9 ierburi și condimente care îți curăță sângele - Doza de Sănătate
 

9 ierburi și condimente care îți curăță sângele

Adaugă în dietă alimente detoxifiante pentru a-ți curăța sângele. Ierburile și condimentele reprezintă una dintre opțiunile cele mai simple, rapide și eficiente. 
9 ierburi și condimente care îți curăță sângele
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Te-ai gândit vreodată cât este de important să ai sângele curat? Mai jos, îți prezentăm câteva ierburi și condimente care curăță sângele în mod natural și sănătos. Această substanță lichidă are rolul de a transporta anumite elemente la nivelul celulelor, contribuția sa fiind importantă pentru îndeplinirea funcțiilor din organism:

  • Respirație: Sângele transportă oxigenul și elimină dioxidul de carbon prin plămâni.
  • Imunitate: Sângele îți protejează organismul prin intermediul leucocitelor și al anticorpilor din plasma sanguină.
  • Excreție: Colectează deșeurile și reziduurile și le elimină din corp.
  • Transport: Sângele transportă proteine, grăsimi, carbohidrați, hormoni, etc.
  • Reglare: Menține un echilibru de apă și ioni în organism și reglează temperatura corporală.

Sângele îndeplinește toate aceste funcții importante, drept pentru care trebuie menținut curat. Acumularea de toxine poate avea mai multe cauze:

  • Activitate fizică insuficientă
  • O alimentație bogată în proteine de origine animală
  • O dietă nesănătoasă

Dacă nu iei măsuri pentru curățarea sângelui, obiceiurile tale dăunătoare pot genera probleme grave, cum ar fi infarct sau chiar cancer. 

1. Condimente care curăță sângele: usturoiul

Usturoiul este unul din acele condimente care curăță sângele

Primul condiment de pe lista noastră este usturoiul. Acesta scade nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge, prevenind hipertensiunea și afecțiunile circulatorii.

Usturoiul protejează arterele, mai ales aorta, arterele coronare și arterele cerebrale, permițând circulația neîntreruptă a sângelui către organe.

Totodată, usturoiul este bogat în compuși sulfurici (alicină). Aceștia contribuie la eliminarea toxinelor din sânge și ajută intestinele să ucidă  microorganismele dăunătoare.

Pentru a te bucura de beneficiile sale, îți recomandăm să mesteci doi căței de usturoi dimineața sau să adaugi acest aliment în dietă.

2. Păpădie

Păpădia conține cantități mari de antioxidanți și mulți alți nutrienți care curăță tractul digestiv de toxine. În plus, această plantă ajută la tratarea afecțiunilor hepatice și elimină toxinele din sânge.

După cum știi deja, păpădia crește la marginea câmpurilor și a grădinilor și are flori galbene caracteristice și frunze cu margini dințate.

Cea mai simplă modalitate de a consuma păpădie este servirea unui ceai preparat prin fierberea frunzelor. Poți bea acest ceai și ca înlocuitor al cafelei. Consumă până la 3 căni pe zi.

3. Curcuma

Curcuma provine din India și este cunoscută și utilizată de secole întregi. Deși multe persoane adoră aroma sa, acest condiment are și proprietăți medicinale care nu trebuie ignorate.

Printre altele, curcuma are efecte anticancerigene, contribuie la repararea ADN-ului și ameliorează inflamațiile cronice. În plus, această mirodenie ajută la prevenirea bolilor cardiace și a cheagurilor de sânge.

Totodată, curcuma împiedică acumularea plăcii ateromatoase pe pereții arterelor și scade nivelul colesterolului rău (LDL).

4. Busuiocul și alte condimente care curăță sângele

Busuiocul este unul din acele condimente care curăță sângele

Busuiocul ajută ficatul și rinichii să elimine toxinele din organism. Astfel, această plantă previne infecțiile și problemele digestive.

În plus, busuiocul are proprietăți diuretice care elimină toxinele acumulate în sânge.

5. Condimente care curăță sângele: coriandru

Coriandrul este o plantă care curăță sângele de mercur și de alte minerale dăunătoare. 

Excesul de mercur este o problemă mai frecventă decât crezi. Acesta se găsește în numeroase elemente, cum ar fi plombele dentare sau anumite specii de pește, dacă le consumi în cantități prea mari.

6. Armurariu

Semințele de armurariu sunt celebre în câmpul medical pentru conținutul de flavonoide. Acestea ajută la repararea celulelor deteriorate și protejează celulele noi.

În plus, armurariul stimulează producția de enzime. Acestea sunt esențiale în procesul de transformare a toxinelor într-o formă solubilă pentru a fi eliminate mai ușor din organism.

7. Urzică

Urzica face parte din acele ierburi și condimente care curăță sângele

Frunzele de urzică ajută la curățarea sângelui datorită agenților lor activi, cum ar fi histamina și acidul formic. În plus, această plantă este hemostatică, ceea ce înseamnă că oprește hemoragiile și combate metroragia.

În plus, urzica ajută la controlarea hemofiliei, a dismenoreei, a hemoptiziei și a altor tulburări asociate menopauzei. Dacă vrei să combați aceste probleme, consumă o lingură de suc proaspăt de urzică.

Dacă ai o sângerare nazală, ia o bucată de vată sau o cârpă, umezește-o cu suc de urzică și introdu-o în nas.

8. Neem

Antioxidanții din neem elimină toxinele, radicalii liberi și bacteriile din ficat și din sânge. 

Bea ceai de neem o dată pe zi. Dacă este prea amar, poți adăuga niște miere de albine.

9. Cuscută

Cuscuta este o plantă parazită care conține un nivel ridicat de antioxidanți. Aceasta are un efect detoxifiant puternic, ajutând ficatul să elimine excesul de toxine.

Cuscuta contribuie la curățarea sângelui datorită microorganismelor din compoziția sa. Un alt beneficiu pe care îl oferă este menținerea sănătății pielii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.