Tehnica 4-7-8 pentru a obține un somn adecvat
 

Tehnica 4-7-8 pentru a obține un somn adecvat

Tehnica 4-7-8 este o modalitate foarte eficientă de relaxare prin respirație adecvată. Ajută la obținerea unui somn de calitate!
Tehnica 4-7-8 pentru a obține un somn adecvat

Ultima actualizare: 25 aprilie, 2022

Dacă sunteți una dintre acele persoane care suferă de insomnie sau probleme de odihnă, suntem siguri că ați încercat deja totul. De la ceaiuri relaxante, la plimbări înainte de culcare.. nimic nu pare să funcționeze. Cunoașteți tehnica 4-7-8?

Tehnica 4-7-8 este adesea folosită de multe persoane, nu doar pentru a dormi adecvat, ci și pentru a gestiona stresul și a se relaxa.

Deși nu există studii științifice dedicate în mod special acestei metode, există altele care confirmă relația strânsă dintre relaxare și somn.

Ce este tehnica 4-7-8?

Tehnica 4-7-8 este o modalitate de a vă relaxa prin respirație adecvată. Această metodă a fost dezvoltată de Andrew Weil, doctor în medicină la Universitatea din Arizona (Statele Unite). Weil este celebru pentru terapiile sale pentru a reduce stresul și anxietatea și pentru că ajută persoanele cu insomnie.

Specialistul Andre Weil
Andre Weil | Sursa: Twitter

Tehnicile și sfaturile sale sunt eficiente pentru toți acei oameni car au un ritm de viață marcat de nervi și stres. Dacă este și cazul vostru, tehnica 4-7-8 merită luată în considerare din aceste motive:

 • Folosită timp de o lună, această tehnică face ca respirația să devină mai ritmată și mai lentă. Mușchii încep să se relaxeze, iar mintea este gata să se odihnească la sosirea nopții.
 • Tehnica 4-7-8 este utilă pentru a face față stresului zilnic și chiar pentru a gestiona mai bine furia.
 • În prima lună, ar trebui să aplicăm tehnica de patru ori pe zi. După aceea, este suficient să o facem o dată dimineața și apoi cu o jumătate de oră înainte de a merge la culcare.

Cum se aplică tehnica 4-7-8?

Următoarea procedură se bazează pe publicații care detaliază metoda Weil. După cum am spus deja, sunt necesare studii științifice mai aprofundate pentru a confirma toate presupusele sale beneficii.

Prima lună

Pe parcursul primei luni, vom aplica tehnica 4-7-8 de patru ori pe zi. Mai întâi, de îndată ce ne trezim; apoi, după prânz; ulterior, când ajungem acasă la mijlocul după-amiezii, iar ultima dată cu jumătate de oră înainte de culcare. Foarte ușor!

 1. Stați într-un loc confortabil care vă permite să aveți spatele drept.
 2. Așezați limba în spatele dinților superiori, exact acolo unde începe palatul.
 3. Închideți gura și inspirați pe nas. Între timp, numărați până la 4.
 4. Țineți-vă respirația timp de 7 secunde.
 5. Apoi, expirați aerul din plămâni timp de 8 secunde într-un mod sonor.
 6. Repetați ciclul de patru ori.
Femeie care pratică tehnica 4-7-8

 

După cum puteți vedea, este ceva cu adevărat simplu care ne obligă să ne reglam respirația și ne ajută să ne eliberăm de stresul zilnic. Cel mai important este să nu uitați să o faceți în fiecare zi timp de o lună, de patru ori pe zi.

În următoarele câteva luni

După prima lună, corpul și mintea se vor obișnui deja cu aceste îndrumări. Această metodă poate fi o modalitate foarte potrivită de a gestiona acele surse de stres extern care ne modifică respirația pe parcursul zilei. Nervozitatea ne face să stocăm tensiune, iar seara ne este atât de greu să adormim.

După ce au trecut primele 30 de zile, este suficient să aplicăm tehnica 4-7-8 de două ori, prima dată când ne trezim și a doua oară cu 30 de minute înainte de a merge la culcare.

Femeie care se odihnește bine

În cele din urmă, este important să urmați și aceste sfaturi pentru a vă bucura de un somn adecvat:

 • Urmați întotdeauna același program pe tot parcursul zilei: luați prânzul și cina la ore fixe și aplicați tehnica 4-7-8 la aceleași ore.
 • Cina trebuie să fie ușoară, servită cu două ore înainte de culcare.
 • Faceți un duș relaxant înainte de culcare.
 • Cu două ore înainte de culcare, este important să vă închideți laptopurile și telefoanele mobile, deoarece aceste ecrane acționează ca stimulente și ne împiedică să adormim corespunzător.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.