Rețete cu turmeric pentru mic dejun și prânz
Turmericul face parte din aceeași familie ca și ghimbirul și este folosit în multe rețete asiatice, fiind ingredientul principal în curry. Un strop de turmeric scoate în evidență orice preparat. Iubim acest ingredient și datorită culorii sale încântătoare, folosite și în preparatele industriale sub denumirea de E100 sau Curcumin. Aruncă o privire pe cele câteva rețete cu turmeric ce urmează de mai jos. Sunt delicioase!
Proprietățile și beneficiile turmericului
Acest condiment are proprietăți antioxidante. Îți protejează celulele și reduce nivelul colesterolului LDL, ajutând stomacul și ficatul în procesul de digestie. Este opțiunea ideală pentru cei care au probleme la nivelul tractului digestiv.
Prin consumarea de turmeric în mod regulat poți preveni bolile inflamatoare, chiar și cancerul. Acesta te ajută în combaterea efectelor adverse ale medicamentelor. Este indicat și pentru persoanele ce suferă de artrită.
Rolul piperului în aceste rețete cu turmeric
Turmericul este adăugat de obicei în rețetă la finalul preparării, împreună cu un strop de piper negru, care ajută organismul în procesul de absorbție a nutrienților benefici din turmeric, cum ar fi curcuminul.
Dacă adaugi condimentul în ultimele 15 minute de preparare, acesta își poate pierde până la 85% din procentul de curcumin. Din acest motiv, ideal este să-l folosești exact la finalul preparării sau chiar în stare proaspătă.
În ceea ce privește piperul negru, acesta conține piperină, un ingredient ce împiedică degradarea turmercului. Corpul tău va absorbi astfel tot ce este mai bun din aceste ingrediente. Această unică proprietate a piperului poate fi folosită în multe alte rețete, inclusiv la preparatele medicinale.
Rețete cu turmeric
1. Shake condimentat de banane
Prima dintre cele câteva rețete cu turmeric pe care le vom prezenta este un preparat pentru micul dejun cu o aromă unică. Este foarte ușor de preparat, iar condimentele îi dau o aromă asiatică. Pentru a pregăti două porții, ai nevoie de următoarele ingrediente:
Ingrediente
- 4 banane înghețate (100 g)
- 1 bucățică de ghimbir (5 g)
- 1/2 linguriță de scorțișoară (1,2 g)
- 1/2 linguriță de turmeric (1,2 g)
- 750 ml lapte de ovăz (3 căni și jumătate)
- 1/2 linguriță de anason măcinat (1,2 g)
- 1/4 linguriță de cardamom măcinat (0,5 g)
Mod de preparare
- Pune toate ingredientele în blender și macină-le bine.
- Toarnă amestecul în pahare.
- Adaugă un praf de sare pentru intensificarea aromei.
- Dintre cele câteva rețete cu turmeric, aceasta este cea mai simplă. Turmericul și anasonul sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a preveni gazele intestinale.
2. Paste cu cașcaval și dovleac
Cine nu adoră rețetele cu paste? Dacă ești adepta stilului vegan, poți transforma cu ușurință rețeta de mai jos, înlocuind cașcavalul cu un sortiment vegetal. Vei avea nevoie de următoarele:
Ingrediente
- 2 roșii (40 g)
- 1/2 ceapă (40 g)
- 1/4 vânătă (20 g)
- 1/4 cană de mazăre (25 g)
- 1 linguriță de sare (2,5 g)
- 1/2 cană de cașcaval ras (120 g)
- 1 linguriță de turmeric (2,5 g)
- 1 pachet de paste (250 g)
- 2 căni de dovleac tocat cubulețe (400 g)
- 1 linguriță de pudră de usturoi (2,5 g)
- 1 lingură de suc de lămâie (5 ml)
Mod de preparare
- Mai întâi toacă vânăta, ceapa și roșiile.
- Încinge puțin ulei într-o tigaie și sotează legumele.
- Fierbe pastele separat, într-o oală. Când legumele sunt gata, adaugă și pastele și amestecă bine.
- Fierbe dovleacul într-o oală până se înmoaie.
- Amestecă dovleacul în blender cu restul ingredientelor până obții un sos.
- Adaugă sosul astfel obținut peste pastele cu legume, amestecă și servește cu plăcere.
Citește și:
3. Broccoli cu lămâie la cuptor
Dacă îți place să încerci rețete cu turmeric, iată o idee cu broccoli și lămâie. Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Ingrediente
- 1 lămâie (40 g)
- 1 căpățână de broccoli (1000 g)
- 2 căței de usturoi (2 g)
- 1 praf de piper negru
- 1/2 linguriță turmeric (1,2 g)
- 3 linguri ulei de măsline (30 g)
Mod de preparare
- Spală căpățâna de broccoli și taie tulpina, nu vei avea nevoie de ea. O poți folosi mai târziu la o supă de legume.
- Pune buchețelele de broccoli într-un bol și încălzește cuptorul la 200°C.
- Apoi adaugă lămâia stoarsă și feliile de usturoi.
- Urmează uleiul, turmericul și puțină coajă de lămâie pentru aromă.
- Amestecă totul cu buchețelele de broccoli și pune-le în cuptor pe o hârtie de copt. După 20 de minute, preparatul este gata!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mohiuddin, E., Asif, M., Akram, M., Uddin, S., Ahmed, A., Usmanghani, K., & Hannan, A. (2010). Curcuma Longa and Curcumin : a Review Article. Rom. J. Biol. – Plant Biol., 55(2), 65–70. https://doi.org/10.1186/s13104-017-2728-0
- Chattopadhyay, I., Biswas, K., Bandyopadhyay, U., & Banerjee, R. K. (2004, July 10). Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications. Current Science. https://doi.org/10.1248/bpb.29.1476
- Gupta, S. C., Sung, B., Kim, J. H., Prasad, S., Li, S., & Aggarwal, B. B. (2013, September). Multitargeting by turmeric, the golden spice: From kitchen to clinic. Molecular Nutrition and Food Research. https://doi.org/10.1002/mnfr.201100741