Remedii naturale pentru păduchi
Fără doar și poate, una din cele mai mari frici a oricărei mame este că fiul sau fiica ei se va întoarce într-o zi de la școală cu păduchi. Șansele să se întâmple așa ceva sunt mari. Pediculoza (infestarea cu păduchi) este un pericol real ce pândește orice copil care merge în colectivitate, fie că e vorba despre școală, diferite cluburi sau un teren de joacă. În acest articol îți vom prezenta câteva dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru păduchi și lindinii (ouăle) pe care aceștia îi depun.
Alternative naturiste pentru remediile bazate pe chimicale
Dacă intri într-o farmacie sau într-un supermarket, vei găsi cu siguranță o gamă variată de produse destinate uciderii păduchilor și lindinilor. Ele sunt eficiente, însă nu poți fi niciodată 100% sigur că ingredientele lor nu-i vor face rău copilului tău, în special dacă acesta este foarte mic.
Mulți oameni sunt alergici la produsele respective sau pot avea erupții din cauza lor, fapt deloc benefic pentru pielea capului.
Din acest motiv, nu strică să încerci și niște remedii naturale pentru păduchi, pe care să le poți prepara singur la tine acasă. Poate chiar părinții și bunicii noștri le foloseau ca să scape de acești paraziți enervanți care provoacă atât de mult disconfort!
7 remedii naturale pentru păduchi simple și eficiente
Următoarele tratamente antice sunt foarte eficiente și te vor ajuta să alungi păduchii, indiferent dacă aceștia ți-au atacat copiii sau chiar pe tine. Iată care sunt cele mai cunoscute remedii naturale pentru păduchi:
Infuzia de frunze de eucalipt
Poți cumpăra această infuzie gata făcută de la orice plafar sau o poți prepara chiar tu! Nu-ți va trebui decât o mână de frunze de eucalipt, pe care trebuie să le fierbi în circa două cești de apă.
Ia ceainicul de pe foc și lasă infuzia să se răcească până când devine doar călduță. Atunci când a atins o temperatură optimă, pur și simplu toarn-o peste capul copilului tău.
Masează cu grijă soluția în rădăcinile firelor și pielea scalpului, acolo unde păduchii locuiesc și își depun ouăle. Apoi, poți să-i clătești capul cu apă sau pur și simplu să lași infuzia să se usuce.
Citește și:
Frunzele de eucalipt au o aroma caracteristică și sunt foarte bune și dacă vrei să-ți desfunzi nasul!
Infuzia de rozmarin
Și această infuzie este foarte eficientă dacă vrei să scapi de păduchi. Prepar-o și aplic-o la fel ca băutura prezentată în subpunctul anterior.
Esența de levănțică
Aplic-o direct pe zona afectată de pe cap (nu uita să folosești mănuși). Masează-te un pic și apoi fă-ți un duș, însă nu înainte ca părul să fie aproape uscat.
Poți găsi această esență în magazinele alimentare. Cu doar câteva picături vei obține rezultate remarcabile.
Ai însă grijă ca esența pe care o cumperi să fie pură. În caz contrar, tratamentul nu va da randament.
Oțet de mere, printre cele mai bune remedii naturale pentru păduchi
Unii oameni susțin că acesta este cel mai bun tratament dacă vrei ca păduchii să nu se poată agăța de părul copilului tău. Oțetul de mere este alcătuit din substanțe foarte eficiente atât în uciderea păduchilor, cât și în a-i ține pe aceștia departe de capetele copiilor.
În plus, acest oțet este foarte eficient și pentru a scăpa de lindini, făcându-i să se desprindă de păr fără a fi nevoie să folosești un pieptene special sau să-i culegi cu mâna.
După ce i-ai făcut baie copilului, aplică-i o soluție preparată din apă fierbinte sau caldă (2/3 din compoziție) și oțet de mere (1/3 din compoziție). De asemenea, poți să-i aplici această soluție și atunci când are părul uscat (de exemplu, înainte să place la școală).
Singurul dezavantaj al acestui remediu este mirosul, care este cam neplăcut.
Uleiurile aromate
Multe astfel de uleiuri te pot scăpa de păduchi și lindini. Printre cele mai eficiente se numără uleiul de nucă de cocos, cel de iasomie, cel de geraniu sau cel de anason.
Le poți găsi cu ușurință și nu trebuie decât să-ți aplici câteva picături pe cap. Acestea merg de minune împreună cu tratamentul cu oțet de mere pe care l-am descris mai sus. În plus, uleiurile aromate îți pot face părul să fie mai lucios și sănătos.
Maioneza, pe lista de remedii naturale pentru păduchi
Acest tratament, ca și celelalte pe care le-am discutat până acum, poate fi folosit și de către adulți fără probleme. Aplică-ți câteva linguri de maioneză pe firele de păr și rădăcinile lor, până când ți-ai acoperit tot capul (nu te spăla pe cap înainte).
Nu uita să citești:
Fiind foarte groasă și uleioasă, maioneza va asfixia păduchii în doar câteva minute. Pentru ca acest tratament să fie mai eficient, e bine să-ți pui o casă de duș și să lași maioneza să acționeze cel puțin opt ore.
Ai putea, de exemplu, să încerci acest tratament imediat înainte de a merge la culcare sau într-o zi de duminica când nu trebuie să ieși din casă.
Imediat ce au trecut acele opt ore, dă-ți jos casca de duș și spală-ți părul cu apă foarte caldă (temperatura ar trebui să fie totuși suportabilă). Separă-ți părul în mai multe secțiuni și trece un pieptene special pentru păduchi prin el. Fii blând, ca nu cumva să smulgi vreun fir de păr.
Repetă acest tratament după circa 7-10 zile.
Uleiul de măsline
Încălzește o cantitate generoasă de ulei de măsline extravirgin. Imediat ce acesta a atins acea temperatură maximă pe care o poți suporta, spală-te pe cap. Aplică uleiul folosind mișcări de masaj, apoi pune-ți o cască de duș.
Dormi cu acest tratament pe cap toată noaptea. Dimineața următoare, dă-ți casca jos și spală-te bine cu apă caldă. Piaptănă-te cu un pieptene special pentru păduchi ca să îndepărtezi orice urmă a acestui parazit și a ouălor sale.
Repetă acest tratament trei nopți la rând. Printre altele, părul îți va deveni mai lucios și mătăsos.
Sursa fotografiilor: Gilles San Martin, Nagarjun Kandukuru, Rick&Brenda Beerhorst, downing amanda, COM SALUD agency, Javier Pincemin.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Toloza, A. C., Lucía, A., Zerba, E., Masuh, H., & Picollo, M. I. (2010). Eucalyptus essential oil toxicity against permethrin-resistant Pediculus humanus capitis (Phthiraptera: Pediculidae). Parasitology Research. https://doi.org/10.1007/s00436-009-1676-6
Priestley, C. M., Burgess, I. F., & Williamson, E. M. (2006). Lethality of essential oil constituents towards the human louse, Pediculus humanus, and its eggs. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2006.04.005
Veal, L. (1996). The potential effectiveness of essential oils as a treatment for headlice, Pediculus humanus capitis. Complementary Therapies in Nursing & Midwifery. https://doi.org/10.1016/S1353-6117(96)80083-7