Practică exerciții pentru combaterea hipertensiunii
Sedentarismul este una dintre principalele cauze ale înmulțirii cazurilor de hipertensiune arterială în întreaga lume. Această problemă apare tot mai des la vârste din ce în ce mai tinere. Tocmai de aceea, specialiștii accentuează importanța adoptării unor obiceiuri sănătoase pentru prevenirea și tratarea sa. Deși tratamentul medicamentos este cea mai utilizată metodă, există și anumite exerciții pentru combaterea hipertensiunii pe care este bine să le practicăm.
Activitatea fizică zilnică poate produce o schimbare majoră. Chiar dacă riscul de a dezvolta hipertensiune arterială crește odată cu înaintarea în vârstă, exercițiile fizice pot acționa ca o măsură preventivă. Dacă deja suferi de această afecțiune, sportul te ajută să o ții sub control.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Societatea Internațională de Hipertensiune pun accent pe importanța activității fizice. Un antrenament zilnic este cea mai bună măsură pentru scăderea tensiunii arteriale, nu medicamentele.
Exerciții pentru combaterea hipertensiunii
În ciuda a ceea ce ne trece automat prin minte, un antrenament fizic nu înseamnă neapărat mers la sală sau ridicarea de greutăți. Activități zilnice precum curățarea copacilor, măturarea frunzelor sau spălarea podelelor pot fi, de asemenea, foarte benefice.
Exerciții cardiovasculare
Urcatul scărilor în locul folosirii liftului este o activitate fizică benefică pentru inimă.
Mersul pe jos pentru desfășurarea activităților zilnice în locul folosirii mașinii este, de asemenea, unul dintre cele mai bune exerciții pentru combaterea hipertensiunii.
Pe lângă faptul că îți pun corpul în mișcare, plimbările din zorii zilei sau de la asfințit sunt o oportunitate excelentă pentru meditație și odihnirea minții.
Totodată, alergatul este o activitate benefică pentru reglarea tensiunii arteriale. Dacă nu ai mai practicat acest exercițiu până acum, este indicat să discuți cu un medic pentru a afla dacă îl poți adopta fără niciun risc.
Mersul pe bicicletă este, de asemenea, o activitate sănătoasă care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Acest exercițiu întărește sistemul cardiovascular, activează metabolismul și îmbunătățește imunitatea.
Alte activități fizice benefice
Unul dintre cele mai bune exerciții fizice pentru combaterea hipertensiunii este dansul. Această activitate este sănătoasă și distractivă. Dansul pune tot corpul în mișcare, îmbunătățește circulația sanguină și ajută la arderea grăsimilor.
Întinderea picioarelor ajută la evitarea suprasolicitării inimii. În general, întinderile contribuie la eliberarea tensiunii din picioare, care poate bloca circulația sanguină.
Înotul este foarte benefic pentru corp. Acesta este recomandat pentru îmbunătățirea sănătății coloanei vertebrale, a musculaturii și a articulațiilor. În plus, înotul întărește sistemul cardiovascular.
Pe lângă activitatea fizică propriu-zisă, este important să închei fiecare antrenament cu un exercițiu relaxant. Un minut de meditație este forte util în reglarea tensiunii arteriale.
De ce este important să practici exerciții pentru combaterea hipertensiunii
- Activitățile aerobice reglează tensiunea arterială și îți îmbunătățesc starea generală de sănătate.
- Exercițiile fizice stimulează circulația sanguină, permițând pătrunderea unei cantități mai mari de oxigen în țesuturi. În plus, sportul contribuie la eliminarea retenției de apă.
- Un antrenament fizic practicat pe durata întregii săptămâni scade riscul de accident vascular cerebral, infarct miocardic și alte afecțiuni care pot fi mortale.
Practicarea acestor exerciții pentru combaterea hipertensiunii reduce nivelul de stres și anxietate. Acești doi factori sunt esențiali când vine vorba de tensiunea arterială.
Specialiștii recomandă cel puțin 30 de minute de exerciții fizice pe zi. Totodată, este bine să combați sedentarismul și prin executarea unor mișcări simple. De exemplu, poți să te ridici să îți iei un pahar de apă. Orice mică activitate fizică este de ajutor.
Considerații finale
Valorile normale ale tensiunii sunt de 120 mmHg (sistolică) și 80 mmHg (diastolică). Când acestea ajung la 140/90 mmHg, vorbim de hipertensiune. Prin urmare, este important să îți măsori tensiunea arterială în mod regulat.
Hipertensiunea arterială este un ucigaș tăcut. Aceasta nu prezintă simptome, dar urmările pot fi fatale. Cele mai bune arme împotriva hipertensiunii sunt prevenția și exercițiile fizice.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Hess, N. C. L., Carlson, D. J., Inder, J. D., Jesulola, E., Mcfarlane, J. R., & Smart, N. A. (2016). Clinically meaningful blood pressure reductions with low intensity isometric handgrip exercise. A randomized trial. Physiological Research. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Cardarelli, R. (2006). High blood pressure (hypertension). In Essential Family Medicine: Fundamentals and Case Studies, Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-1-4160-2377-7.50040-9
- Croxon Deller, F. (1944). On blood pressure. Postgraduate Medical Journal. https://doi.org/10.1136/pgmj.20.228.320
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.