Beneficiile fructului jabuticaba și cum se consumă
 

Beneficiile fructului jabuticaba și cum se consumă

Vă vom arăta ce este jabuticaba, un fruct exotic ce se remarcă prin densitatea nutritivă și prin conținutul fitochimic.
Beneficiile fructului jabuticaba și cum se consumă
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Jabuticaba este un fruct exotic cu un conținut ridicat de vitamina C. Conține și mulți antioxidanți de calitate, așa că includerea sa în contextul unei alimentații variate și echilibrate este mai mult decât recomandată. Vorbim despre un mic fruct care are coaja mov și care poate fi obținut cu ușurință în țări precum Brazilia. Care sunt beneficiile fructului jabuticaba și cum se consumă?

Înainte de a începe, trebuie să subliniem necesitatea de a asigura prezența alimentelor vegetale în dietă în mod regulat. Aceste alimente au o densitate nutrițională mare, fiind capabile să reducă riscul de a suferi de deficiențe care ajung să genereze patologii cronice și complexe de-a lungul anilor. Desigur, prioritizați legumele în detrimentul fructelor.

Ce este jabuticaba?

Fructe jabuticaba crescute pe scoarță
Jabuticaba crește pe scoarța copacului.

După cum am menționat deja, jabuticaba este un fruct exotic din zona sud-americană care conține doze semnificative de vitamine, antioxidanți și fibre. Crește pe tulpina unei plante. Se găsește în supermarketuri sub formă de pudră. În mod normal, se consumă crud sau este folosit pentru prepararea diferitelor prăjituri și produse de patiserie.

Acum să vorbim despre principalele sale beneficii. Acest fruct poate ajuta la stimularea funcției sistemului imunitar. Vitamina C este decisivă în sprijinirea proceselor înnăscute și adaptative ale apărării organismului. Mai mult, menținerea nivelurilor în limitele adecvate va îmbunătăți gestionarea simptomelor în caz de infecție sau patologie virală.

Jabuticaba este benefic în prevenirea dezvoltării unor boli cronice și complexe, precum anumite tipuri de cancer. Acest lucru se datorează acțiunii antioxidanților.

Aceste elemente reușesc să neutralizeze formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturile organismului. Acest efect este cheia pentru evitarea problemelor în replicarea celulelor și a ADN-ului, așa cum menționează un studiu publicat în Current Pharmaceutical Design.

Trebuie să subliniem capacitatea acestui fruct de a preveni constipația. Acest lucru se întâmplă datorită fibrelor, care cresc volumul fecal și determină o mai mare activare a mecanoreceptorilor tubului digestiv. Există dovezi ce arată că această substanță reușește să ajute la tratarea diverselor probleme intestinale.

Beneficiile fructului jabuticaba

Din punct de vedere nutrițional, jabuticaba reușește să ofere aproximativ 58 kcal la 100 g de produs. Din acest motiv, poate fi inclus fără probleme într-o dietă hipocalorică cu scopul de a pierde în greutate, deoarece nu crește prea mult densitatea energetică.

Desigur, majoritatea macronutrienților pe care îi conține sunt zaharuri simple. Mai exact, oferă 15,3 g de carbohidrați la 100 g de produs. Aceasta nu este o problemă prea mare atât timp cât fructul este inclus în contextul unei diete variate și al exercițiilor fizice regulate.

În ceea ce privește micronutrienții, se remarcă potasiul, calciul, fosforul, magneziul și vitamina C. Are și o doză mare de zinc. Datorită tuturor acestor substanțe, este posibilă menținerea unei stări de homeostazie în mediul intern, procesele fiziologice având loc corect și eficient.

Cum se consumă jabuticaba?

Beneficiile fructului jabuticaba în deserturi

Pentru a consuma jabuticaba, există diferite opțiuni. Fructul poate fi consumat simplu sau poate fi folosit la prepararea jeleurilor, sucurilor, mousse-urilor sau prăjiturilor. Există posibilitatea de a folosi pudra pentru smoothie-uri, iaurturi sau checuri.

Rețineți că nu trebuie să aruncați coaja. Aici se găsesc fibrele. Dacă folosiți doar pulpa, are loc o modificare semnificativă a glicemiei, ceea ce pe termen mediu se traduce prin probleme legate de funcționarea pancreasului.

Beneficiile fructului jabuticaba: un fruct valoros pentru sănătate

După cum ați văzut, jabuticaba este un fruct exotic care se remarcă prin densitatea nutrițională. Este un aliment care poate fi inclus în contextul unei diete variate pentru menținerea sănătății pe termen mediu și lung. Prezența fructelor exotice în dietă este adesea recomandată, deoarece acestea sunt o sursă de antioxidanți de înaltă calitate.

Pentru a încheia, trebuie menționat că este mai bine să consumați fructe crude decât sub formă de smoothie-uri sau sucuri. Fibrele nu trebuie neglijate. Ele sunt de o importanță vitală atunci când vine vorba de îmbunătățirea funcției intestinale. Pot reduce rata cu care glucoza pătrunde în sânge, ceea ce va împiedica pe termen mediu apariția patologiilor metabolice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.