8 simptome care îți spun că vaginul tău nu este sănătos
 

8 simptome care îți spun că vaginul tău nu este sănătos

Dacă prezinți orice problemă sau leziune la nivelul vaginului, este de o importanță vitală să mergi la specialist pentru a evita complicațiile majore.
8 simptome care îți spun că vaginul tău nu este sănătos
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Verificat și aprobat de medicul Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ai mâncărimi vaginale și în același timp observi și alt disconfort? Cum să știi dacă disconfortul este temporar sau dacă indică o problemă de sănătate? Cum știi că vaginul tău nu este sănătos? Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente întrebări pe care le pun femeile atunci când sunt îngrijorate de sănătatea lor vaginală.

Vaginul și vulva sunt organe extrem de delicate care, fiind în contact cu diverse tipuri de bacterii, sunt expuse riscului de a contracta infecții. Deși sunt protejate de microbiota vaginală, uneori apar unele modificări care facilitează dezvoltarea bolilor.

Știai că modificările florei vaginale, adăugate mediului cald și umed al zonei, ar putea provoca modificări ale pH-ului natural care dau naștere la infecții cu drojdii și alți germeni?

În consecință, pot apărea unele reacții negative care, deși tind să se vindece relativ ușor, sunt incomode și pot afecta sfera sexuală.

Mai jos, îți împărtășim cele 8 simptome ce indică faptul că vaginul tău nu este sănătos, astfel încât să știi când este timpul să mergi la ginecolog.

Simptome care indică faptul că vaginul nu este sănătos

Biblioteca Națională de Medicină din Statele Unite indică faptul că problemele vaginale sunt principala cauză a contactării medicului ginecolog. În continuare, le vom menționa pe cele principale.

1. Uscăciunea vaginală

Iritația sau uscăciunea vaginală este un simptom care poate apărea atunci când există un anumit tip de dezechilibru hormonal. Din anumite motive, estrogenul scade. Când se întâmplă acest lucru, țesuturile vaginului nu se pot menține lubrifiate și poate apărea inflamația.

Cauzele uscăciunii sunt asociate cu menopauza, stresul sau depresia severă, medicamentele pentru tratarea cancerului, endometrioza sau infertilitatea, radioterapia, chimioterapia, fumatul și alăptarea, printre altele.

Femeile care suferă de acest disconfort sunt mai sensibile la infecții, deoarece flora vaginului este alterată și nu are suficiente bacterii sănătoase pentru a lupta cu microorganismele.

Lipsa lubrifierii vaginale afectează direct viața sexuală, deoarece pereții vaginali sunt iritați și durerea este prezentă în timpul actului sexual.

2. Mirosurile urâte

Mirosul urât arată că vaginul tău nu este sănătos

Vaginul are un miros caracteristic. Cu toate acestea, atunci când este prea puternic sau seamănă cu mirosul de pește, există un anumit tip de infecție bacteriană sau fungică.

Cea mai frecventă cauză a acestui simptom incomod este vaginoza bacteriană , cauzată de o supraproducție de bacterii.

În orice caz, cel mai bine este să soliciți ajutor medical pentru a exclude probleme mai grave. În general, problema se rezolvă cu aplicarea de tratamente topice, consumul de probiotice și anumite antibiotice.

3. Mâncărimea și senzația de arsură

Una dintre cele mai frecvente probleme la femei este candidoza vaginală, o infecție care apare atunci când Candida albicans, care locuiește în mod normal în organism, se reproduce excesiv.

Printre principalele simptome se numără o senzație enervantă de mâncărime și arsură. Articolul Office on Women’s Health despre candidoza vaginală menționează că mâncărimea este adesea însoțită de o scurgere vaginală groasă, urât mirositoare, roșeață, durere și inflamație.

4. Modificările secrețiilor vaginale

Când este sănătoasă, scurgerile vaginale ale femeii sunt clare, cu o textură care variază în funcție de momentul ciclului menstrual și cu un miros aproape imperceptibil. Colorațiile galbene, maro sau verzui indică prezența unui anumit tip de infecție. Vulvovaginita este adesea cauza acestui simptom și este legată în principal de o înmulțire excesivă a Candidei în organism.

Cu toate acestea, diferite investigații au concluzionat că ar putea fi vorba și despre folosirea de îmbrăcăminte foarte strâmtă, anumite spermicide și săpunuri și anumite afecțiuni dermatologice.

5. Arsurile la urinare

Femeie la toaletă

Arsura în timpul urinarii este un semn comun al infecțiilor vaginale și urinare. Clínica Universidad de Navarra analizează simptomele în articolul său denumit Cistita.

Cel mai frecvent simptom este disconfortul în timpul urinării. Un astfel de disconfort ar putea alerta asupra înmulțirii excesive a bacteriilor dăunătoare atât în vagin, cât și în vezică.

6. Veziculele dureroase

Prezența veziculelor în zona intimă nu este foarte frecventă, dar poate apărea în cazul herpesului, o boală cu transmitere sexuală (STD).

Acest simptom necesită atenție ginecologică pentru a ameliora simptomele și pentru a reduce durata focarelor. Trebuie remarcat faptul că herpesul genital nu are leac, așa cum subliniază CDC în fișa sa informativă despre această boală.

7. Sângerările neregulate

Sângerarea anormală apare cel mai frecvent în anii de fertilitate timpurii și târzii.

Ca regula generală, sângerarea neregulată este cauzată de un dezechilibru hormonal și, de cele mai multe ori, nu implică ceva grav. De fapt, poate rezultatul unui stres prea mare sau al modificărilor legate de utilizarea contraceptivelor orale.

În ciuda acestui fapt, sângerările pot indica și prezența cancerului vaginului sau al vulvei. Dacă suferi de sângerare anormală, mergi la medic.

8. Durerea în timpul actului sexual

Cuplu care a suferit un eșec în pat

Senzația de durere și disconfort în timpul actului sexual poate fi cauzată de o infecție vaginală, leziuni ale mușchilor vaginului sau creșterea anormală a celulelor din colul uterin.

Pe de altă parte, trebuie menționat faptul că durerea poate fi normală atunci când nu există suficientă excitare și lubrifiere în timpul actului sexual. Dacă devine recurentă, acest simptom trebuie analizat de un specialist.

Crezi că vaginul tău nu este sănătos?

Dacă aceste simptome apar și durează câteva zile, este imperativ să iei măsuri în acest sens.

Consultă medicul ginecolog pentru a stabili un diagnostic și un tratament adecvat. Menținerea unei bune igiene și practicarea unui stil de viață sănătos este crucială pentru a evita dezvoltarea infecțiilor și a bolilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.