Somnul odihnitor pentru sportivi: de ce este important?
 

Somnul odihnitor pentru sportivi: de ce este important?

Astăzi vă prezentăm principalii factori care afectează calitatea somnului și vă explicăm de ce odihna profundă este vitală pentru sportivi!
Somnul odihnitor pentru sportivi: de ce este important?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 14 martie, 2023

Somnul odihnitor este esențial pentru sportivi. În continuare, vă vom explica importanța somnului de calitate în performanța sportivă și cum să profitați de toate beneficiile activității fizice.

De obicei, sportivii se concentrează doar pe antrenament și alimentație, uitând de marele rol pe care îl joacă odihna pentru bunăstarea lor fizică și psihică. Calitatea somnului poate fi afectată din mai multe motive și poate împiedica recuperarea și regenerarea corespunzătoare a organismului.

De ce este necesar somnul odihnitor pentru sportivi?

Somnul este o componentă vitală și indispensabilă pentru sănătatea și bunăstarea omului. Acesta are un impact semnificativ asupra creșterii musculare, reglării emoționale, performanței cognitive și calității vieții.

În timpul somnului, organismul produce hormoni și biomolecule importante pentru recuperare, cum ar fi hormonul de creștere, testosteronul și ATP (principala sursă de energie folosită de mușchi în timpul efortului). Odihna zilnică ajută la reglarea sistemului imunitar, la repararea țesuturilor deteriorate și la reducerea stresului și oboselii, ceea ce îmbunătățește concentrarea, memoria și luarea deciziilor.

Datorită celor de mai sus, atunci când vorbim despre performanța sportivă, somnul odihnitor este mai relevant decât credem. Mai multe studii raportează faptul că o calitate și o durată mai bună a somnului sunt asociate cu performanța optimă și succesul competitiv.

De asemenea, unele cercetări au arătat că a dormi mai puțin de 7 ore îi expune pe sportivi la un risc mai mare de rănire și îmbolnăvire. Prin urmare, înțelegerea importanței odihnei zilnice este esențială pentru a nu o lăsa pe locul doi și a avea grijă de sănătatea fizică și psihică după antrenament.

Factori care pot afecta calitatea somnului

Există mai mulți factori care pot avea un impact negativ asupra calității somnului la sportivi. Recunoașterea lor și implementarea de strategii pentru a-i evita va face o mare diferență în performanța sportivilor și va îmbunătăți starea fizică a acestora.

Iată câteva dintre cele mai relevante aspecte:

1. Stilul de viață al sportivului

Somnul odihnitor pentru sportivi
Stilul de viață al sportivului implică tot ceea ce afectează performanța, inclusiv orele de somn.

Sportivii care au programe neregulate, călătoresc frecvent, consumă droguri recreative sau au niveluri ridicate de stres pot întâmpina dificultăți în a adormi sau în menținerea unui model consistent de odihnă.

Este important să aibă un somn odihnitor și să evite substanțele care pot afecta ciclurile normale de somn (cum ar fi cofeina, alcoolul și marijuana).

2. Mediul de dormit inadecvat

Dormitorul are un impact direct asupra calității somnului. A dormi într-o cameră curată, ventilată și slab iluminată nu este același lucru cu a dormi într-un dormitor murdar, cu zgomot și cu o saltea și o pernă inadecvate.

Cel mai bine este să dormiți într-o cameră în care nu există sunete bruște și puternice. Evitați dormitoarele prea luminoase sau prea calde, care pot interfera cu producția de melatonină. Alegeți o saltea cu arcuri împachetate individual, care să nu fie prea moale sau prea tare.

3. Alimentația precară

Dietă pentru sportivi
Alegerea alimentelor potrivite este o parte importantă a planului de antrenament. O dietă greșită poate modifica și tiparul de somn.

Dieta poate influența capacitatea de a obține un somn odihnitor. Sportivii care consumă alimente bogate în cofeină sau zahăr pot avea dificultăți în a adormi sau în menținerea unei odihne profunde. O dietă echilibrată, bogată în nutrienți esențiali, vitamine și minerale, poate îmbunătăți calitatea somnului.

Cel mai indicat este să consumați alimente bogate în triptofani sau carbohidrați, precum puiul, peștele, brânza, cartofii și albușurile de ou. Mesele bogate în grăsimi trebuie evitate înainte de culcare, deoarece pot reduce numărul de ore de somn.

4. Mediul de antrenament și competiție

Locul unde au loc antrenamentele și competițiile sportive poate afecta calitatea somnului. De exemplu, persoanele care se antrenează în medii zgomotoase sau slab iluminate au adesea dificultăți de somn. În plus, exercițiile pe timp de noapte pot perturba modelul normal de somn al sportivului.

5. Leziunile și problemele respiratorii

Atunci când un sportiv suferă o accidentare gravă, poate avea dureri nocturne care împiedică somnul odihnitor. Suplimentele care conțin melatonină sau magneziu pot fi utilizate sub îndrumarea medicului pentru a facilita odihna.

Atunci când suferiți de alergii și probleme respiratorii, cum ar fi apneea în somn, poate fi foarte greu să adormiți. Cel mai bine este să solicitați asistență medicală pentru a găsi o soluție în timp util.

6. Factorii psihologici

Stresul, anxietatea și depresia pot afecta calitatea odihnei zilnice. Sportivii care se confruntă cu aceste stări emoționale trebuie să solicite ajutor psihologic pentru a-și îmbunătăți situația.

Somnul odihnitor este vital pentru sportivi

Odihna zilnică este un aspect cheie pentru performanța sportivă. Lipsa somnului poate afecta negativ coordonarea, viteza, puterea și precizia mișcărilor. De asemenea, aceasta crește riscul de accidentare.

Pentru a evita aceste dezavantaje, sportivii trebuie să acorde o atenție deosebită factorilor care pot afecta calitatea somnului, precum programul de antrenament, mediul de somn, consumul de substanțe care afectează somnul, etc.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Charest J, Grandner MA. (2019). Sleep and Athletic Performance: Impacts on Physical Performance, Mental Performance, Injury Risk and Recovery, and Mental Health. Sleep Med Clin. 2020 Mar;15(1):41-57. doi: 10.1016/j.jsmc.2019.11.005. PMID: 32005349; PMCID: PMC9960533.
  • Riederer MF. (2020). How Sleep Impacts Performance in Youth Athletes. Curr Sports Med Rep. 2020 Nov;19(11):463-467. doi: 10.1249/JSR.0000000000000771. PMID: 33156032.
  • Sargent C, Lastella M, Halson SL, Roach GD. (2014). The impact of training schedules on the sleep and fatigue of elite athletes. Chronobiol Int. 2014 Dec;31(10):1160-8. doi: 10.3109/07420528.2014.957306. Epub 2014 Sep 15. PMID: 25222347.
  • Watson AM. (2017). Sleep and Athletic Performance. Curr Sports Med Rep. 2017 Nov/Dec;16(6):413-418. doi: 10.1249/JSR.0000000000000418. PMID: 29135639.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.