Logo image
Logo image

Stresul în sarcină: strategii de gestionare

4 minute
Expunerea constantă la stres poate fi în detrimentul sarcinii. Mai jos, îți prezentăm câteva strategii pe care le poți implementa pentru a reduce nivelul de stres prenatal.
Stresul în sarcină: strategii de gestionare
Alicia Escaño Hidalgo

Scris și verificat de psihologul Alicia Escaño Hidalgo

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cum poți gestiona stresul în sarcină? Fără îndoială, sarcina este una dintre cele mai minunate etape pe care o poate experimenta o femeie în viață. În mod similar, partenerul său se poate bucura de sarcină și de dezvoltarea copilului.

Cu toate acestea, tu, ca mamă, vei trece prin roller-coasterul emoțional care este sarcina. Din acest motiv, am compilat o listă de strategii pentru a te ajuta să gestionezi mai bine stresul în timpul sarcinii.

Stresul în sarcină

Sistemele hormonale și biologice sunt modificate în timpul sarcinii. Chiar și influența partenerului joacă un rol important în această perioadă.

Menținerea echilibrului mintal, a seninătății și a calmului în timpul sarcinii este esențială pentru dezvoltarea bebelușului, precum și pentru sănătatea ta fizică și psihică.

Some figure
Modificările fizice și hormonale din timpul sarcinii pot declanșa stres, anxietate și alte probleme emoționale.

Este complet normal ca femeile însărcinate să experimenteze valuri de emoții diferite în toată această perioadă. Stresul nu face excepție. La început, s-ar putea să nu te recunoști fizic și apoi să începi să conștientizezi schimbările care vor urma. Acest lucru poate provoca mult stres.

Pe măsură ce trec lunile și intri în al doilea trimestru de sarcină, s-ar putea să devii mai entuziasmată. Corpul tău se obișnuiește să adăpostească o altă ființă. Greața și disconfortul general se ameliorează, oboseala este redusă și probabil că te poți bucura cu adevărat de sarcină. Cu toate acestea, așa cum am menționat, dezechilibrele emoționale continuă să lovească ca valurile mareelor pentru majoritatea femeilor.

Acestea fiind spuse, este important să încerci să gestionezi stresul pe care aceste emoții îl pot provoca. Știm că stresul poate afecta echilibrul natural al corpului, cunoscut și sub numele de homeostază. Din această cauză, te poți îmbolnăvi. Gestionarea stresului este indicată pentru toată lumea, dar mai ales pentru femeile însărcinate.

Vezi și:

Respingerea partenerului în timpul sarcinii

Cum să gestionezi stresul în sarcină

Sarcina în sine este considerată un promotor al activării biologice și este unul dintre cele mai stresante evenimente din viață. Jumătate dintre femeile însărcinate declară că au mai multe simptome de anxietate și depresie decât înainte de sarcină.

Există mai multe studii care au descoperit o relație direct proporțională între mamele care se confruntă cu stresul în timpul sarcinii și copiii cu dizabilități cognitive sau lingvistice (LaPlante, Barr, Brunet și colab., 2004).

Mai mult, studiile indică faptul că dezvoltarea fetală este extrem de sensibilă la modificările stării emoționale a mamei. Chiar și nivelurile mici de stres pot afecta fătul.

Din acest motiv, îți vom împărtăși câteva strategii care să te ajute să ții sub control nivelul de stres:

Petrece-ți timpul cu alte femei însărcinate

Some figure
Efectuarea de activități împreună cu alte femei însărcinate poate fi benefică pentru menținerea unor niveluri sănătoase de stres.

Socializarea ajută la atenuarea stresului. În ceea ce privește femeile însărcinate, s-a demonstrat faptul că petrecerea timpului cu alte femei aflate în aceeași situație reduce semnificativ nivelul de stres.

Acest lucru este posibil deoarece relațiile sociale pozitive ne permit să ne împărtășim experiențele, să ne exprimăm emoțional fără a fi judecate și să ne angajăm în activități care cresc serotonina în mod natural.

Apelează la terapia prin râs

Râsul și umorul sunt instrumente puternice antistres. Ori de câte ori poți, urmărește videoclipuri amuzante, pune-ți un film care te face să râzi sau pur și simplu distrează-te alături de partener… doar pentru că poți! Vei vedea că, după câteva minute, te vei simți mult mai bine.

Practică meditația

Tehnica mindfulness are multe beneficii și ajută la evitarea stresului prenatal. Aceasta implică exerciții care ne permit să ne concentrăm atenția asupra momentului actual, fără a ne judeca singuri. Mindfulness ne poate ajuta să îndepărtăm ușor gândurile, vinovăția și îngrijorarea pe măsură ce ne conectăm cu prezentul.

Fii realistă

Some figure

A cere prea mult de la tine în timpul sarcinii îți poate afecta sănătatea mintală. Încearcă să stai departe de presiune și de gândurile negative.

Exprimă-ți emoțiile

Nu-ți suprima sentimentele și emoțiile din cauza a ceea ce oamenii ar putea crede despre tine sau de teama de a părea slabă. Femeile însărcinate trec prin emoții interminabile, unele fiind neplăcute. Dacă simți că vrei să plângi, nu te abține. Neexprimarea acestor emoții îți va crește nivelul de stres.

Vezi și:

Bronzul în sarcină: este sigur?

În concluzie

Femeile însărcinate pot face multe pentru a gestiona stresul, dar acest lucru este complicat. Femeile au nevoie de sprijin din partea partenerilor, care trebuie să înțeleagă schimbările emoționale, să ofere empatie și înțelegere și să fie gata să renunțe la anumite dispute sau probleme.

În acest fel, nu vei simți atât de multă presiune, ceea ce te va ajuta să te eliberezi de stresul pe care sarcina în sine îl poate aduce. Nu este vorba despre „tratarea femeii însărcinate ca pe o regină”, ci mai degrabă despre compasiune și empatie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García-Esteve, Miyar, V. (2017), Manual de Psiquiatria Perinatal. Guía para el manejo de los trastornos mentales durante el embarazo, posparto y lactancia. Editorial Panamericana.
  • T., F. (1994). The effects of mother’s physical and emotional unavailability on emotion regulation. Monographs of the Society for Research in Child Development.
  • González-Ochoa R, Sánchez-Rodríguez EN, Chavarría A, Gutiérrez-Ospina G, Romo-González T. Evaluating Stress during Pregnancy: Do We Have the Right Conceptions and the Correct Tools to Assess It?. J Pregnancy. 2018;2018:4857065. Published 2018 Feb 1. doi:10.1155/2018/4857065
  • Dunkel Schetter C, Tanner L. Anxiety, depression and stress in pregnancy: implications for mothers, children, research, and practice. Curr Opin Psychiatry. 2012;25(2):141–148. doi:10.1097/YCO.0b013e3283503680
  • Coussons-Read ME. Effects of prenatal stress on pregnancy and human development: mechanisms and pathways. Obstet Med. 2013;6(2):52–57. doi:10.1177/1753495X12473751jjj

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.