Simptomele, cauzele și tratamentul sinuzitei cronice
Sinuzita cronică apare atunci când există episoade ale acestei afecțiuni care durează mai mult de 3 luni. Boala nu este de obicei gravă, dar are o influență negativă asupra calității vieții. Care sunt simptomele, cauzele și tratamentul sinuzitei cronice?
Sinuzita cronică este adesea însoțită de inflamația nasului, cunoscută sub numele de rinită. Acest lucru nu se întâmplă întotdeauna, dar este foarte frecvent. Din acest motiv, afecțiunea este denumită uneori rinosinuzită cronică. Poate afecta atât copiii, cât și adulții. Uneori, necesită tratamente diferite.
Când apare sinuzita cronică?
Sinuzita este inflamația întregului țesut care căptușește sinusurile paranazale. Această afecțiune interferează cu drenajul normal al mucusului și duce la congestie nazală. Respirația pe nas devine mai dificilă.
Sinusurile paranazale sunt cavități umplute cu aer care sunt conectate prin canale înguste. Ele produc un mucus care se scurge prin aceste canale. Dacă se umplu cu lichid și se blochează, se pot infecta. Așa apare sinuzita.
Există trei tipuri de sinuzită:
- Acută: apare atunci când simptomele sunt prezente timp de 4 săptămâni sau mai puțin. În cele din urmă, ele dispar complet.
- Cronică: simptomele durează 3 luni sau mai mult și sunt urmate de crize. Deși manifestările sunt mai puțin severe, sinuzita cronică poate provoca leziuni ale țesuturilor sinusurilor paranazale.
- Subacută: episoadele durează între 1 și 3 luni. Simptomele dispar complet.
Sinuzita cronică nu este același lucru cu sinuzita acută recurentă. În sinuzita cronică, simptomele nu dispar niciodată complet, chiar dacă sunt ușoare. În cea recurentă, episoadele se repetă de până la 4 ori pe an, dar există și perioade fără simptome
Descoperiți: 7 moduri de a curăța sinusurile natural
Cauze
Acumularea excesivă de mucus sau orice blocaj al sinusurilor facilitează înmulțirea bacteriilor și a altor microorganisme. Principalele cauze ale sinuzitei cronice sunt următoarele:
- Obstrucția nasului din cauza alergiilor: o alergie provoacă inflamarea zonei. Aceasta blochează eliminarea normală a mucusului și provoacă sinuzită. Agentul de bază este de obicei ciuperca Aspergillus.
- Anomalii ale sistemului imunitar: o apărare mai scăzută împotriva bacteriilor.
- Probleme anatomice în cavitatea nazală: sept nazal deviat, polipi nazali, pinten osos nazal sau probleme structurale similare.
- Infecții ale tractului respirator: atunci când răcelile nu sunt tratate corespunzător, pot evolua spre sinuzită.
- Infecții dentare: pot migra la sinusuri.
- Reflux gastroesofagian: materialul eliminat are un efect iritant asupra mucoaselor sinusurilor nazale, limitând capacitatea de drenaj.
Factori de risc
Unii oameni au un risc mai mare de a dezvolta sinuzită cronică:
- Astm
- Adenoide mari
- Sensibilitate la aspirină
- Rinită alergică sau febra fânului
- Schimbări de altitudine la zbor sau scufundări
- Sistem imunitar slăbit de chimioterapie sau HIV
- Expunerea regulată la poluanți, cum ar fi fumul de țigară
Simptomele sinuzitei cronice
Simptomele sinuzitei cronice sunt foarte variate și depind de starea generală de sănătate a fiecărei persoane. Cu toate acestea, există trei manifestări esențiale:
- Obstrucția nazală: apare în una sau ambele căi nazale și provoacă dificultăți de respirație pe nas.
- Durerea facială: este de diferite intensități și este resimțită ca presiune în nas și în jurul ochilor.
- Drenajul purulent: este o scurgere nazală verde sau galbenă.
Toate cele trei simptome sunt prezente la persoanele cu sinuzită cronică. Uneori, acestea sunt însoțite și de alte manifestări:
- Dureri de cap, dureri de urechi și gât
- Scăderea simțului mirosului
- Halitoză sau respirația urat mirositoare
- Voce nazală și sforăit
- Picurare postnazală
- Febră
- Tuse
Diagnosticul sinuzitei acute
Primul lucru pe care îl face medicul este un interviu clinic pentru a analiza simptomele. Apoi, efectuează o examinare în care palpează nasul și fața pentru a stabili dacă există durere. De asemenea, examinează interiorul nasului.
Pentru a stabili dacă sinuzita cronică este prezentă, cel mai probabil va solicita:
- Teste imagistice: o tomografie computerizată (CAT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) poate arăta în detaliu starea sinusurilor.
- Teste de alergie: dacă există suspiciunea că declanșatorul este un alergen, aceste teste vor oferi rezultate concludente.
- Cultura secrețiilor nazale și sinusale: aceste tipuri de teste se fac numai dacă sinuzita cronică nu răspunde la tratament sau se agravează.
Tratamentul sinuzitei cronice
Tratamentul sinuzitei cronice începe cu medicamente. Antibioticele pot fi necesare dacă există o infecție bacteriană în curs de desfășurare. Dacă există o alergie, se va folosi un antialergic.
De obicei, sunt prescrise medicamente precum următoarele:
- Corticosteroizi nazali: sunt spray-uri care ajută la prevenirea și tratarea inflamației.
- Corticosteroizi orali sau injectabili: sunt utilizați numai pentru a trata simptomele severe.
- Altele: după caz, pot fi indicate medicamente pentru tratarea polipilor nazali sau antifungice când infecția este cauzată de ciuperci.
Irigarea nazală cu soluție salină, spray-urile sau soluțiile pot fi prescrise în caz de nevoie. Uneori se folosesc vaccinuri injectabile pentru alergii.
Dacă niciuna dintre aceste măsuri nu este eficientă, se ia în considerare intervenția chirurgicală. Acest lucru permite îndepărtarea țesutului, îndepărtarea polipilor sau lărgirea deschiderii înguste a sinusurilor.
Descoperiți: 9 metode și sfaturi pentru a elimina flegma
Poate fi prevenită sinuzita cronică?
Cel mai bun mod de a preveni sinuzita cronică este tratarea adecvată a răcelilor. O dietă bogată în fructe și legume ajută la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, fumul sau poluanții similari trebuie evitați.
Umidificatoarele pot fi de mare ajutor unei persoane cu sinuzită cronică. Mențin nasul umed și ajută la scurgerea mucusului. De asemenea, este important să vă vaccinați împotriva gripei.
O persoană cu sinuzită cronică trebuie să adopte un stil de viață care să prevină exacerbarea simptomelor. Hidratați-vă continuu și odihniți-vă suficient.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Eloy, P., Nollevaux, M. C., & Bertrand, B. (2005). Fisiología de los senos paranasales. EMC-Otorrinolaringología, 34(3), 1-11.
- Moreno-Brea, M. R. (2005). Tolerabilidad de aspirina. Revista de la Sociedad Española del Dolor, 12(6), 357-372.
- Rudmik, L., & Soler, Z. M. (2015). Sinusitis crónica en adultos.
- Cevallos, M. S. M., Herrera, P. A. H., & Baños, C. E. V. (2020). Aspectos generales de etiología y tratamiento de la sinusitis crónica. Journal of American Health, 3(2), 95-101.
- Vargas-Aguayo, A. M., Ascencio-Valdez, M. M., & Castillo-Marín, I. (2003). Correlación clínico-radiológica en sinusitis crónica. Cirugía y Cirujanos, 71(5), 359-362.
- Rombaux, P., & Hellings, P. W. (2014). Rinitis crónica no alérgica. EMC-Otorrinolaringología, 43(3), 1-10.