Slăbiciunea picioarelor: 9 cauze posibile
 

Slăbiciunea picioarelor: 9 cauze posibile

Slăbiciunea, furnicăturile și durerea la nivelul picioarelor sunt semne de avertizare ce arată că ceva nu este în regulă. Descoperiți cauzele!
Slăbiciunea picioarelor: 9 cauze posibile
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 10 august, 2022

Exercițiile fizice intense și problemele de circulație sunt unele dintre cele mai frecvente cauze ce duc la slăbiciunea picioarelor. Însă, acest simptom poate fi rezultatul unor afecțiuni neurologice, cardiovasculare și musculo-scheletice grave. În continuare, vă spunem mai multe despre slăbiciunea picioarelor!

Când vorbim de slăbiciune ne referim la scăderea sau pierderea parțială a forței. Persoanele afectate de slăbiciunea picioarelor nu sunt capabile să folosească mușchii membrelor inferioare.

Acest termen este adesea confundat cu oboseala.

Slăbiciunea picioarelor: 9 cauze posibile

Slăbiciunea la nivelul picioarelor îngreunează desfășurarea activităților zilnice și mișcarea persoanelor afectate. În plus, este unul dintre principalele motive ale căderilor la adulții în vârstă

1. Activitatea fizică de mare intensitate

Exercițiile fizice intense și supraantrenamentul sunt cauze comune ale slăbiciunii picioarelor, în special la persoanele cu puțină experiență. În general, acest simptom apare după sesiunile de antrenament și poate fi însoțit de spasme musculare.

Slăbiciunea poate să reapară după câteva zile, fiind asociată cu durere și tensiune musculară. În acest caz, este rezultatul procesului de recuperare a țesutului destins și uzat. De obicei, problema se ameliorează spontan după 2 până la 4 zile.

Sportiv afectat de slăbiciunea picioarelor

2. Boala arterială periferică

Este o problemă circulatorie frecventă ce afectează 15-20% dintre persoanele cu vârsta peste 70 de ani, conform studiilor. Această boală este rezultatul unei scăderi a diametrului arterelor.

Slăbiciunea musculară și amorțeala la nivelul picioarelor sunt manifestări tipice ale acestei afecțiuni. Pacienții raportează adesea dureri la nivelul coapselor sau al gambelor după ce au mers pe jos sau au urcat scările.

Alte simptome includ următoarele:

  • Senzație de frig la nivelul picioarelor
  • Schimbări de culoare la nivelul membrelor inferioare
  • Puls slab la nivelul picioarelor
  • Piele strălucitoare

Ateroscleroza este principalul responsabil pentru boala arterială periferică. Examenul fizic, indexul glezne-brahial, ecografia Doppler și angiografia sunt metodele utilizate pentru diagnostic. Tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor și oprirea progresiei bolii.

3. Insuficiența venoasă

Aceasta este o afecțiune vasculară caracterizată prin dificultăți în întoarcerea sângelui de la picioare la inimă. În timp, venele se întind și rețin sângele în membrele inferioare, mai ales când pacientul stă în picioare.

Această afecțiune este de 5 ori mai frecventă la femei decât la bărbați, potrivit cercetărilor. De obicei, se observă modificări ale pielii, cum ar fi inflamația, uscăciunea, roșeața, venele varicoase și rănile care se închid lent.

Slăbiciunea picioarelor, crampele, mâncărimea și durerea în repaus sunt simptomele tipice ale afecțiunii. Ecografia Doppler este testul de diagnostic ideal. Planul terapeutic urmărește îmbunătățirea mobilizării sângelui venos și stabilirea unor obiceiuri sănătoase.

4. Neuropatia periferică

Neuropatia periferică este o afecțiune neurologică care este cauzată de deteriorarea căilor nervoase responsabile de transmiterea informațiilor între creier și restul corpului.

Oamenii raportează durere arzătoare în picioare sau mâini. Pot apărea și următoarele simptome:

  • Amorțeală și furnicături
  • Slăbiciune musculară
  • Hipersensibilitate la atingere
  • Probleme de coordonare și mers

Principalii responsabili pentru acest sindrom sunt leziunile traumatice, diabetul, infecțiile și expunerea la substanțe toxice. Tratamentul include utilizarea de medicamente pentru a reduce simptomele, stimularea nervilor, kinetoterapie și intervenții chirurgicale.

5. Hernia de disc

O hernie de disc este o proeminență a nucleului pulpos printr-o parte slăbită a discurilor intervertebrale. Această afecțiune poate apărea la orice nivel al spatelui, fiind mai frecventă în zona inferioară.

Studiile estimează că herniile de disc cauzează 2% din cazurile de durere toraco-lombară la persoanele între 30 și 50 de ani. Senzația de slăbiciune la nivelul picioarelor este o manifestare a herniilor lombare. Slăbiciunea generează căderi și împiedicări, precum și îngreunarea ridicării din pat.

Furnicăturile, arsurile și durerile la nivelul feselor și al spatelui sunt frecvente. Planul de tratament include utilizarea medicamentelor, kinetoterapie și corecție chirurgicală, în funcție de severitate.

6. Boala cerebrală (BCV)

BCV este o tulburare caracterizată printr-o pierdere bruscă a funcțiilor neurologice ca urmare a unei modificări a fluxului sanguin din cauza ischemiei sau hemoragiei, conform studiilor. La majoritatea oamenilor, provoacă slăbiciune pe o parte a corpului și lipsă de sensibilitate.

Pacienții afectați pot prezenta tulburări de vorbire, confuzie, vedere încețoșată, amețeli și tulburări de echilibru. Această afecțiune necesită asistență medicală de urgență, așa că este esențial să o recunoașteți la timp și să cereți ajutor cât mai curând posibil.

7. Sindromul Guillain-Barré

Este o tulburare autoimună în care organismul atacă traseele nervoase. Unele investigaţii afirmă că acest sindrom provoacă slăbiciune musculară simetrică, progresivă şi ascendentă. În plus, este însoțit de o scădere a reflexelor.

În prezent, nu există un tratament definitiv pentru această afecțiune. Cu toate acestea, plasmafereza și administrarea de imunoglobuline pot ameliora simptomele și pot reduce progresia.

8. Scleroza multiplă (SM)

Scleroza multiplă este o boală inflamatorie cronică de origine autoimună ce implică distrugerea fibrelor nervoase ale sistemului nervos central. Afectează creierul, trunchiul cerebral, măduva spinării și nervii cranieni, având o afinitate pentru nervul optic.

Această tulburare poate debuta cu simptome diferite, în funcție de zona anatomică afectată. Cele mai frecvente manifestări includ următoarele:

  • Slăbiciune musculară și oboseală
  • Tulburări cognitive
  • Pierderea memoriei
  • Tulburări de mers
  • Tremurături și spasme musculare

Tratamentul se bazează pe utilizarea corticosteroizilor în timpul crizelor. În mod similar, imunomodulatoarele și kinetoterapia pot fi utilizate pentru a ameliora simptomele pe termen lung.

Pacient afectat de slăbiciunea picioarelor

9. Compresia măduvei spinării

Ocazional, anumite traumatisme și tulburări produc comprimarea structurilor măduvei spinării. Loviturile, abcesele și tumorile sunt unele dintre principalele cauze ale acestei afecțiuni. Pacientul raportează dureri de spate, furnicături și slăbiciune la nivelul picioarelor.

Studiile estimează faptul că compresia măduvei spinării apare la 5% dintre pacienții cu cancer și la 10% dintre cei cu metastaze ale măduvei spinării. Tipurile de cancer asociate includ mielomul multiplu, limfomul și cancerul pulmonar.

Slăbiciunea picioarelor: un simptom care nu trebuie ignorat

Slăbiciunea picioarelor este o manifestare a unui număr mare de tulburări și boli. Este asociată cu exercițiile fizice și circulația deficitară. Cu toate acestea, poate fi și un semn al mai multor afecțiuni neurologice și vasculare care necesită atenție medicală cât mai curând posibil.

Nu ezitați să consultați un specialist dacă observați o progresie rapidă a slăbiciunii sau persistența acesteia. În plus, prezența durerii crește nevoia de asistență medicală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Silva Pupo M, del Risco Turiño A, González Moya A. Caracterización de la insuficiencia venosa crónica profunda por reflujo valvular. AMC. 2014;  18( 1 ): 30-41.
  • Ayala E. Hernia de disco. Opciones terapéuticas. Farmacia Profesional. 2009; 23(6): 36-40.
  • González R, Andínez D. Epidemiología, etiología y clasificación de la enfermedad vascular cerebral. Archivos de Medicina. 2016; 16 (2): 495-507.
  • Serrano Hernando F, Martín Conejero A. Enfermedad arterial periférica: aspectos fisiopatológicos, clínicos y terapéuticos. Revista Española de Cardiología. 2007;60(9):969-982.
  • Ortez González C, Conradi Á. Síndrome de Guillain-Barré en la infancia. Anales de Pediatría Continuada. 2013;11(2):98-103.
  • Kaplow R, Iyere K. Entender la compresión de la médula espinal. Nursing (Ed española). 2017; 34(2):44-50.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.