Spală părul mai rar - 9 idei pentru întreținere
Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez
Una dintre cele mai frecvente probleme legate de frumusețe este păstrarea unui păr curat și sănătos. Podoaba capilară este una dintre cele mai importante trăsături ale fizionomiei umane și unul dintre primele lucruri care se observă. Spală părul mai rar și întreține-l mai bine, pentru a fi mereu atractivă și radiantă.
1. Spală-ți părul cu apă filtrată sau fiartă
Unul dintre primele lucruri pe care le poți face este să îți clătești părul cu apă fiartă sau filtrată, la o temperatură confortabilă pentru tine, aproximativ 38 grade Celsius.
2. Spală părul mai rar și nu folosi în exces produse de styling
Unele dintre produsele pe care le folosim pentru a ne înfrumuseța dăunează părului pe termen lung, încarcă firul de păr și duc la necesitatea spălării mai dese. Șamponul uscat, fixativul sau gelul îți vor face părul să arate tern și fără strălucire, așadar folosește-le cu moderație.
Spală părul mai rar și folosește aceste produse o dată sau de două ori pe săptămână.
3. Piaptănă părul mai rar și folosește un pieptene
Ții minte sfatul din bătrâni care spunea că trebuie să piepteni părul de 100 de ori pentru strălucire? Nimic mai fals. Contrar miturilor străvechi, pletele nu vor deveni mai sănătoase prin periere frecventă, ci cu cât îl atingi mai mult, părul se va murdări mai repede.
Este suficient să te piepteni o dată sau de două ori pe zi cu ajutorul unui pieptene, pentru a preveni apariția vârfurilor despicate și a păstra strălucirea podoabei capilare.
4. Folosește spumă de păr
Pentru un aspect natural poți folosi spuma de păr în locul fixativului sau al gelului. Aceasta usucă mai puțin firul și oferă volum și o textură fină, aranjând firele rebele.
5. Folosește un șampon fără sulfați
Produsul lauril sulfat de sodiu – sau SLS – este o substanță non toxică adăugată în majoritatea șampoanelor și a produselor cosmetice pentru spumare. Este cauza pentru care scalpul se usucă și producția de sebum crește.
Dacă bănuiești că te afli și tu în această situație, citește cu atenție ingredientele șamponului pe care îl cumperi și alege unul fără sulfați. Apoi folosește o mască de păr sau ulei cosmetic pentru îngrijire. Sau poți încerca rețete naturiste acasă la tine, cu ingrediente naturale și uleiuri presate la rece.
6. Diminuează căldura
Folosirea frecventă a uscătorului de păr, a ondulatorului sau a plăcii de îndreptat deteriorează firul de păr și îl face să pară tern și obosit. Încearcă să îți usuci părul fără ajutorul uscătorului sau scade puțin temperatura de uscare până în jurul valorii de 150°C.
7. Folosește un tratament exfoliant pentru scalp
Un tratament exfoliant înlătură periodic celulele moarte de la suprafața scalpului, curăță pielea în profunzime și întărește foliculii de păr pentru o podoabă capilară cu aspect sănătos și revitalizat.
8. Schimbă mai des fața de pernă
Folosind aceeași față de pernă timp îndelungat, părul tău se murdărește mai repede.
Așternutul absoarbe uleiurile și produsele de styling pe care le folosești, precum și sebumul secretat de piele. Iar rezultatul este o față de pernă îmbibată cu bacterii și celule moarte. Este bine să schimbi așternuturile o dată pe săptămână pentru sănătatea întregului organism.
Sau, dacă vrei un tratament regesc pe timpul nopții, folosește o față de pernă din satin sau mătase. Mătasea este un material mai blând cu părul tău, care se va încâlci mai puțin.
9. Protejează-ți părul de soare și frig
Este esențial să-ți protejezi și firul de păr, nu doar pielea, de temperaturile extreme, de soare, vânt sau ger. Și asta pentru că la temperaturi foarte ridicate sau extrem de scăzute, glandele sebacee devin mai active, secretă sebum din abundență, iar rădăcinile devin uleioase.
Cea mai bună soluție este purtarea unei pălării pe timp de vară, dacă ești la plajă și neapărat a unei căciuli pe timp de iarnă. Spală părul mai rar și protejează-l de intemperii, pentru a-i păstra strălucirea și vitalitatea.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Del Cañizo C. La evaluación de la actividad de los cosméticos. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana 2005; 33 (3): 139-141. Available at: http://www.medigraphic.com/pdfs/cutanea/mc-2005/mc053j.pdf. Accessed 01/25, 2019.
- Díaz Ramírez CC, Villafuerte Robles L (2012). Elementos que influyen la medición del efecto de electrolitos sobre la extensión de una gota de champú. Revista mexicana de ciencias farmacéuticas 2012; 43 (2): 31-45. Available at: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-01952012000200004. Accessed 01/25, 2019.
- MedlinePlus. Cabello grasoso. 2019. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002042.htm. Accessed 01/25, 2019.
- Skopp G, Pötsch L, Mauden M. Stability of cannabinoids in hair samples exposed to sunlight. Clinical Chemistry 2000; 46 (11): 1846-1848. Available at: http://clinchem.aaccjnls.org/content/46/11/1846.short. Accessed 01/25, 2019.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.