Remedii din plante pentru colesterol mărit - Doza de Sănătate
 

Remedii din plante pentru colesterol mărit

Pentru a-ți reduce nivelul de colesterol, este necesar să folosești zilnic remedii din plante, să adopți o rutină de exerciții fizice și să înveți să ții sub control nivelul de stres.
Remedii din plante pentru colesterol mărit
Maricela Jiménez López

Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 12 mai, 2019

Dacă ai probleme cu nivelul de colesterol din organism, trebuie să iei imediat măsuri și să nu aștepți. Pentru o sănătate cardiovasculară optimă, folosește remedii din plante pentru colesterol mărit. Îți vei proteja astfel inima și arterele împotriva acumulării plăcii ateromatoase.

Adoptă o dietă sănătoasă, practică zilnic o formă de mișcare și relaxează-te. În plus, alege unul dintre următoarele remedii din plante pentru colesterol mărit și include-l în dieta ta zilnică.

Remedii din plante pentru colesterol mărit

Colesterol în artere

Anumite plante medicinale pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol în mod natural, fără a cauza efecte secundare neplăcute. Însă este important, de asemenea, să-ți controlezi aportul de produse de origine animală și să mărești consumul de fructe și legume.

Ai grijă și la consumul de grăsimi trans. Acestea se găsesc în produse de tipul margarinei, sosurilor, cremelor, înghețatei, chipsurilor, etc. Evită complet să mănânci asemenea alimente sau redu cât de mult poți procentul reprezentat de acestea în meniul tău zilnic.

De asemenea, este important să realizezi care este efectul stresului asupra sistemului tău nervos. Stresul influențează în mod negativ activitatea hepatică, lucru ce duce, într-un final, la creșterea nivelului de colesterol.

1. Ceai verde

Ceaiul verde este o bătură consumată încă din Antichitate în numeroase culturi ale globului grație efectelor sale medicinale benefice. Proprietățile sale antioxidante sunt ideale pentru a preveni îmbătrânirea. În plus, conținutul său de catechine ajută la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL).

Îți recomandăm să consumi una sau două căni de ceai verde în fiecare zi. Cel mai bine este să-l bei la distanță de mesele principale ale zilei, deoarece ceaiul verde poate preveni absorbția fierului din alimente. De asemenea, această băutură conține cafeină, deși în cantitate mai redusă în comparație cu ceaiul negru.

2. Frunze de anghinare

Remedii din plante pentru colesterol

Continuăm lista de remedii din plante pentru colesterol cu o legumă foarte sănătoasă și benefică pentru ficat: anghinarea. Infuzia obținută din frunzele sale are o aromă puternică și amară. Însă aceasta este foarte benefică pentru ținerea sub control a nivelului de colesterol.

De asemenea, infuzia de anghinare este un tratament minunat pentru îmbunătățirea funcției gastrointestinale și curățarea corpului de toxine. Utilizând această infuzie, vei putea preveni apariția bolilor cronice.

3. Ghimbir

Ghimbirul nu ar trebui să lipsească din nicio dietă sănătoasă deoarece este foarte bogat în nutrienți benefici. Pe lângă faptul că reduce nivelul de colesterol, ghimbirul facilitează digestia alimentelor, previne retenția de apă și poate ajuta la pierderea în greutate.

Poți folosi ghimbir proaspăt sau pudră pentru a prepara o infuzie sau îl poți adăuga în rețete dulci sau sărate. Acesta oferă o savoare minunată oricărui preparat.

Poți consuma și ghimbir deshidratat sau caramelizat. În acest mod, îl vei avea la îndemână oricând dorești.

4. Păpădie

Păpădia este o plantă medicinală cu proprietăți detoxifiante incredibile, excelente pentru ficat și rinichi. Prin urmare, este o alegere minunată pentru curățarea organismului și prevenirea apariției bolilor.

Păpădia conține inositol, fiind unul dintre cele mai bune remedii din plante pentru colesterol mărit. De asemenea, aceasta protejează arterele. Poți profita de aceste beneficii consumând infuzie sau chiar ulei de păpădie – spre exemplu, în salate.

5. Șofran

Remedii din plante pentru colesterol mărit

Șofranul nu este un remediu natural foarte cunoscut, însă este foarte eficient. Este o plantă folosită adesea pe post de colorant alimentar, oferind o nuanță gălbuie preparatelor. Infuzia de șofran ajută la reducerea nivelului de colesterol.

Componentul plantei responsabil de acest efect este chiar pigmentul colorat, numit crocetin. Consumând zilnic șofran, îți vei întări capilarele și vei preveni apariția aterosclerozei.

Așadar, protejează-ți inima și sistemul circulator consumând zilnic infuzie de șofran.

6. Armurariu

Ultimul pe lista noastră de remedii din plante pentru colesterol mărit este armurariul. Această plantă medicinală este un tratament excelent pentru ficat deoarece, pe lângă faptul că îi îmbunătățește funcționarea, ajută la regenerarea celulelor hepatice în caz de ciroză, hepatită, ficat gras, etc.

Consumul de armurariu sub formă de infuzie sau supliment alimentar reglează, de asemenea, nivelul de trigliceride și reduce inflamația din corp. Fă una sau două cure de armurariu pe an, timp de trei luni, pentru a-ți purifica sângele și a preveni dezvoltarea afecțiunilor cronice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lawes, C. M. M., Hoorn, S. Vander, Law, M. R., & Rodgers, A. (2004). High cholesterol. In Comparitive Quantification of Health Risks. https://doi.org/10.1007/s11356-012-1164-x
  • Chacko, S. M., Thambi, P. T., Kuttan, R., & Nishigaki, I. (2010). Beneficial effects of green tea: A literature review. Chinese Medicine. https://doi.org/10.1186/1749-8546-5-13
  • Hartley, L., Flowers, N., Holmes, J., Clarke, A., Stranges, S., Hooper, L., & Rees, K. (2013). Green and black tea for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD009934.pub2
  • Gebhardt, R. (1998). Inhibition of Cholesterol Biosynthesis in Primary Cultured Rat Hepatocytes by Artichoke (Cynara scolymus L.) Extracts . Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics .
  • Bundy, R., Walker, A. F., Middleton, R. W., Wallis, C., & Simpson, H. C. R. (2008). Artichoke leaf extract (Cynara scolymus) reduces plasma cholesterol in otherwise healthy hypercholesterolemic adults: A randomized, double blind placebo controlled trial. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2008.03.001
  • Thomson, M., Al-Qattan, K. K., Al-Sawan, S. M., Alnaqeeb, M. A., Khan, I., & Ali, M. (2002). The use of ginger (Zingiber officinale Rosc.) as a potential anti-inflammatory and antithrombotic agent. Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids. https://doi.org/10.1054/plef.2002.0441
  • Jafarnejad, S., Keshavarz, S. A., Mahbubi, S., Saremi, S., Arab, A., Abbasi, S., & Djafarian, K. (2017). Effect of ginger (Zingiber officinale) on blood glucose and lipid concentrations in diabetic and hyperlipidemic subjects: A meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2016.12.006
  • Choi, U. K., Lee, O. H., Yim, J. H., Cho, C. W., Rhee, Y. K., Lim, S. Il, & Kim, Y. C. (2010). Hypolipidemic and antioxidant effects of dandelion (Taraxacum officinale) root and leaf on cholesterol-fed rabbits. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms11010067
  • Derosa, G., Bonaventura, A., Bianchi, L., Romano, D., D’Angelo, A., Fogari, E., & Maffioli, P. (2013). Berberis aristata / Silybum marianum fixed combination on lipid profile and insulin secretion in dyslipidemic patients. Expert Opinion on Biological Therapy. https://doi.org/10.1517/14712598.2013.832751

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.