Logo image
Logo image

Supradozajul cu insulină: care sunt consecințele sale?

6 minute
Transpirația, somnolența și tremuratul sunt câteva simptome timpurii ale unei supradoze de insulină. Ce trebuie făcut dacă apare acest tablou clinic?
Supradozajul cu insulină: care sunt consecințele sale?
Ultima actualizare: 23 septembrie, 2022

Insulina este un hormon care joacă un rol crucial în controlul diabetului. Aceasta favorizează absorbția și depozitarea glucozei. Administrarea necorespunzătoare poate duce la supradozajul cu insulină.

Insulina este un hormon produs de un grup de celule specializate din pancreas. Poate fi sintetizată în laboratoare și folosită ca medicament injectabil în managementul diabetului. Potrivit studiilor, această boală afectează peste 285 de milioane de oameni din întreaga lume.

Utilizarea acestui hormon îmbunătățește calitatea vieții și crește șansele de supraviețuire în cazul multor pacienți. Cu toate acestea, supradozajul cu insulină poate pune în pericol viața și poate genera consecințe multiple.

Dozele sigure de insulină

Doza administrată variază în funcție de greutatea și vârsta pacientului. Dozele obișnuite în terapia de întreținere cu insulină pentru diabet variază de la 0,5 la 1,5 UI per kilogram de greutate corporală pe zi.

Cercetările au arătat că utilizarea insulinei poate ține sau nu cont de ritmul fiziologic. Se urmărește compensarea secreției proprii. Se utilizează o doză în bolus și o doză bazală.

Insulina bazală

Este doza de insulină folosită pentru a compensa nivelul zahărului în sânge de-a lungul zilei. Scopul este de a menține un aport adecvat de zahăr către diferite organe, fără a ajunge la hiperglicemie.

Insulina cu acțiune intermediară sau cu acțiune lungă este utilizată pentru a acoperi încărcătura bazală. Doza va fi stabilită de medicul specialist.

Descoperiți: Utilizarea insulinei bazale: tot ce trebuie să știți

Insulina în bolus

Insulina în bolus se administrează în funcție de aportul alimentar. În acest fel, organismul va avea capacitatea de a face față zahărului care intră în sânge, evitând complicațiile hiperglicemiei.

Diabeticii trebuie să aibă un control strict al nivelului de glucoză în sânge înainte de a mânca. În plus, trebuie să țină cont de tipul de hrană, cantitatea de carbohidrați ingerată și activitatea fizică care trebuie desfășurată ulterior.

Pentru aceasta, este necesară pregătirea prealabilă a diabeticului de către profesioniștii din domeniul sănătății.

Forme de administrare a insulinei

În prezent, există mai multe tipuri de insulină. Medicii trebuie să ia în considerare factori precum rata de eliberare și concentrația de insulină atunci când calculează dozele.

Insulina în bolus poate ajunge în sânge în 15 minute – 1 oră. Doza de bază este cu eliberare lentă și rămâne în organism timp de 24 de ore sau mai mult.

Există insulină cu concentrație de 100 UI pe mililitru și alte forme care ajung la 500 UI pe mililitru. Așadar, există și o marjă de eroare.

Studiile evidențiază următoarele tipuri de administrare:

  • Fiole: aceasta a fost prima formă disponibilă pe piață. Include un flacon și o seringă gradată pentru administrare. Cele mai frecvente tipuri sunt insulina obișnuită, NPH și lispro.
  • Stilouri: reprezintă un sistem preîncărcat și reglabil pentru administrare rapidă. Cartușele conțin adesea 300 UI de insulină.
  • Stilouri injectoare: sunt dispozitive similare celor de mai sus, dar permit administrarea subcutanată fără a fi nevoie de ace.
  • Pompe cu infuzie continuă: sunt dispozitive mici care pompează insulina dintr-un rezervor într-un ritm prestabilit. Administrarea se face subcutanat, de obicei la nivelul feselor sau al abdomenului.
Some figure
Pompele de insulină reglează printr-un sistem computerizat aportul de substanță. Ele trebuie programate corespunzător.

Cum apare supradozajul de insulină?

La majoritatea persoanelor cu diabet zaharat, utilizarea insulinei este o practică zilnică care nu necesită abilități deosebite. Cu toate acestea, procesul nu trebuie subestimat, deoarece excesul sau deficitul poate compromite viața pacientului.

Unele dintre cauzele supradozajului cu insulină sunt următoarele:

  • Calcul greșit
  • Utilizarea unui tip greșit de insulină
  • Utilizare repetată fără prescripție medicală
  • Lipsa mesei după administrare
  • Administrare în picior sau braț înainte de antrenament (absorbția este accelerată)

Excesul de insulină din organism, numit și hiperinsulinemie, accelerează metabolismul zahărului. În consecință, nivelul de glucoză din sânge va fi redus și organismul va intra într-o stare de hipoglicemie, lăsând organele vitale fără energie.

Simptome comune

Supradozajul cu insulină se manifestă la fel ca hipoglicemia acută. Simptomele apar rapid și, în cazurile ușoare, includ următoarele:

  • Iritabilitate
  • Somnolenţă
  • Confuzie
  • Anxietate și depresie
  • Tremurături și slăbiciune
  • Transpirație și frisoane
  • Amorțeală la nivelul buzelor
  • Amețeală și greață
  • Palpitații
  • Vedere dublă sau încețoșată

Există cazuri de supradozaj numite șocuri insulinice, cu hipoglicemie foarte gravă care compromite viața pacientului. Ele reprezintă o urgență medicală și includ următoarele manifestări:

  • Leșin
  • Dificultate respiratorie
  • Pierderea coordonării
  • Probleme de concentrare

Consecințele administrării inadecvate a insulinei

Principala consecință a supradozajului cu insulină este hipoglicemia. Aceasta este asociată cu o gamă largă de complicații, cele mai frecvente fiind coma diabetică și convulsiile.

Comă diabetică

Este o complicație gravă a pacienților diabetici, caracterizată printr-o pierdere bruscă a conștienței. Coma diabetică se poate manifesta atât la pacienții cu niveluri scăzute, cât și la cei cu niveluri crescute ale zahărului în sânge. În cazul hipoglicemiei, compromiterea aportului de energie cerebrală este cauza fenomenului.

Convulsii

Ca și coma diabetică, convulsiile sunt rezultatul deficitului de glucoză la nivelul sistemului nervos central. Cercetările sugerează că acest simptom neuroglupenic apare atunci când nivelul glucozei din sânge scade sub 50 miligrame pe decilitru (mg/dl). Pot apărea și tulburări de comportament sau dureri de cap.

Ce trebuie făcut în caz de supradozaj cu insulină?

În cazul unui supradozaj cu insulină, trebuie să cunoașteți anumite recomandări pentru a preveni evoluția afecțiunii. Aceste măsuri depind de severitatea simptomelor și îmbunătățesc prognosticul pacienților.

Some figure
În caz de comă diabetică sau convulsii la un pacient ce folosește insulină, acțiunea promptă este vitală.

Supradozajul ușor cu insulină

În primul rând, trebuie să evitați să vă alarmați. Anxietatea și panica pot exacerba tabloul clinic. Este esențial să monitorizați nivelul zahărului din sânge. Dacă glicemia este sub 70 mg/dl, există hipoglicemie.

În acest caz, se recomandă să consumați un aliment dulce sau o băutură cu multă glucoză: un fruct, o bomboană, o băutură răcoritoare sau un cub de zahăr.

În plus, este important să aflați care este cauza directă a supradozajului. Dacă ați ratat o masă, mâncați cât mai curând posibil.

Nu uitați să măsurați nivelul zahărului în sânge după 15 până la 20 de minute de la aplicarea măsurilor de mai sus. În cazul în care glicemia rămâne scăzută sau simptomele persistă, este esențial să solicitați asistență medicală.

Supradozajul sever cu insulină

Cazurile de supradozaj sever cu insulină necesită tratament într-o unitate spitalicească.

Nu trebuie să încercați să puneți ceva în gura unei persoane inconștiente, deoarece există riscul de sufocare. Mergeți la cel mai apropiat centru medical.

Tratamentul medical se bazează pe administrarea intravenoasă a soluției de dextroză. În plus, înlocuirea electroliților este necesară la majoritatea pacienților. Pacientul va fi ținut sub observație medicală până la stabilizarea completă.

Citiți și: Ce este rezistența la insulină sau sindromul metabolic?

Sfaturi pentru a preveni supradozajul cu insulină

Educația privind gestionarea diabetului este cea mai valoroasă măsură pentru a evita erorile de administrare a insulinei. Câteva sfaturi care pot ajuta la prevenirea supradozajului includ următoarele:

  • Citiți cu atenție ambalajul insulinei înainte de a o utiliza, mai ales dacă folosiți un produs nou sau necunoscut.
  • Etichetați și identificați tipurile de insulină pe care trebuie să le administrați în timpul zilei.
  • Nu săriți peste mese și nu uitați să mâncați după o doză de insulină.
  • Păstrați o evidență a dozelor administrate în fiecare zi.
  • Nu uitați să verificați întotdeauna cantitatea de insulină.
  • Consultați medicul dacă nu știți cum să utilizați medicamentul.

Respectarea tratamentului este vitală în terapia cu insulină

Insulina este un hormon cu mari beneficii pentru pacienții diabetici. Cu toate acestea, ca orice alt medicament, poate avea efecte secundare dacă nu este utilizată corespunzător.

Persoanele care o folosesc trebuie să respecte în detaliu indicațiile medicale. Supradozajul cu insulină este potențial fatal, așa că nu trebuie tratat cu superficialitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Di Lorenzi R, Bruno L, Pandolfi M, Javiel G, et al. Hipoglucemia en pacientes diabéticos. Rev. Urug. Med. Int. 2017; 2(3): 51-60.
  • Gómez A. Terapia insulínica. Revisión y actualización. Offarm. 2008; 27(10): 72-81.
  • Camejo M, García A, Rodríguez E, Carrizales M, et al. Visión epidemiológica de la diabetes mellitus: Situación en venezuela. Registro epidemiológico y propuesta de registro. Programas de detección precoz. Rev. Venez. Endocrinol. Metab. 2012; 10(1): 2-6.
  • Kuzmanic A. Insulinoterapia. Rev. Med. Clin. Condes. 2009; 20(5): 605 – 613.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.