Care sunt beneficiile ceaiului de cimbru? - Doza de Sănătate
 

Care sunt beneficiile ceaiului de cimbru?

Citește în continuare pentru a descoperi beneficiile ceaiului de cimbru și cum te poți bucura de ele. 
Care sunt beneficiile ceaiului de cimbru?
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Scris și verificat de medicul Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Ultima actualizare: 19 august, 2018

Te-ai întrebat vreodată care sunt beneficiile ceaiului de cimbru? Pentru început, este bine de știut că planta aromatică din care este preparat se folosește la gătit, ca ingredient în parfumuri și, în mod evident, poate fi consumată și sub formă de ceai fierbinte.

În articolul de astăzi îți prezentăm mai multe informații despre această băutură și, bineînțeles, beneficiile ceaiului de cimbru.

Beneficiile ceaiului de cimbru

De acum înainte, nu îți vei mai dori să folosești acest condiment numai pentru a adăuga savoare și aromă bunătăților din farfurie, ci vei vrea să îl încerci și pentru prepararea unei băuturi fierbinți.

Iată care sunt beneficiile ceaiului de cimbru:

1. Dezinfectează

Beneficiile ceaiului de cimbru ca produs dezinfectant

Dacă ai afte sau alte ulcerații bucale, poți bea ceai de cimbru fierbinte sau rece pentru a reduce inflamația și a dezinfecta zona.

În plus, datorită conținutului de timol, această băutură are proprietăți antiseptice. Poți folosi ceai de cimbru pentru a vindeca răni, infecții oculare și tăieturi ale pielii.

2. Ameliorează problemele respiratorii

Dacă ai o răceală cu tuse sau orice altă boală care afectează sistemul respirator (mai ales afecțiuni din timpul iernii cauzate de bacterii sau virusuri), poți avea încredere în efectele tămăduitoare ale ceaiului de cimbru. Datorită proprietăților sale bronhodilatatoare, acesta poate trata o gamă largă de boli, de la bronșită până la astm.

3. Previne îmbătrânirea prematură

Beneficiile ceaiului de cimbru precum prevenirea îmbătrânirii premature

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți și de flavonoide, ceaiul de cimbru menține buna funcționare a celulelor și previne îmbătrânirea prematură la nivelul celulelor și al organelor.

Ceaiul de cimbru este, fără îndoială, un elixir al tinereții!

4. Previne indigestia

După o masă copioasă, o petrecere sau orice alt eveniment la care mănânci în exces, poți preveni senzația de greutate la stomac și poți dormi mai bine datorită ceaiului de cimbru. În plus, acestă băutură elimină mucusul din tractul intestinal și combate balonarea și flatulența.

Nu ezita să prepari și să servești ceai de cimbru atunci când știi că stomacul tău va primi mai multă hrană decât de obicei.

5. Ameliorează simptomele sindromului premenstrual

Beneficiile ceaiului de cimbru pentru femei

Unul dintre beneficiile ceaiului de cimbru este ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual. În plus, această băutură calmează crampele din timpul menstruației și tratează infecțiile vaginale atunci când este aplicată extern.

6. Scade tensiunea arterială

Cimbrul provine din zonele temperate ale Europei, ale Asiei și ale Africii de Nord, unde este folosit ca plantă medicinală încă de pe vremea grecilor antici.

Consumul zilnic de ceai de cimbru reglează tensiunea arterială și îmbunătățește sănătatea venelor și a arterelor. Acest condiment poate înlocui cu succes sarea din mâncare, în cazul în care ai probleme cu tensiunea sau retenția de apă. 

7. Întărește sistemul imunitar

Întărirea sistemului imunitar printre beneficiile ceaiului de cimbru

Dacă te îmbolnăvești des și ușor, este posibil să ai o imunitate slăbită. Cimbrul este bogat în vitaminele A și C, care întăresc sistemul imunitar.

8. Reprezintă o apă de gură puternică

Beneficiile ceaiului de cimbru se extind și la nivelul sănătății orale. Dacă suferi de halitoză, poți bea acest lichid pentru a scăpa de ea.

Cimbrul este un ingredient folosit în din ce în ce mai multe produse de igienă datorită proprietăților sale de neutralizare a mirosurilor neplăcute.

9. Îmbunătățește dispoziția

Stres, anxietate, depresie, irascibilitate? Nu-ți face griji, ceaiul de cimbru îți poate fi de mare ajutor. Cimbrul conține o substanță numită carvacrol, care are proprietăți terapeutice și relaxante.

Ceaiul de cimbru îți oferă bunăstare și confort, reglând activitatea cerebrală. În plus, această băutură mărește nivelul de energie și combate anxietatea. După cum poți vedea, ai numeroase motive pentru a servi un ceai de cimbru după o zi lungă și obositoare.

Modalități de a consuma ceai de cimbru

Beneficiile ceaiului de cimbru la nivel intern

Modul de preparare a ceaiului de cimbru depinde de scopul pentru care îl folosești. Mai exact, trebuie să iei în considerare dacă îl utilizezi la nivel intern sau extern.

Oricum ar fi, rețeta destinată consumului pe cale orală poate conține și alte ingrediente care îi întăresc efectele și care pot fi consumate la temperaturi ridicate.

Dacă folosești ceaiul de cimbru pentru vindecarea rănilor și combaterea infecțiilor, ai nevoie de mai puține ingrediente.

Ingrediente

 • 1 lingură de frunze de cimbru (10 g)
 • 1 cană de apă (250 g)

Mod de preparare

 • Pune apa la fiert și, când dă în clocot, adaugă cimbrul.
 • Lasă-l să fiarbă 15 minute, apoi ia vasul de pe foc.
 • Lasă-l să se mai răcească puțin.
 • Strecoară ceaiul și toarnă-l într-o sticlă cu pulverizator.
 • Aplică-l pe zona infectată pentru a o curăța și dezinfecta.

Dacă vrei să te bucuri de beneficiile ceaiului de cimbru pentru tratarea tusei și a răcelii, poți adăuga câteva ingrediente în plus:

Ingrediente

 • 1 lingură de frunze de cimbru (10 g)
 • 1 cană de apă (250 g)
 • 1 lingură de miere de albine (30 ml)
 • ½ lămâie

Mod de preparare

 • Pentru început, pune apa la fiert.
 • Când dă în clocot, adaugă cimbrul și lasă amestecul să fiarbă 15 minute.
 • Ia-l de pe foc și lasă-l să stea deoparte 10 minute.
 • Strecoară ceaiul și adaugă o lingură de miere de albine.
 • Bea-l cât poți de fierbinte.

Ceaiul de cimbru este contraindicat:

 • Persoanelor care suferă de ulcer gastric.
 • Persoanelor care suferă de probleme cardiace.
 • Femeilor însărcinate.

Nu bea mai mult de o cană pe zi. Excesul de timol (unul dintre principalele componente ale cimbrului) poate avea efecte secundare nedorite.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Liu Q, Meng X, Li Y, Zhao CN, Tang GY, Li HB. Antibacterial and Antifungal Activities of Spices. Int J Mol Sci. 2017;18(6):1283. Published 2017 Jun 16. doi:10.3390/ijms18061283
 • Boskabady MH, Jalali S, Yahyazadeh N, Boskabady M. Carvacrol attenuates serum levels of total protein, phospholipase A2 and histamine in asthmatic guinea pig. Avicenna J Phytomed. 2016;6(6):636–642.
 • Sun Z, Park SY, Hwang E, et al. Thymus vulgaris alleviates UVB irradiation induced skin damage via inhibition of MAPK/AP-1 and activation of Nrf2-ARE antioxidant system. J Cell Mol Med. 2017;21(2):336–348. doi:10.1111/jcmm.12968
 • Heghes SC, Vostinaru O, Rus LM, Mogosan C, Iuga CA, Filip L. Antispasmodic Effect of Essential Oils and Their Constituents: A Review. Molecules. 2019;24(9):1675. Published 2019 Apr 29. doi:10.3390/molecules24091675
 • Melo, F. H. C., Moura, B. A., de Sousa, D. P., de Vasconcelos, S. M. M., Macedo, D. S., Fonteles, M. M. de F., … de Sousa, F. C. F. (2011). Antidepressant-like effect of carvacrol (5-Isopropyl-2-methylphenol) in mice: Involvement of dopaminergic system. Fundamental and Clinical Pharmacology25(3), 362–367. https://doi.org/10.1111/j.1472-8206.2010.00850.x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.