40 de beneficii medicinale ale busuiocului - Doza de Sănătate
 

40 de beneficii medicinale ale busuiocului

Deși este folosit cu precădere la gătit și pentru înmiresmare, busuiocul are și proprietăți medicinale excelente. Află care sunt ele și nu ezita să le valorifici pentru a-ți îmbunătăți sănătatea organismului. 
40 de beneficii medicinale ale busuiocului
Karla Henríquez

Scris și verificat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Busuiocul este cunoscut pentru proprietățile sale aromatice, pe care mulți bucătari le valorifică în rețetele lor. Datorită aromei sale deosebite, această plantă oferă un plus de savoare multor preparate culinare, precum pizza, paste, gustări, salate. Însă nu trebuie să uităm nici de minunatele beneficii medicinale ale busuiocului.

În acest articol, îți prezentăm 40 de beneficii incredibile oferite de această plantă. Poți folosi busuioc ca remediu natural pentru afecțiuni digestive, nervoase sau imunologice. În plus, această plantă poate fi folosită și ca tratament pentru înfrumusețare sau slăbire!

Ce este busuiocul?

Beneficii medicinale ale busuiocului consumat în stare crudă

Busuiocul (Ocimum basilicum) este o plantă medicinală aromatică originară din țările asiatice, cum ar fi India, Pakistan și Iran. Acesta este cultivat în climate tropicale și este foarte sensibil la temperaturi scăzute. Multe popoare îi atribuie diverse semnificații pozitive sau negative.

La gătit, busuiocul este utilizat, în general, în stare crudă pentru a i se păstra culoarea și aroma. Gustul său se îmbină excelent cu cel al altor ierburi aromatice, cum ar fi cimbrul și rozmarinul și se potrivește cu numeroase alimente și preparate: carne, pește, legume, sosuri, supe, brânzeturi, ouă, gazpacho, etc. În plus, acest ingredient este folosit și la prepararea sosului pesto!

În general, busuiocul este consumat ca ingredient în mâncare, însă există și suplimente sub formă de pilule, comprimate sau extracte. În plus, poți prepara o infuzie din frunze proaspete sau uscate.

În frigider, busuiocul nu ține mai mult de câteva zile. Dacă vrei să îl conservi, pune-l într-o sticlă, adaugă un praf de sare și acoperă-l cu ulei de măsline. În acest fel, planta va fi mereu gata de a fi utilizată.

Beneficii medicinale ale busuiocului

În cele ce urmează, poți descoperi 40 de beneficii medicinale ale busuiocului grupate pe mai multe categorii.

Pentru sistemul digestiv

Busuiocul este o plantă aromatică ce ajută digestia, previne și ameliorează diverse afecțiuni. Mai exact, acest remediu:

  • Ușurează digestia greoaie.
  • Previne gazele intestinale și balonarea.
  • Previne respirația urât mirositoare.
  • Combate vărsăturile.
  • Stimulează pofta de mâncare.

Pentru sistemul nervos

Busuiocul, ajută, de asemenea, la combaterea dezechilibrelor asociate sistemului nervos.

  • Această plantă întărește sistemul nervos.
  • Efectele sale relaxante combat stresul și anxietatea.
  • Busuiocul calmează nervii din stomac. 
  • Combate insomnia.
  • Ajută la tratarea depresiei ușoare.
  • Reduce oboseala fizică și psihică.

Pentru sistemul imunitar

Beneficii medicinale ale busuiocului valorificate în bucătărie

Așa cum am menționat deja, există beneficii medicinale ale busuiocului și pentru sistemul imunitar, căruia îi oferă un sprijin în lupta împotriva bolilor. Această plantă:

  • Ajută la eliminarea toxinelor și curăță sângele.
  • Previne gripa și răceala datorită proprietăților sale antimicrobiene.
  • Scade febra.
  • Are proprietăți antifungice care previn infecțiile.
  • Este un antiinflamator natural.
  • Poate acționa ca un analgezic, ameliorând durerile de cap, de dinți și menstruale.
  • Tratează tusea.
  • Previne paraziții intestinali.
  • Tratează afecțiunile respiratorii, cum ar fi faringita, astmul și bronșita.
  • Ameliorează constipația.

Pentru detoxificarea organismului și slăbit

Busuiocul nu ar trebui să lipsească din nicio dietă detoxifiantă sau cură de slăbire, deoarece:

  • Proprietățile sale diuretice combat retenția de apă.
  • Contribuie la instalarea sațietății, fapt care te ajută să mănânci mai puțin fără să ți se facă foame.
  • Este un bun remediu pentru mâncatul pe fond nervos.
  • Ajută la eliminarea pietrelor la rinichi.
  • Proprietățile sale stimulente combat oboseala și stimulează arderea caloriilor.
  • Combate distensia abdominală.

Îți recomandăm să citești și: 

5 plante medicinale pentru slăbit

Remediu pentru înfrumusețare

Beneficii medicinale ale busuiocului precum tratarea acneei

Busuiocul are și utilizări mai puțin cunoscute, acesta fiind benefic pentru sănătatea părului și a pielii:

  • Proprietățile sale antioxidante ajută la prevenirea îmbătrânirii premature.
  • Combate căderea părului și întărește foliculii de păr.
  • Tratează acneea.
  • Ajută la vindecarea rănilor.
  • Albește dinții.

Alte proprietăți benefice ale busuiocului

Iată și alte beneficii medicinale ale busuiocului de care te sfătuim să ții cont. Această plantă:

  • Îmbunătățește circulația și sănătatea aparatului cardiovascular: combate hipertensiunea și colesterolul mărit.
  • Îmbunătățește memoria și capacitățile mentale.
  • Reglează glicemia și previne diabetul și rezistența la insulină.
  • În cazul femeilor care alăptează, busuiocul stimulează secreția de lapte.
  • Previne vertijul.
  • Tratează aftele.
  • Este un repelent natural pentru țânțari.
  • Îmbunătățește vederea.

Toate cele 40 de beneficii medicinale ale busuiocului prezentate mai sus dovedesc că acesta este un aliment sănătos pe care merită să îl consumi zilnic pentru a-i valorifica proprietățile incredibile!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Castañeda, B; Castro de la Mata, R; Manrique, R; Ibáñez, L; Fujita, R; Barnett; Mendoza, E. (2008). Estudio fitoquímico y farmacológico de 4 Plantas con efecto hipoglicemiante. Revista Horizonte Medico.
  • Marrero, G. V., Escandón, M. C., Soto, R., & Mendoza, A. (2004). Instructivo tecnico del cultivo de la albahaca (Ocinum basilicum L) en Cuba.
  • Colivet, J., Marcano, G., Belloso, G., Brito, D., & Gómez, E. (2012). Efecto antimicrobiano de extractos etanólicos de albahaca (Ocimum basilicum L.) sobre el crecimiento de Staphylococcus aureus. Revista Venezolana de Ciencia y Tecnología de Alimentos. https://doi.org/10.1021/jm00076a019
  • Cardoso-Ugarte, Sosa-Morales. (2012). Propiedades del aceite esencial de albahaca (Ocimum basilicum L.) y sus aplicaciones en alimentos. https://www.udlap.mx/wp/tsia/files/No6-Vol-1/TSIA-6(1)-Cardoso-Ugarte-et-al-2012.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.