Este bună pâinea de secară pentru slăbire?
 

Este bună pâinea de secară pentru slăbire?

Dacă vreți să slăbiți, dar vă place să mâncați pâine, pâinea de secară este o alternativă bună la pâinea din făină albă. Să vedem de ce!
Este bună pâinea de secară pentru slăbire?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pâinea de secară este la modă în ultimii ani pentru slăbire. Este o alternativă la varianta din grâu, care este mai puțin sănătoasă. Mulți oameni pretind că o includ în dietă pentru a îmbunătăți rezultatele în ceea ce privește pierderea în greutate. Vă vom spune dacă acest lucru este sau nu fondat.

Înainte de a începe, trebuie remarcat faptul că, pentru o modificare pozitivă a compoziției corporale, este necesar să combinați o serie de obiceiuri benefice și să le mențineți în timp. Trebuie să evidențiem necesitatea practicării exercițiilor fizice în mod regulat.

Este bună pâinea de secară pentru slăbire?

Pâinea de secară este făcută din făină de calitate ridicată. Este mai puțin procesată și are un conținut mai mare de fibre. Datorită acestui fapt, are un impact mai mic asupra nivelului de glucoză din sânge, prevenind dezvoltarea unor probleme metabolice, precum rezistența la insulină și, ulterior, diabetul de tip 2. Acest lucru este decisiv atunci când scopul este slăbirea.

În plus, fibrele stimulează senzația de sațietate. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în revista Nutrition Reviews. Este important să existe un aport zilnic de minim 25 g de fibre pentru a evita apetitul excesiv și pentru a îmbunătăți funcționarea tractului digestiv. Vorbim despre un element care mărește volumul fecal, ceea ce se traduce printr-o incidență mai scăzută a constipației.

În plus, fibrele servesc ca substrat energetic pentru bacteriile care locuiesc în tractul digestiv. Acest lucru este de mare importanță pentru a îmbunătăți profilul microbiotei. Datorită fibrelor, microbiota generează o serie de acizi grași cu lanț scurt, cu potențial antiinflamator. Acestea sunt esențiale pentru a evita tulburările digestive.

Microbiota intestinală
Fibrele stimulează dezvoltarea microbiotei intestinale, având beneficii clare pentru sănătate.

Cum se folosește pâinea de secară pentru slăbire?

Pâinea de secară nu va funcționa ca atare pentru a pierde în greutate.

Poate ajuta la controlul apetitului și poate fi o alternativă mai bună la grâu, dar nu va provoca de la sine pierderea în greutate. Pentru a experimenta o schimbare pozitivă a compoziției corpului, ceea ce trebuie să faceți este să creați un deficit energetic. Anumite substanțe pot îmbunătăți mobilizarea grăsimilor, cum ar fi cofeina. Totuși, fără obiceiuri sănătoase, nu va exista progres.

Cheia pentru reducerea țesutului adipos este să combinați o dietă ușor hipocalorică cu exerciții de forță. În plus, trebuie să dormiți bine în fiecare noapte, asigurându-vă cel puțin 7 sau 8 ore de somn de bună calitate.

În orice caz, dacă vă place să folosiți pâinea ca principală sursă de carbohidrați, pâinea de secară poate fi o opțiune de luat în considerare. De asemenea, încercați și porumbul. În acest caz, mălaiul nu trebuie să fie rafinat.

Aveți grijă cu pâinea!

Unul dintre pericolele consumului de pâine este folosirea ca acompaniament la masă. În acest caz, rația de carbohidrați este dublată, ceea ce este contraproductiv. Acești nutrienți sunt principalul substrat energetic pentru activitățile de mare intensitate. Dacă nu faceți sport, pot favoriza problemele metabolice.

Acesta este cazul zaharurilor libere, deși același lucru se poate întâmpla și cu cele complexe. De fapt, există dovezi ce arată că limitarea carbohidraților îmbunătățește flexibilitatea metabolică și controlul diabetului de tip 2.

Acest tip de alimentație trebuie să fie supravegheat de un profesionist.

Consumați carbohidrați de calitate și faceți exerciții fizice. Dacă mâncați pâine, aceasta trebuie să fie singura sursă de carbohidrați la masă.

Pâinea de secară pentru slăbire este benefică

Pâinea de secară poate fi inclusă în curele de slăbire, dar nu este magică

Există varianta includerii pâinii de secară în curele de slăbire, ceea ce poate oferi un rezultat bun pe termen mediu (desigur, nu grație efectelor acestui aliment asupra stării compoziției corpului, ci grație capacității sale de a genera sațietate). Cel mai bine este să alternați acest produs cu altele cu un conținut mediu de carbohidrați.

Procesul de pierdere în greutate nu este liniar. De multe ori, nu este nici rapid. Este indicat să adoptați un stil de viață sănătos pe termen lung. În caz contrar, apar frustrarea și abandonul, cu un efect ulterior de rebound.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rebello, C. J., O’Neil, C. E., & Greenway, F. L. (2016). Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutrition reviews74(2), 131–147. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv063
  • Simpson, H. L., & Campbell, B. J. (2015). Review article: dietary fibre-microbiota interactions. Alimentary pharmacology & therapeutics42(2), 158–179. https://doi.org/10.1111/apt.13248
  • Saslow, L. R., Mason, A. E., Kim, S., Goldman, V., Ploutz-Snyder, R., Bayandorian, H., Daubenmier, J., Hecht, F. M., & Moskowitz, J. T. (2017). An Online Intervention Comparing a Very Low-Carbohydrate Ketogenic Diet and Lifestyle Recommendations Versus a Plate Method Diet in Overweight Individuals With Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Trial. Journal of medical Internet research19(2), e36. https://doi.org/10.2196/jmir.5806

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.