Pot gusturile muzicale să ne definească ca oameni?
 

Pot gusturile muzicale să ne definească ca oameni?

Deși fiecare minte este o lume, există tendința de a crede că gusturile muzicale ne pot defini ca oameni. Unele genuri par să se potrivească mai mult cu anumite moduri de a fi.
Pot gusturile muzicale să ne definească ca oameni?

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Deși nu putem judeca pe cineva după genul sau stilul pe care îl preferă, este adevărat că gusturile muzicale ne pot defini ca oameni. Acest lucru este sugerat de diverse studii care au analizat relația dintre modul de a gândi și de a acționa al fiecărui individ și ceea ce ascultă.

În funcție de stilul pe care îl alegem (rock, pop, alternativ, electronic), personalitatea noastră poate fi într-un fel sau altul: conservatoare, rebelă, activă…

Cu toate acestea, este o greșeală să judeci pe cineva numai pe baza acestui factor. Corelând melodiile pe care le ascultăm cu personalitatea, am putea genere clișee și inexactități.

Puterea muzicii asupra emoțiilor noastre

Omul a transformat muzica într-un limbaj. Deși genurile s-au diversificat, nu a încetat să fie folosită pentru tot felul de situații: serbări și petreceri, ritualuri religioase, evenimente sociale, etc. Astfel, de-a lungul istoriei umanității, muzica a devenit un factor de identitate culturală.

Ascultăm muzică de când ne naștem (sau chiar din pântecele mamei noastre). Creierul colectează informațiile oferite în melodii și le convertește sau le integrează ca parte a unei amintiri sau a unui sentiment.

Se poate ca, atunci când ascultăm o anumită melodie, să ne amintim o experiență plăcută din trecut sau să evocăm o persoană dragă. Când cântăm sau ascultăm o piesă muzicală, neuronii noștri fac o serie de conexiuni unice. Prin urmare, se consideră că muzica produce beneficii în raport cu bolile neurologice.

Desigur, un cântec nu provoacă aceleași sentimente la toată lumea, deoarece fiecare caz particular include experiențe sau amintiri specifice. Poate că versurile unei melodii pe care tocmai ai auzit-o la radio îți amintește de fostul tău partener, în timp ce cineva de cealaltă parte a planetei se duce cu gândul la o poveste frumoasă de prietenie.

Muzica ne însoțește în fiecare moment al vieții, atât în situațiile fericite, cât și în cele triste. Legătura emoțională cu muzica este incontestabilă.

Gusturile muzicale ne pot defini?

Gusturile muzicale sunt subiective

 

Dacă ar fi să luăm un grup de 100 de milioane de oameni, nu ar exista doi indivizi cu interese identice. Chiar și partenerii pot avea gusturi muzicale diferite, fără ca aceasta să fie o problemă.

Desigur, această alegere va depinde de o anumită situație sau moment. A pune o coloană sonoră unui videoclip nu este același lucru cu a alege ce vom asculta la o petrecere sau într-o după-amiază ploioasă când suntem singuri.

Cu toate acestea, gusturile muzicale ne pot defini în raport cu anumite aspecte. În acest sens, muzica demonstrează multe caracteristici ale unei persoane: de exemplu, preferințele politice, vârsta, locul de reședință, etc.

De asemenea, muzica permite cunoașterea unor trăsături de personalitate. Muzica exprimă, deși parțial, cine suntem: suntem ceea ce ascultăm.

Spune-mi gusturile tale muzicale și îți voi spune cine ești

Psihologii de la Universitatea din Cambridge au realizat un studiu pe baza datelor culese într-un sondaj realizat cu 2.532 de voluntari. Rezultatele confirmă că predilecția muzicală este determinată de trăsăturile de personalitate.

Este adevărat că nu poți cunoaște o persoană doar concentrându-te pe gusturile sale muzicale. Avem nevoie de mai multe informații decât ultimele melodii redate pe un playlist sau istoricul videoclipurilor de pe internet. Totuși, merită să aruncăm o privire asupra definițiilor legate de personalitate în funcție de ceea ce ascultă fiecare.

Rock și rock alternativ

Deși există multe subgenuri de rock, am putea spune că toate au ceva în comun: muzicienilor și ascultătorilor le place să încalce regulile.

  • Sunt îndrăzneți, deloc convenționali și caută să ofere un mesaj care să-i trezească pe cei din jur.
  • Iubitorii acestui tip de muzică sunt foarte intenși, rebeli și curioși.
  • Putem asocia rock-ul cu rebeliunea, impulsivitatea și viața fără inhibiții.
  • Rockerii sunt de adesea introvertiți și prietenoși.

Hip hop și muzică electronică

Acestea sunt genuri muzicale cu ritmuri foarte rapide și distractive.

  • Oamenii care le aleg sunt de obicei distractivi, vioi și hiperactivi.
  • Le place să vorbească repede, să spună ce simt în mod deschis și să încerce să-l convingă pe celălalt de ideile lor.
  • În acest grup am putea include și iubitorii de funk, care sunt extrovertiți, atletici și energici.
  • Toți pot fi oarecum liberali și deschiși cu ceilalți.

Blues și jazz

  • Două stiluri muzicale foarte calme și relaxate care sunt alese de oameni creativi, cu stima de sine ridicată.
  • Sunt perfecte și pentru cei care iubesc spațiile plăcute, neaglomerate, care îndeamnă la meditație.
  • Fanii blues și jazz sunt foarte romantici, oarecum melancolici și mai presus de toate inteligenți.
  • Sunt oameni cu „minte deschisă”, cu abilități de comunicare și imaginație dezvoltată.

Pop și country

DJ la clape

 

  • Aceste genuri își concentrează atenția asupra emoțiilor pozitive: dragoste, distracție, râs sau socializare.
  • Prin urmare, cei care ascultă aceste stiluri sunt oameni cărora le place să fie înconjurați de oameni, să meargă la petreceri, să invite prieteni acasă, etc. Sunt 100% extrovertiți și se bucură de companie.
  • Au o personalitate complexă, deoarece sunt mai deschiși la noi experiențe și schimbări de tonuri, ritmuri și instrumente.
  • În plus, aceștia sunt oameni cu bune abilități verbale, stabilitate emoțională, toleranță și liniște.
  • Ei tind să fie oarecum liberali și să caute un pic de creativitate sau pace interioară în muzică.

Știm că fiecare ființă umană are o identitate unică, ce este susținută de mulți factori, cum ar fi experiențele și mediul lor cultural și social. Tu simți că gusturile tale muzicale te pot defini ca persoană?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • North AC, Hargreaves DJ. Lifestyle correlates of musical preference: 1. Relationships, living arrangements, beliefs, and crime. Psychol Music. 2007;
  • North AC, Hargreaves DJ. Lifestyle correlates of musical preference: 2. Media, leisure time and music. Psychol Music. 2007;
  • North AC, Hargreaves DJ. Lifestyle correlates of musical preference: 3. Travel, money, education, employment and health. Psychol Music. 2007;

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.