Sarcina fantomă: ce este și cum se manifesta? - Doza de Sănătate
 

Sarcina fantomă: ce este și cum se manifesta?

Unele persoane sunt diagnosticate cu o sarcină fantomă. Astăzi vom vedea ce este cu adevărat aceasta și cum poate fi tratată.
Sarcina fantomă: ce este și cum se manifesta?
María Belén del Río

Verificat și aprobat de medicul biolog María Belén del Río.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Mulți oameni au auzit de conceptul de sarcină fantomă. Însă cel mai probabil crezi că este ceva foarte rar. Un concept pe care l-ai văzut în unele filme sau documentare. Ce este sarcina fantomă?

Poate ai auzit termenul de sarcină fantomă, deoarece un animal din casa ta a avut această problemă. Acest lucru se întâmplă adesea câinilor. Însă și oamenii pot suferi de sarcina fantomă, cunoscută și sub numele de pseudocieză.

De-a lungul acestui articol vom discuta despre caracteristicile sale și despre cele mai adecvate opțiuni de tratament.

Sarcina fantomă: caracteristici

În prezent, cazurile de sarcini false sau fantomă sunt destul de rare, cel puțin în societatea noastră. Motivul pentru care aceasta apare, după cum indică unele studii, stă în semnificația socială a sarcinii.

Nu cu mult timp în urmă, femeile trebuiau să aibă copii pentru a simți că și-au îndeplinit misiunea. Fiind predispuse biologic la sarcină, imposibilitatea de a concepe și stresul pe care aceasta îl presupunea au făcut ca femeile să fie susceptibile la pseudocieză.

Femeie care manifestă sarcina fantomă
În sarcina fantomă, femeia manifestă aceleași simptome fizice pe care le-ar avea dacă ar fi însărcinată.

În prezent, nu este la fel de important pentru societate ca femeile să aibă copii. Acum există alte interese și a fi mamă este o opțiune pe care multe femei nu o aleg. Însă nu ar trebui să se simtă rău în legătură cu această opțiune.

Vom analiza caracteristicile care îți permit să detectezi o sarcină fantomă:

  • Creșterea volumului abdominal și a greutății
  • Greața de dimineață la fel ca cea din sarcină
  • Absența menstruației
  • Creșterea sânilor și producția de lapte
  • Senzația că bebelușul se mișcă

În ciuda faptului că toate aceste simptome ar putea indica în mod clar că există o sarcină, în cazul pseudociezei, nu există un fetus.

Un caz real de pseudocieză

Dr. Ana Cecilia Márquez a scris despre un caz de sarcină fantomă. Aceasta a explicat cum o pacientă în vârstă de 34 de ani a venit la biroul ei cu o sarcină de 28 de săptămâni. Cel puțin așa a susținut ea. Motivul consultului a fost faptul că bebelușul nu se mișca. Sarcina ei fusese diagnosticată din cauza simptomelor pe care le prezenta. Acestea erau:

  • Amenoree sau absența menstruației
  • Lactație
  • Creșterea volumului abdominal
  • Somnolență excesivă sau hipersomnie
  • Apetit crescut
  • Amețeli și vărsături
  • Modificări ale pigmentării pielii

După coroborarea acestor simptome, s-a constatat că nu există bătăi de inimă în abdomenul femeii. Pentru a verifica, medicul a făcut o ecografie, dar imaginile nu au indicat faptul că femeia era însărcinată.

Tratament pentru sarcina fantomă

Femeie tristă privind pe geam
Asistența psihologică și psihiatrică va face posibilă recuperarea sănătății femeii.

Sarcina fantomă provoacă simptome reale, dar care nu corespund stării fizice a femeii. Nu este o situație ușoară, așa că tratamentul se concentrează, de obicei, pe aspectul psihologic.

1. Asistența psihologică

Acest tip de îngrijire este esențial atunci când medicii diagnostichează o sarcină fantomă. De multe ori, femeile se îmbolnăvesc din cauza unei emoții pe care nu sunt capabile să o gestioneze.

În plus, dorința de a fi mamă și imposibilitatea de a face acest lucru (fie din cauza problemelor cu partenerul sau infertilității) pot provoca stres și anxietate, care duc la pseudocieză.

Poți discuta toate acestea cu un psiholog. În mod normal, femeia respinge inițial posibilitatea de a nu fi însărcinată. Cu toate acestea, de îndată ce acceptă ceea ce i se întâmplă, acest tip de sarcină dispare adesea de la sine.

2. Asistența psihiatrică

Deși este important să mergi la psiholog, este posibil să ai nevoie și de un psihiatru. De fapt, acești doi profesioniști lucrează împreună în anumite situații pentru a obține rezultate mai bune.

În plus, în cazul unei sarcini fantomă, este posibil să ai nevoie de medicamente care induc ovulația, a cărei absență provoacă amenoree. Prin urmare, revenirea menstruației poate face ca pacienta să realizeze că sarcina a fost doar în imaginația ei.

A suferit vreodată cineva apropiat de o sarcină fantomă? Ai avut vreun animal de companie în această situație? Sperăm că acest articol te-a ajutat să înțelegi mai bine această situație prin care trec anumite femei.

Nu putem sublinia suficient importanța de a consulta profesioniștii din domeniul sănătății psihologice, deoarece, cu ajutorul lor, îți vei îmbunătăți sănătatea mintală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tarín, J. J., Hermenegildo, C., García-Pérez, M. A., & Cano, A. (2013). Endocrinology and physiology of pseudocyesis. Reproductive Biology and Endocrinology.
  • Campos, S. J., & Link, D. (2016). Pseudocyesis. Journal for Nurse Practitioners.
  • Dafallah, S. E. (2004). Pseudocyesis and infertility. Saudi Medical Journal.
  • Seeman, M. V. (2014). Pseudocyesis, delusional pregnancy, and psychosis: The birth of a delusion. World Journal of Clinical Cases.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.