Logo image
Logo image

Remedii naturale pentru keratoza pilară

5 minute
Anumite produse naturale pot ajuta la îmbunătățirea disconfortului cauzat de keratoza pilară. Cu toate acestea, ar trebui să te adresezi dermatologului pentru a afla care sunt tratamentele disponibile.
Remedii naturale pentru keratoza pilară
Ultima actualizare: 08 octombrie, 2020

Pentru îmbunătățirea keratozei pilare, dermatologii recomandă în mod normal produse de exfoliere, creme hidratante și retinoizi topici, precum tretinoinul și tazarotenul, care promovează regenerarea celulară și ajută la curățarea foliculilor de păr. Însă există și remedii naturale pentru keratoza pilară.

După cum indică Academia Americană de Dermatologie, această afecțiune a pielii este inofensivă și, în majoritatea cazurilor, nu necesită tratament specific. Cu toate acestea, dacă suferi de orice disconfort, cum ar fi mâncărimea, uscăciunea sau aspectul neplăcut al pielii, poți încerca diverse tratamente. În acest caz, remediile naturale ar putea fi foarte utile.

Când vine vorba de remedii naturale, trebuie să-ți amintești că acestea nu ar trebui să fie prima opțiune de tratament și că există o lipsă de dovezi care să ateste eficacitatea acestora. În ciuda acestui fapt, sunt opțiuni de tratament complementar sigure, care te pot ajuta să reduci temporar disconfortul.

Vrei să afli mai multe despre principalele remedii naturale pentru keratoza pilară? Citește mai departe!

Ce este keratoza pilară?

Keratoza pilară este o afecțiune dermatologică comună și benignă care provoacă umflături mici și aspre pe piele. Din cauza aspectului, unii oameni numesc afecțiunea „piele de găină”. În plus, oamenii o confundă cu coșuri sau acnee.

Cele mai afectate zone sunt brațele, coapsele, obrajii și fesele. Dincolo de estetică, aceste mici umflături nu provoacă în mod normal niciun disconfort, durere sau mâncărime. De obicei, în timpul iernii, pielea tinde să devină mai uscată și mai aspră, ceea ce poate provoca disconfort.

Dermatologii nu au reușit să stabilească cauzele exacte ale bolii, dar știu că există o acumulare de keratină, care este un tip de proteină ce ajută la protejarea pielii de agenții dăunători și infecțioși. Keratina provoacă mici blocaje în foliculii de păr și, din această cauză, provoacă neregularități ale pielii.

Copiii mici, adolescenții, persoanele cu pielea uscată și persoanele supraponderale sunt mai susceptibile la această problemă. Însă, în majoritatea cazurilor, keratoza pilară se îmbunătățește de la sine după câțiva ani și nu are nevoie de tratament.

Citește mai mult:

Sfaturile medicului pentru îngrijirea pielii

Poți trata keratoza pilară?

Așa cum indică Clinica Mayo, unele tratamente ajută la îmbunătățirea aspectului pielii afectate. Prin urmare, dacă ai umflături și uscăciune în ciuda aplicării unei îngrijiri de bază, un medic sau un dermatolog îți poate prescrie un tratament. Acesta poate sugera produse cu uree, acid lactic, retinoizi sau acid salicilic, printre altele. În plus, poți completa tratamentul cu câteva remedii naturale care îmbunătățesc aspectul pielii.

Îți vom prezenta câteva opțiuni în rândurile de mai jos.

Some figure
Keratoza pilară cauzează apariția unor umflături mici și aspre pe piele.

Remedii naturale pentru keratoza pilară

Nu există un remediu care să vindece sau să elimine keratoza pilară. De fapt, chiar dacă utilizezi produse farmaceutice, erupțiile pot apărea și dispărea timp de mulți ani. În ciuda acestui fapt, în timp, afecțiunea se ameliorează de la sine și tinde să fie mai puțin vizibilă.

Anumite remedii naturale pot fi utile atunci când vrei să tratezi simptomele. Cu toate acestea, majoritatea își au originile în credințe populare și nu sunt susținute de dovezi științifice. În ciuda acestui fapt, nu există nicio problemă dacă vrei să le încerci, deoarece majoritatea sunt complet sigure.

Să aruncăm o privire la câteva opțiuni.

Băi calde

Potrivit unui articol publicat de Cleveland Clinic, majoritatea pacienților cu keratoză pilară își pot ameliora simptomele schimbându-și rutina pentru a evita uscarea pielii. băi calde, dar nu mai mult de 15 minute. Nu trebuie să faci dușuri lungi și fierbinți, deoarece acestea provoacă modificări ale uleiurilor naturale ale pielii și sporesc uscăciunea.

În plus, trebuie să folosești săpunuri neutre sau hidratante, mai ales atunci când pielea este prea uscată.

Some figure
Băile calde te pot ajuta să ameliorezi unele dintre simptomele keratozei pilare.

Exfoliere ușoară

Exfolierea cu atenție îți permite să elimini celulele moarte care se blochează pe suprafața pielii. Datorită acestui fapt, aspectul pielii se va îmbunătăți în mod semnificativ. Academia Americană de Dermatologie ne recomandă să utilizăm un burete vegetal sau un prosop aspru pentru a face acest lucru.

Este important să freci ușor, cu o mișcare circulară pentru a nu rupe foliculii de păr blocați și a agrava situația. Când termini, trebuie să usuci pielea, tamponând cu un prosop uscat și să aplici o cremă hidratantă.

Ulei de cocos

Nu există suficiente studii pentru a dovedi eficacitatea uleiului de cocos pentru simptomele keratozei pilare. În ciuda acestui fapt, este utilizat ca tratament suplimentar pentru ameliorarea simptomelor, deoarece este hidratant și ajută la reducerea senzației de piele aspră. Poți chiar să-l combini cu un pic de zahăr pentru a prepara un exfoliant de casă.

Un studiu apărut în publicația științifică International Journal of Molecular Sciences, menționează faptul că uleiul de cocos este antiinflamator și ajută la repararea barierei cutanate. În plus, are proprietăți antioxidante și te ajută să-ți protejezi pielea de efectele negative ale soarelui.

Făină de ovăz coloidală

Some figure
Făina de ovăz coloidală este un produs natural cu proprietăți antiinflamatoare și antihistaminice.

Poți utiliza făină de ovăz coloidală ca parte a rutinei de îngrijire a pielii pentru keratoză pilară și alte afecțiuni. Îți vei menține pielea hidratată și protejată. Acest ingredient este un tip de ovăz măcinat sub formă de pulbere fină, care poate fi adăugat în creme, apa de baie sau diferite produse de îngrijire a pielii.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Drugs in Dermatology, acesta este un produs natural cu proprietăți antiinflamatoare și antihistaminice, care poate ajuta la ameliorarea simptomelor dermatitei atopice, psoriazisului, erupțiilor cauzate de medicamente și altor afecțiuni ale pielii.

Te-ar putea interesa:

7 remedii naturiste împotriva melasmei

Ce altceva poți face pentru a ameliora simptomele keratozei pilare?

După cum ai văzut, anumite remedii naturale pot fi utile atunci când vine vorba de ameliorarea simptomelor keratozei pilare. Totuși, pe lângă aceasta, folosirea produselor medicamentoase, purtarea de haine largi și instalarea unui umidificator în casă pot fi de mare ajutor. Această ultimă opțiune oferă aer umed în cameră și ajută la reducerea erupțiilor ce provoacă mâncărime.

Desigur, este important să consulți un medic dermatolog, mai ales dacă erupțiile se agravează sau dacă observi ceva anormal la acestea. Un profesionist îți poate sugera câteva teste pentru a determina dacă simptomele au apărut ca urmare a unei alte probleme și îți poate indica tratamente specifice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Keratosis pilaris: overview. (n.d.). American Academy of Dermatology.
    Retrieved on March 3, 2020 from https://www.aad.org/public/diseases/a-z/keratosis-pilaris-overview
  • Keratosis pilaris. (n.d.). Mayo Clinic. Retrieved on March 3, 2020 from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/keratosis-pilaris/symptoms-causes/syc-20351149
  • Pennycook KB, McCready TA. Keratosis Pilaris. [Updated 2019 Sep 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546708/
  • Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2017;19(1):70. Published 2017 Dec 27. doi:10.3390/ijms19010070
  • Cerio, R., Dohil, M., Downie, J., Magina, S., Mahé, E., & Stratigos, A. J. (2010). Mechanism of action and clinical benefits of colloidal oatmeal for dermatologic practice. Journal of Drugs in Dermatology9(9), 1116–1120.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.