Soiurile de pere și caracteristicile lor
 

Soiurile de pere și caracteristicile lor

Câtă pere consumați? Acest aliment este o sursă de vitamine, minerale și fibre. Descoperiți principalele soiuri și caracteristicile lor!
Soiurile de pere și caracteristicile lor
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Soiurile de pere diferă ca mărime, dulceață, textură și culoare. În orice caz, la nivel general para este un aliment apreciat pentru proprietățile sale nutritive. După cum se detaliază într-un studiu publicat în Oxidative Medicine and Cellular Longevity, acestea sunt o sursă de flavonoli, vitamina C și alți antioxidanți importanți.

Se estimează că arborele a început să fie cultivat cu 3.000 de ani înainte de Hristos. Deși nu există date exacte despre originile sale, s-a stabilit că în sălbăticie creștea în zonele temperate din Europa și Asia Centrală.

Astăzi, para este un fruct comun în multe țări din întreaga lume. Deși se disting mai multe tipuri, acestea se remarcă prin versatilitate, calitatea nutrițională și beneficiile pentru sănătate. Mai jos, detaliem cele mai populare soiuri!

Soiurile de pere și caracteristicile lor

Para este un fruct climateric. Cu alte cuvinte, este capabilă să se coacă chiar și după ce este recoltată. Este un fruct cărnos, suculent, cu o aromă dulce. Coaja este de obicei subțire și netedă, verde pastelat, galben, maro sau roșcat, în funcție de varietate.

Are semințe maro, care sunt dure și turtite. În plus, variază ca formă, care poate fi ovală, conică, rotundă sau globulară.

Informațiile din  Horticulture Research ne arată că acest fruct aparține genului Pyrus, familia Rosaceae. Există cel puțin 22 de specii de Pyrus cunoscute.

Pere bine coapte
Soiurile de pere diferă prin caracteristici precum textura, culoarea și aroma.

Se estimează că există între 4.000 și 5.000 de soiuri de pere. Cu toate acestea, doar unele sunt considerate comestibile și potrivite pentru comerț. Cele mai frecvente sunt cele menționate mai jos.

1.Williams

Provine din Anglia. Para este semitriunghiulară, simetrică și de dimensiuni medii. Fructul copt este galben auriu. Pulpa sa este fină și conține apă și zaharuri. Se consumă, de obicei, între august și septembrie.

După cum susține un articol din Microorganismes, este materia primă pentru producția de brandy Williams de înaltă calitate datorită aromei sale plăcute. Producția anuală variază între 250.000 și 300.000 de litri.

2. Passe-Crassane

Acest soi este originar din Franța. Fructul este turtit și simetric. De obicei, este mare, atingând între 35 și 40 centimetri. Culoarea este verde, gălbuie sau maro.

Fructul este de obicei tare, dulce și suculent. Are multă apă, zahăr și calități astringente.

3. Blanca de Aranjuez

Este una dintre soiurile de pere spaniole. Mulți îi disting aroma specială. Este o pară medie, cu coaja netedă, subțire și verde strălucitor. Pulpa este de obicei foarte suculentă, fără granule și albă. Para este cunoscută și sub denumirea de „pară blanquilla” sau „pară de apă”.

4. Pyrus Communis

O altă varietate de pere din Franța. Dimensiunea fructului variază de la medie la mare. De obicei, este alungit. Culoarea este de obicei verde, deși se transformă în galben la maturitate. Textura este fragedă, dulce și suculentă.

5. Triumful lui Packham (păr franc)

Soiul este originar din Australia. Este un fruct cu formă clasică, care poate măsura până la 9 centimetri. Are indentații pe coajă și o culoare verde deschis care se transformă în galben la maturitate. Fructul este alb suculent, dulce și cremos. Consistența este tare și crocantă.

6. Bonne Louise d’Avranches

Printre soiurile de pere din Franța găsim și Bonne Louise d’Avranches. Fructul are coaja netedă și ușor strălucitoare. Culoarea este galben-verzuie, roșiatică sau carmin. Are toate aceste culori înainte maturizare. Pulpa este albă, suculentă și dulce, cu puțină aciditate. De obicei, fructul este aromat. Se culege în august.

7. Roma

Cunoscute sub denumirea de „pere de iarnă” sau „pere de Roma”, sunt un fruct cu o formă ușor turtită. Culoarea este verde deschis și galben la maturitate. Coaja este aspra și rezistentă, cu o consistență suculentă, granulată și zaharoasă.

8. Moretti

Este un fruct originar din Italia, de culoare verde gălbui, cu coaja subțire și delicată. Este alb, suculent și zaharos. Savoarea depinde de starea de maturitate. Se culege în iulie.

Proprietățile nutriționale ale perelor

Conținutul de nutrienți al soiurilor de pere poate diferi. În orice caz, Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) susține că perele medii, în jur de 178 grame, oferă următoarele:

  • 101 calorii
  • 0,285 grame grăsime
  • 26,9 grame carbohidrați.
  • 17,2 grame zahăr
  • 5,52 grame fibre
  • 0,676 grame proteine

Acest fruct este o sursă de micronutrienți precum vitamina C, B și K, potasiu, calciu și magneziu.

Soiurile de pere de toamnă

Utilizări ale perelor în bucătărie

Soiurile de pere sunt adesea consumate în forma lor naturală. Incluse în cadrul unei alimentații sănătoase și echilibrate, contribuie la menținerea unei stări bune de sănătate. Datorită aromei lor, perele sunt incluse într-o mare varietate de rețete. Să ne uităm la câteva exemple.

1. Pui în sos de pere

  • 4 bucăți de pui fiert
  • Ulei (pentru prăjit)
  • Suc de portocale (150 mililitri)
  • Sare după gust
  • Usturoi după gust
  • Pere decojite și tăiate felii (una sau două bucăți)
  • Unt după gust
  • Zahăr după gust

Instrucțiuni

  • Pentru început, prăjiți puiul în uleiul încins până devine maro auriu. Se adaugă sucul de portocale, sarea și usturoiul și se fierbe la foc mic timp de 5 minute.
  • Separat, se călește para cu zaharul în unt și se amestecă. Se ia de pe foc și se adaugă peste pui. Se lasă 5 minute și. Se consumă alături de garnitura preferată.

2. Pară dulce

Instrucțiuni

  • Curățați și tăiați perele în cuburi mici. Puneți-le într-o cratiță, adăugați sucul de lămâie și zahărul.
  • Fierbeți 50 de minute, amestecând din când în când. Când preparatul este gata, se ia de pe foc și se pune în borcane de sticlă.

3. Salată cu parmezan și pere

  • Frunze de salata verde (după gust)
  • Parmezan (50 grame)
  • Pere (1 sau 2 bucăți)

Instrucțiuni

  • Tăiați frunzele de salată verde și amestecați-le cu parmezanul și perele tocate.

Notă: Pentru dressing, vă recomandăm să amestecați piper, susan copt, nuci, coriandru, chimen, chili pudră, zahăr brun, sare, ulei de măsline și suc de lămâie. Se adaugă la finalul preparatului.

Soiurile de pere: sfaturi pentru conservarea și alegerea perelor

Atunci când alegeți soiurile de pere, trebuie să luați în considerare care va fi utilizarea lor. În unele rețete, cele dulci se potrivesc mai bine, în timp ce în altele este mai bine să optați pentru cele acide. Există trei tipuri:

  • Pere de vară: sunt de culoare verde deschis și galben, dulci și puțin acrișoare.
  • Pere de toamnă: sunt aromate, fine, cu gust între acid și dulce și cremos.
  • Pare de iarnă: culoarea este de obicei galbenă, aurie și maro. Sunt aromate și acide.

Perele care nu sunt coapte trebuie păstrate la temperatura camerei, apoi consumate imediat sau lăsate în frigider nu mai mult de patru zile.

Acestea nu trebuie stivuite sau puse în recipiente închise etanș, deoarece gazul pe care îl emit le va deteriora. Evitați să le congelați, cu excepția cazului în care sunt făcute piure.

Toate soiurile de pere sunt delicioase

Pe scurt, toate soiurile de pere sunt o sursă de nutrienți benefici. Se remarcă vitaminele, mineralele și fibrele. Deși fiecare tip diferă, toate completează foarte bine dieta. Ce soi de pere este preferatul vostru?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Azzini E, Maiani G, Durazzo A, Foddai MS, Intorre F, Venneria E, Forte V, Lucchetti S, Ambra R, Pastore G, Silveri DD, Maiani G, Polito A. S. Giovanni Varieties (Pyrus communis L.): Antioxidant Properties and Phytochemical Characteristics. Oxid Med Cell Longev. 2019 Jun 2;2019:6714103. doi: 10.1155/2019/6714103. PMID: 31281586; PMCID: PMC6589222.
  • Mercado de Alimentos FEN. Pera. Disponible en https://www.fen.org.es/MercadoAlimentosFEN/pdfs/pera.pdf
  • Patagonia Argentina. Pera Williams Manual Para el Productor y Empacador. 2010. Disponible en https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-manual_pera_williams.pdf
  • Li J, Zhang M, Li X, Khan A, Kumar S, Allan AC, Lin-Wang K, Espley RV, Wang C, Wang R, Xue C, Yao G, Qin M, Sun M, Tegtmeier R, Liu H, Wei W, Ming M, Zhang S, Zhao K, Song B, Ni J, An J, Korban SS, Wu J. Pear genetics: Recent advances, new prospects, and a roadmap for the future. Hortic Res. 2022 Jan 5;9:uhab040. doi: 10.1093/hr/uhab040. PMID: 35031796; PMCID: PMC8778596.
  • Janakiev T, Berić T, Stević T, Stanković S, Bačić J, Majstorović H, Fira D, Dimkić I. The Microbiome of the ‘Williams’ Pear Variety Grown in the Organic Orchard and Antifungal Activity by the Autochthonous Bacterial and Yeast Isolates. Microorganisms. 2022 Jun 24;10(7):1282. doi: 10.3390/microorganisms10071282. PMID: 35889000; PMCID: PMC9321879.
  • Parra A. Características Físicas y Fisiológicas de La Pera Variedad Triunfo de Viena. 1998. Revista Ingenieria e Investigación. No. 41. Disponible en https://revistas.unal.edu.co/index.php/ingeinv/article/view/21057/22009
  • Peralta-Ruiz Y, Grande-Tovar CD, Navia Porras DP, Sinning-Mangonez A, Delgado-Ospina J, González-Locarno M, Maza Pautt Y, Chaves-López C. Packham’s Triumph Pears (Pyrus communis L.) Post-Harvest Treatment during Cold Storage Based on Chitosan and Rue Essential Oil. Molecules. 2021 Jan 30;26(3):725. doi: 10.3390/molecules26030725. PMID: 33573272; PMCID: PMC7866551.
  • Kolniak-Ostek J, Kłopotowska D, Rutkowski KP, Skorupińska A, Kruczyńska DE. Bioactive Compounds and Health-Promoting Properties of Pear (Pyrus communis L.) Fruits. Molecules. 2020 Sep 27;25(19):4444. doi: 10.3390/molecules25194444. PMID: 32992651; PMCID: PMC7582546.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.