emoțional este la fel de important ca avea o greutate sănătoasă.
  • Pierdere în greutate nu este sinonimă cu a obține un trup perfect. Obiectivele noastre nu ar trebui să includă atingerea vreunui „ideal de frumusețe”. Anumiți factori ereditari ne influențează aspectul fizic și nu avem cum să evităm acest fapt. Dacă ești scundă, de pildă, sau ai șoldurile late, nu vei putea schimba aceste trăsături indiferent ce faci. Pentru ca pierderea în greutate să fie posibilă, va trebui să îți accepți trupul așa cum este, să-ți recunoști limitele și să cauți să atingi greutatea ideală conform fizionomiei tale.
  • Dacă deja ai atins greutatea ideală și nu suferi de nicio problemă de sănătate, bucură-te de viață și de frumusețea ta. Nimic nu este mai atrăgător decât o femeie fericită, așa că nu ezita să zâmbești mereu și să emani optimism.