Salate de leguminoase: 4 rețete delicioase - Doza de Sănătate
 

Salate de leguminoase: 4 rețete delicioase

Includerea unei salate de leguminoase în alimentația zilnică îți oferă beneficii pentru sănătate. Leguminoasele sunt și foarte gustoase.
Salate de leguminoase: 4 rețete delicioase

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

În general, leguminoasele sunt asociate cu feluri de mâncare consumate în anotimpul rece, fiindcă acestea sunt utilizate, de exemplu, la prepararea supelor, a tocanelor, a zacuscăi, etc. Cu toate acestea, delicioasele salate de leguminoase constituie o variantă excelentă și revigorantă pentru orice perioadă a anului. Năutul, lintea și fasolea sunt folosite frecvent în prepararea unor salate ideale de consumat atât iarna, cât și vara. În cele ce urmează, îți dezvăluim patru rețete de salate de leguminoase delicioase și ușor de preparat.

O salată de leguminoase nu este doar o mâncare delicioasă, ci și foarte sănătoasă. De fapt, consumul leguminoaselor contribuie la menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate. În plus, majoritatea leguminoaselor au un conținut ridicat de proteine.

Încearcă următoarele rețete de salate de leguminoase și începe chiar azi să adopți o alimentație mai sănătoasă și mai echilibrată.

Rețete de salate de leguminoase

1. Salată de leguminoase cu batoane de crab

Salate de leguminoase cu năut și crab

Ingrediente

  • O jumătate de cană de năut fiert la conservă (90 g)
  • ¾ cană de fasole albă la conservă (120 g)
  • O jumătate de cană de linte la conservă (90 g)
  • 2 ouă
  • 10 batoane de crab
  • O roșie
  • 30 g de ceapă
  • 45 g de ardei verde
  • 45 g de ardei roșii
  • O lingură de oțet de mere (15 ml)
  • O linguriță de muștar de Dijon (5 g)
  • 2 lingurițe de ketchup (10 g)
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Sare (după gust)

Mod de preparare

  1. Pune toate leguminoasele într-o strecurătoare și să spală-le foarte bine cu apă rece. Spală-le până când nu rămâne lichid de la conserve. Apoi lasă să se scurgă și pune peste ele un șervețel de bucătărie ca să se usuce puțin.
  2. Toacă o jumătate de roșie, scoate semințele și stoarce lichidul din ele.
  3. Pune o picătură de oțet într-o oală cu apă clocotită și pune ouăle la fiert în aceeași oală timp de 10-12 minute. Apoi, lasă-le să se răcească, curăță-le și pune-le deoparte.
  4. Toacă ardeiul verde, ardeiul roșu, ceapa și batoanele de crab în bucăți cât mai mici.
  5. Ia cealaltă jumătate de roșie, toac-o în cubulețe și, împreună cu ardeii, ceapa și batoanele de crab, pune-le în vasul cu leguminoase. Adaugă sare și piper după gust.
  6. Pentru vinegretă, amestecă muștarul, ketchupul, uleiul, oțetul și adaugă puțină sare. Amestecă bine ingredientele sosului.
  7. Servește salata de leguminoase cu puțin sos și ouăle fierte tăiate mărunt și folosește ca decor câteva frunze de pătrunjel tocate.

2. Salată de fasole

Ingrediente

  • 2 căni de fasole (400 g)
  • O salată verde
  • O ceapă mare

Mod de preparare

  1. Spală bine salata verde și toac-o mărunt, apoi pune-o deoparte.
  2. Pune fasolea la fiert cu puțină sare. Dacă crezi că este necesar, poți să îndepărtezi după aceea pielița de pe boabe.
  3. Între timp, taie ceapa în rondele. Pune rondelele în apă clocotită, apoi toarnă apă rece în vas pentru ca ceapa să piardă din nivelul de aciditate.
  4. În cele din urmă, amestecă toate ingredientele într-un castron. Condimentează salata și adaugă un strop de ulei de măsline și de oțet. Servește și savurează una dintre cele mai gustoase și hrănitoare salate de leguminoase.

3. Salată de năut cu roșii și ton

Salate de leguminoase cu năut și ton

Ingrediente

  • 200 g de roșii cherry
  • O ceapă roșie
  • O cană și jumătate de năut la conservă (270 g)
  • O țelină
  • Măsline negre
  • 6 ridichi
  • 2 conserve de ton (250 g)
  • O jumătate de cană de ulei de măsline extravirgin (125 ml)
  • 2 linguri de muștar de Dijon (30 g)
  • 2 linguri de oțet de vin alb (30 ml)
  • Cimbru (după gust)
  • Miere
  • Sare și piper negru (după gust)

Mod de preparare

  1. Scurge lichidul din conserva de năut, apoi uleiul din conserva de ton.
  2. Spală și taie roșiile cherry în jumătate. Taie ceapa roșie în rondele, apoi taie țelina și ridichile în bucăți mici.
  3. Amestecă bine ingredientele într-un castron.
  4. Pentru vinegretă, amestecă oțetul, mierea, muștarul și uleiul. Toarnă sosul peste salată și presară cimbru.

4. Salată de năut și dovlecel

Ingrediente

  • O cană de năut fiert (180 g)
  • Un dovlecel
  • O ceapă verde
  • ¼ cană de brânză feta (50 g)
  • O roșie mare
  • O linguriță de chimen (5 g)
  • O lingură de zeamă de lămâie (15 ml)
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin (30 ml)
  • Sare și piper (după gust)

Mod de preparare

  1. Amestecă într-un vas năutul fiert și brânza feta tăiată în bucăți mici.
  2. Adaugă roșiile tăiate în bucăți și ceapa tăiată mărunt.
  3. Condimentează cu semințe de chimen, zeama de lămâie și uleiul de măsline. Amestecă bine ingredientele.
  4. Între timp, spală dovlecelul și taie-l în felii subțiri. Gătește-le pe ambele părți, până se înmoaie.
  5. În cele din urmă, pune feliile de dovlecel într-un vas și restul ingredientelor deasupra acestora. Servește și savurează.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.