Rețetă de salată de năut și vinete - Doza de Sănătate
 

Rețetă de salată de năut și vinete

Năutul este o leguminoasă și, ca atare, un aliment de bază pe care ar trebui să îl incluzi în orice tip de dietă. La rândul lor, vinetele sunt o legumă cu nenumărate beneficii pentru sănătate și un număr scăzut de calorii.
Rețetă de salată de năut și vinete

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Mulți dintre noi asociază leguminoasele cu mâncăruri calde precum tocănițele și supele. Cu toate acestea, ne putem bucura de ele și în salate, cum ar fi această salată de năut și vinete pe care te vom învăța să o prepari astăzi.

Este o salată nutritivă, delicioasă, perfectă pentru orice perioadă a anului. Încearc-o și tu!

Salată de năut și vinete

Când vine vara, chiar și ideea unei farfurii grele și fierbinți de leguminoase te poate face să te înfiori și să nu vrei să le mănânci. Acest lucru înseamnă că vei evita unul dintre cele mai hrănitoare și necesare alimente de bază. Dar te-ai gândit să mănânci leguminoasele într-o salată?

Astăzi îți oferim o rețetă de salată de năut și vinete. Este combinația perfectă care ne amintește de „gătitul de acasă”, tradițional. În plus, conținutul nutrițional ridicat al ingredientelor sale o face un fel de mâncare ideal, satisfăcător și gustos, perfect pentru orice perioadă a anului.

Să învățăm mai întâi câte ceva despre principalele ingrediente și beneficiile lor pentru sănătate.

Năutul

Boabe de năut
Năutul se remarcă prin valoarea nutritivă ridicată. Este o sursă de proteine, minerale, antioxidanți și fibre cu valoare biologică ridicată.

Năutul este o leguminoasă și, prin urmare, un aliment de bază care ar trebui inclus în orice fel de dietă. Năutul are un conținut ridicat de proteine vegetale și reprezintă o sursă de calciu, fier, magneziu, potasiu și fosfor. În plus, acesta este bogat în vitamina E, tiamină, niacină și folați. De asemenea, conține cantități mari de fibre, care favorizează tranzitul intestinal și te face să te simți sătul.

Năutul oferă 19,4 g de proteine la fiecare 100 g și doar 5 g de grăsimi sau lipide.

Vinetele

Vinete proaspete
Poți scăpa de gustul amar dacă lași vinetele să se înmoaie în apă sărată înainte de gătit.

Vinetele sunt o legumă care oferă numeroase beneficii. Au un conținut ridicat de fibre, minerale și vitamine și sunt extrem de versatile în bucătărie. Toate acestea le fac perfecte pentru toate tipurile de diete, în special pentru persoanele care doresc să piardă sau să-și țină sub control greutatea.

Vinetele sunt sărace în calorii (38 la 100 g), deoarece aproape 93% din conținutul lor este reprezentat de apă. De asemenea, oferă calciu, magneziu, potasiu, fosfor și fier. Sunt bogate în flavonoizi și antioxidanți care întăresc sistemul imunitar și funcția inimii.

În ceea ce privește conținutul lor de vitamine, vinetele se remarcă prin concentrația de tiamină, riboflavină, vitamina B6, acid ascorbic (vitamina C), vitamina A și caroten.

Cu toate acestea, trebuie să reții faptul că nu ar trebui să consumi vinete crude. Această legumă conține o substanță alcaloidă, solanina, care este toxică dacă este consumată crudă, dar este inactivată când este gătită. De aceea, îți recomandăm să speli întotdeauna bine vinetele și să le înmoi în apă sărată. În acest fel, leguma își va pierde o parte din apă și din gustul amar pe care i-l dă solanina. După aceea, trebuie să o gătești.

În orice caz, nu există suficientă solanină pentru a provoca intoxicații, chiar dacă mănânci vânăta crudă. Cu toate acestea, va avea un gust amar dacă nu o gătești, deci este mai bine să o prepari.

Rețetă de salată de năut și vinete

Castron cu salată de năut și vinete delicioasă
Poți mânca această salată rece sau caldă. În funcție de gusturi, o poți lăsa să se răcească mai mult sau mai puțin.

Ingrediente

  • 1 vânătă
  • 1 ardei roșu
  • Oţet
  • 1 ceapă sau arpagic
  • 1 cățel de usturoi
  • Măsline negre feliate
  • 1 conservă de năut
  • Sare
  • Busuioc
  • Ulei

Mod de preparare

  • Mai întâi, spală bine năutul cu multă apă și lasă-l să se scurgă bine.
  • Apoi, călește vânăta și ardeii. Nu uita să pui vânăta mai întâi în apă cu sare, apoi să o lași la scurs. În acest fel, vei elimina o parte din gustul amar pe care îl are atunci când este crudă.
  • Amestecă oțetul și busuiocul într-un castron mic, bătându-le bine.
  • Apoi, într-o tigaie, prăjește toate ingredientele pentru scurt timp, cu excepția năutului.
  • Odată ce ingredientele se rumenesc puțin, scoate-le din tigaie și lăsă-le să se răcească. Poți mânca această salată rece sau caldă, deci depinde de gustul tău când va fi gata pentru următorul pas.
  • După ce s-a răcit, adaugă năutul. Apoi, pune deasupra vinaigreta pe care ai făcut-o și amestecă totul foarte bine.
  • Salata ta este gata! Bucură-te de ea!

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Nergiz Gürbüz Öztürk, Nergiz & Uluisik, Selman & Frary, Anne & Frary, Amy & Doganlar, Sami. (2018). Health benefits and bioactive compounds of eggplant. Food Chemistry. 268. 10.1016/j.foodchem.2018.06.093.
  • Jukanti AK, Gaur PM, Gowda CL, Chibbar RN. Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): a review. British Journal of Nutrition. 2012 Aug;108(S1):S11-26.
  • Gupta RK, Gupta K, Sharma A, Das M, Ansari IA, Dwivedi PD. Health Risks and Benefits of Chickpea (Cicer arietinum) Consumption. J Agric Food Chem. 2016 Dec 23;65(1):6-22.
  • Das S et al. “Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L)”, Food Funct. 2011 Jul;2(7):395-9. doi: 10.1039/c1fo10048c. Epub 2011 Jun 10″,

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.