Proprietățile medicinale ale ceaiului de mentă
Proprietățile medicinale ale ceaiului de mentă au fost cunoscute timp de secole. Oricât de greu de crezut ar părea, multe organe ale corpului nostru vor avea de câștigat dacă alegem să consumăm această băutură.
Menta este o plantă originară din regiunea mediteraneeană, cultivată în toată lumea. Există mai multe specii de mentă, toate făcând parte din familia Mentha.
În ciuda diversității lor, toate tipurile de mentă prezintă trăsături comune: o aromă puternică, frunze de obicei verzi și flori de un mov pal. Diferitele specii de mentă cresc în soluri umede.
Câteva informații interesante despre mentă
În acest subpunct îți vom prezenta câteva informații de bază despre mentă, precum și modurile în care a fost utilizată de-a lungul timpului:
- Menta crește repede, prezintă crengi și poate să atingă înălțimea de o jumătate de metru.
- Florile de mentă pot fi violete sau albe. Ele apar pe măsură ce planta se dezvoltă.
- Există aproximativ 25 de subspecii de plante în familia mentei, cum ar fi rozmarinul, cimbrul și șovârful. Toate sunt considerate a fi plante aromatice.
- Frunzele de mentă sunt folosite pentru a prepara infuzii, dar putem profita și de uleiurile esențiale din componența lor, aplicându-le extern pe diferite regiune ale corpului.
- Această plantă minunată oferă vitaminele A și C, acizi grași omega-3 și minerale.
- Dacă încerci să crești mentă la tine acasă, ai mare grijă. Nu o lăsa excesiv la soare și aprovizioneaz-o cu suficientă apă. Frunzele pot fi culese pe tot parcursul anului.
- Denumirea sa științifică este Mentha, ce provine de la Minthe, numele unei nimfe din mitologia Greciei Antice care era amanta lui Hades. Din cauza geloziei sale excesive, zeul a transformat-o într-o plantă.
Proprietățile medicinale ale ceaiului de mentă
În articolul de azi îți prezentăm proprietățile medicinale ale ceaiului de mentă. Știi deja că menta este ușor de plantat și obținut. Ține-o mereu la îndemână pentru a beneficia de următoarele avantaje.
Menta și sistemul digestiv
Menta este folosită după masă pentru a ajuta stomacul să se „așeze”. În plus, aceasta poate ameliora flatulența și facilita digestia alimentelor. Este recomandat să consumăm mentă atunci când experimentăm dureri de burtă, aceasta având un efect antispasmodic și antiemetic. Dacă te simți prea „plin”, prepară o infuzie cu frunze de mentă.
- Această băutură stimulează secreția sucurilor gastrice și reduce greața.
- Nu este indicat să consumi mentă pentru mult timp. Aceasta poate cauza gastrită sau iritații la nivelul pereților stomacului.
Menta și sistemul respirator
Deoarece conține mentol, menta are proprietăți decongestionante. Aceasta poate stimula transpirația și elimina obstrucțiile nazale. Menta este folosită pentru a trata gripa și răcelile și pentru a reduce febra. În plus, proprietățile sale antivirale sunt utile pentru a învinge numeroase boli respiratorii.
Unele persoane profită de beneficiile mentei ca să trateze bronșita, faringita și astmul. Cei care s-au lăsat de fumat sau tușesc frecvent din cauza țigărilor vor experimenta mai puțin disconfort la nivelul gâtului cu ajutorul acestei plante.
Menta, ficatul și intestinele
Menta poate fi folosită și pentru a stimula funcția hepatică și secreția bilei. De pildă, mulți pacienți apelează la ea ca să trateze crampele abdominale și să-și îmbunătățească digestia dacă ficatul lor nu funcționează „corect”.
Poți să combați diareea, sindromului colonului iritabil și boala Crohn cu mentă. În plus, aceasta ajută la eliminarea gazelor din intestine și previne acumularea și putrezirea deșeurilor.
Menta și circulația sanguină
Datorită eugenolului și acidului rozmarinic din componența sa, menta are un efect anticoagulant. Ea îmbunătățește circulația sanguină și poate trata probleme ca, de pildă, durerile de cap.
O poți consuma și pentru a evita simptome precum răul de înălțime (acrofobia), deoarece asigură o mai bună aprovizionare cu oxigen a celulelor și susține eliminarea toxinelor.
Utilizări externe
Pe lângă proprietățile deja menționate, menta este utilă pentru a combate:
- Respirația urât mirositoare
- Durerile reumatice (dacă este aplicată sub formă de unguent)
- Întărirea pielii
Desigur, menta este și un aliat de nădejde în bucătărie.
Cum se prepară miraculosul ceai de mentă?
Nu ezita să prepari această infuzie pentru a ameliora simptomele experimentate. Este foarte simplu!
Ingrediente
- 6 frunze de mentă
- ½ cană (125 ml) de apă
Mod de preparare și de consum
- Mai întâi, încălzește o jumătate de cană de apă și adaugă frunzele de mentă.
- Apoi, de îndată ce a fiert, ia infuzia de pe foc și las-o să stea.
- Cel mai bine este să beai ceaiul de mentă cald.
Asigură-te că profiți de toate proprietățile medicinale ale ceaiului de mentă. Plantează mentă în grădina ta și îți vei îmbunătăți sănătatea.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Taneja, S. C., & Chandra, S. (2012). Mint. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.366
- Kanatt, S. R., Chander, R., & Sharma, A. (2007). Antioxidant potential of mint (Mentha spicata L.) in radiation-processed lamb meat. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.09.066
- Sadowska, U., Żabiński, A., Szumny, A., & Dziadek, K. (2016). An effect of peppermint herb (Mentha piperita L.) pressing on physico-chemical parameters of the resulting product. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.10.002
- Prakash, O., Chandra, M., Pant, A. K., & Rawat, D. S. (2015). Mint (Mentha spicata L.) oils. In Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-416641-7.00064-X
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.