4 preparate care cresc numărul trombocitelor din sânge

· 17 iulie 2018
Trombocitele ajută la oprirea sângerării și facilitează închegarea sângelui. În acest articol îți prezentăm câteva rețete naturale care contribuie la regenerarea și la stimularea producției de trombocite. 

Știai că există preparate care cresc numărul trombocitelor în mod natural? Trombocitele sau plachetele sangvine sunt produse de măduva osoasă. Dacă nivelul acestora este foarte scăzut, vorbim despre o afecțiune numită trombocitopenie.

Rolul principal al trombocitelor este de a stopa sângerarea și a facilita închegarea sângelui, menținând acest lichid sănătos. Trombocitopenia se instalează atunci când organismul nu produce suficiente trombocite, le pierde sau le distruge.

Pentru a reface „stocul” de plachete sangvine din corp, avem la dispoziție diverse remedii. În cele ce urmează, îți prezentăm patru preparate care cresc numărul trombocitelor din sânge.

Preparate care cresc numărul trombocitelor din sânge

1. Supă de usturoi

Usturoi pentru preparate care cresc numărul trombocitelor

Ingrediente

  •  6 ouă
  • 6 căței de usturoi
  • Șuncă (50 g)
  • Pâine tare sau prăjită (150 g)
  • 6 căni de supă naturală (1200 ml), preparată prin dizolvarea unui cub de legume în apă
  • 1 ceapă mică
  • 1 linguriță de boia (4 g)
  • Ulei de măsline exatrvirgin
  • 1 linguriță de pătrunjel (5 g)

Mod de preparare

  • Pune feliile de pâine la prăjit în ulei de măsline și lasă-le până capătă o nuanță de maro-auriu. După ce sunt gata, ia-le de pe foc și călește usturoiul.
  • Adaugă ceapa tocată mărunt peste usturoi și ia apoi vasul de pe foc. Adaugă boiaua, apoi pune din nou vasul pe aragaz și adaugă șunca.
  • Toarnă supa de legume într-o cratiță mare și dă-o în clocot. Adaugă restul ingredientelor și pătrunjelul și lasă amestecul să fiarbă la foc mic timp de 10 minute. 
  • Separă supa în șase porții puse în castroane de sticlă sau de ceramică termorezistente și sparge un ou în fiecare dintre ele. Pune apoi bolurile în cuptorul încins și lasă-le până când se coace oul.

2. Salată de broccoli

Salată de broccoli pe lista de preparate care cresc numărul trombocitelor

Ingrediente

  • 4 căni de broccoli crud
  • 1 cană de semințe de floarea soarelui (200 g)
  • Migdale sau nuci pecan tocate
  • 1 lingură de semințe de susan (18 g)
  • 1 cană de morcov fiert la aburi (115 g)
  • 1 lingură de iaurt (12,5 g)
  • 1 lingură de zahăr brun (20 g)
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Zeamă de lămâie

Mod de preparare

  • Spală bine bucățile de broccoli și taie-le în bucăți mici.
  • Așază broccoli și morcovii pe o farfurie adâncă, amestecând cele două ingrediente.
  • Amestecă iaurtul, zahărul și zeama de lămâie și folosește preparatul ca dressing pentru salată. Presară semințe de susan deasupra. Adaugă puțin ulei de măsline și decorează preparatul cu nucile tocate.

3. Suc cu trei arome

Ingrediente

  • 1 morcov
  • 1 sfeclă mică
  • 1 castravete mediu
  • 1 portocală
  • 1 tijă de țelină
  • 1 cană de apă (200 ml)

Mod de preparare

  • Spală bine toate ingredientele.
  • Taie-le în bucăți de dimensiuni medii pentru a încăpea în blender. Adaugă apa și procesează amestecul până obții o băutură omogenă.

Sucul de mai sus este unul dintre cele mai bune preparate care cresc numărul trombocitelor. Acesta este detoxifiant și hrănitor și trebuie consumat înainte de micul dejun. Sucul cu trei arome oferă, de asemenea, o doză considerabilă de vitamine și minerale. 

4. Linte cu legume

Preparate care cresc numărul trombocitelor precum lintea cu legume

Ingrediente

  • 200 g de linte
  • 1 morcov
  • 1 ceapă mică
  • ½ ardei gras verde
  • ½ ardei gras roșu
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei de măsline (10 ml)
  • 1 frunză de dafin
  • 3 căni de apă (750 ml)
  • Sare după gust
  • 1 lingură de boia (4 g)

Mod de preparare

  • Spală lintea și pune-o într-o cratiță cu apă, apoi adaugă frunza de dafin, boiaua și sarea. Lasă ingredientele să fiarbă la foc mic. 
  • Între timp, taie mărunt ceapa și usturoiul și prăjește-le în ulei de măsline până devin maro-aurii. Adaugă-le apoi peste amestecul cu linte.
  • În aceeași tigaie, călește ardeii în ulei și pune puțină sare. Adaugă apoi morcovul curățat și tăiat și lasă preparatul să fiarbă câteva minute. După ce au fiert legumele, ia vasul de pe foc.
  • Lintea ar trebui să se înmoaie după aproximativ 30 de minute, moment în care trebuie să iei mâncarea de pe foc și să o lași să se răcească înainte de a o servi.

Această supă este bogată în fier și vitamine, neputând lipsi de pe lista de preparate care cresc numărul trombocitelor din sânge.