Tendinopatia adductorului de șold: ce simptome are? - Doza de Sănătate
 

Tendinopatia adductorului de șold: ce simptome are?

Tendinopatia adductorului de șold este foarte frecventă la sportivi. Este important să mergi la un specialist dacă observi simptomele pentru a evita ca aceasta să-ți afecteze calitatea vieții.
Tendinopatia adductorului de șold: ce simptome are?
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Adductorii sunt mușchi foarte importanți situați pe partea interioară a coapselor. Dacă ai fost vreodată la o sală de sport, probabil ai dat peste un echipament pentru a-i antrena. În unele cazuri, din cauza efortului excesiv, s-ar putea să ajungi să suferi de tendinopatia adductorului de șold.

Dacă efectuezi un exercițiu incorect sau brusc, te poți alege cu o tendinopatie de adductor de șold, după cum indică articolul Proximal hamstring tendon avulsion: surgical treatment in high-performance athletes. Case study. Din acest motiv, aceasta este o leziune destul de frecventă la sportivi. Citește mai departe pentru a afla ce caracteristici are tendinopatia adductorului de șold și care sunt simptomele sale.

Tendinopatia adductorului de șold

Există două moduri de a face referire la această problemă: tendinopatia adductorului de șold sau pubalgia. De asemenea, deoarece leziunea afectează aductorii, este clasificată ca pubalgie inferioară.

Motivul pentru care se folosește acest termen este faptul că această tendinopatie arată prezența disconfortului în zona adductorilor și a părților pubiene și se poate extinde la nivelul abdomenului inferior, așa cum indică articolul Groin pain: differential diagnosis.

Mușchii adductori ai corpului uman
Imagine anatomică a locației mușchilor adductori.

De obicei, tendinopatia adductorului de șold apare din cauza antrenamentului intensiv zilnic. Din acest motiv, așa cum este indicat în articolul pe care l-am menționat mai sus, este frecvent întâlnită la sportivii care practică activități precum fotbalul, rugby-ul, culturismul sau ciclismul.

Este important să știm cum să o identificăm atunci când apare pentru a lua măsurile adecvate și a ne recupera rapid.

Simptome

Principalul simptom al pubalgiei sau al tendinopatiei adductorului de șold este durerea la nivelul coapselor interioare. Această durere, așa cum am menționat anterior, se poate răspândi la nivelul abdomenului inferior. Să vedem cum evoluează acest simptom și când apare:

  • Avertisment cu privire la tendinopatie: La început, vei simți durere pe partea interioară a coapsei sau a abdomenului inferior după ce te antrenezi, adică în perioada de odihnă.
  • Agravarea leziunii: În câteva zile, această durere se poate răspândi în zona inghinală și începe să apară în timpul antrenamentului.
  • Durere continuă: Dacă nu ai început niciun tratament, durerea devine continuă și insuportabilă. Fie că te odihnești sau te miști, durerea nu dispare.

La primul semn de durere în zona menționată, este important să mergi la un specialist. Tendinopatia adductorului de șold îți poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții.

Întinderea adductorului va fi aproape imposibil de realizat din cauza durerii și s-ar putea să ajungi la punctul de a fi incapabil să-ți încrucișezi picioarele.

Tratament pentru tendinopatia adductorului de șold

Pacientă tratată pentru tendinopatia adductorului de șold
Fizioterapeut care tratează o leziune a adductorului

Tratamentul pentru tendinopatia adductorului de șold depinde de gradul de leziune. Din acest motiv, cu cât mergi mai repede la medic, cu atât tratamentul va fi mai puțin agresiv. Să aruncăm o privire la câteva posibilități:

  • Medicamente antiinflamatoare: Acestea sunt recomandate împreună cu odihna și câteva întinderi care îți permit să eliberezi tensiunea din zonă. Poți face acest lucru atunci când tendinopatia este la început și nu-ți afectează calitatea vieții.
  • Fizioterapie: Aceasta completează tratamentul de mai sus. Dacă simți durere în timpul exercițiilor fizice, poate fi o idee bună să apelezi la fizioterapie, unde vei desfășura un program de tratare a leziunii și corectare a cauzei ce a provocat-o.
  • Chirurgie: Aceasta este ultima opțiune atunci când leziunea este deja prea gravă și există o ruptură și distensie cronică în zona adductorului. Acesta poate fi motivul pentru care durerea este continuă.

Ai fost vreodată diagnosticat cu tendinopatia adductorului de șold? Dacă practici unul dintre sporturile menționate de noi, sperăm că vei putea corecta orice obiceiuri care te pot determina să suferi acest tip de accidentare. Nu uita să te întinzi întotdeauna după exerciții pentru a-ți relaxa mușchii.

Uneori nu acordăm prea multă atenție mușchilor adductori. Cu toate acestea, sunt foarte importanți și îi folosim tot timpul fără să ne dăm seama. Îți recomandăm, dacă simți durere în zonă, să nu aștepți să se înrăutățească și să mergi la medic cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gal, C. (2001). La pubalgia: prevención y tratamiento. Editorial Paidotribo.
  • Fuentes-Nucamendi, M. A., Carrillo-Muñiz, H., Bonfil-Ojeda, J. R., & Frías-Austria, R. (2011). Dolores de crecimiento. Régimen simplificado de tratamiento. Acta Ortopédica Mexicana25(2), 79-86.
  • Olivera, G., Holgado, M. S., & Cabello, J. (2001). Lesiones deportivas frecuentes en atención primaria. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria8(5), 307-320.
  • Sohier, R. (2009). Fisioterapia Analítica de la Articulación de la Cadera: Bases, técnicas y tratamientos diferenciales. Ed. Médica Panamericana.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.