Cum să dormi dacă ai tendinita umărului - Doza de Sănătate
 

Cum să dormi dacă ai tendinita umărului

Dormitul atunci când te confrunți cu tendinita umărului poate fi destul de incomod. De aceea, este important să știm ce poziție să adoptăm și cum să reducem durerea. În acest articol, îți vom împărtăși câteva recomandări foarte utile.
Cum să dormi dacă ai tendinita umărului
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Încercarea de a dormi dacă ai tendinita umărului poate fi foarte dificilă. Această afecțiune provoacă durere, inflamație și un sentiment de slăbiciune care reduce capacitatea pacientului de a-și îndeplini sarcinile de zi cu zi. Atunci când bolnavul se întinde, simptomele tind să se înrăutățească și pot întrerupe odihna.

Ce poți face în legătură cu asta? Cum poți preveni disconfortul pentru a nu-ți afecta calitatea somnului?

Există câteva măsuri simple pe care le poți pune în aplicare pentru a ameliora tendinita umărului. În acest articol, vom analiza pe scurt cauzele bolii și vom descoperi cum să ameliorăm simptomele pentru a putea dormi mai bine.

Ce este tendinita umărului? Care sunt cauzele sale?

Tendinita umărului este inflamația tendoanelor din umăr. Este adesea cauzată de mișcări repetitive sau de suprasolicitarea mușchilor umerilor. Boala este frecventă la persoanele care practică sporturi precum tenisul, baseballul și înotul, printre altele.

Tendinita umărului poate afecta și persoanele care au locuri de muncă ce implică o presiune excesivă asupra acestei articulații, cum este cazul tâmplarilor sau al pictorilor. În general, există două tipuri de tendinită a umărului:

  1. În coafa rotatorului, care cuprinde mușchii supraspinatus, infraspinatus, rotunzi minori și subscapulari
  2. În bicepsul brahial

Principalul simptom este o senzație de durere care se intensifică odată cu mișcarea membrului superior sau cu palparea articulației. Există, de asemenea, o slăbire a puterii brațului, dificultăți la ridicarea obiectelor și disconfort pe timp de noapte.

Sportiv afectat de tendinita umărului
Tenisul și alte sporturi predispun la dezvoltarea tendinitei umărului din cauza tipului de mișcări efectuate.

Cum poți să dormi bine dacă ai tendinita umărului?

Pentru a preveni problemele de somn cauzate de tendinita umărului, va trebui să consulți un medic. Deși există sfaturi generale pentru ameliorarea problemei, medicul specialist va trebui să stabilească gravitatea leziunii și nevoia de medicamente.

Adesea, medicii îți vor sugera să iei medicamente antiinflamatoare care nu necesită prescripție medicală (OTC), cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul. În același timp, îți recomandăm să lucrezi și cu un kinetoterapeut pentru a efectua exerciții pentru a-ți îmbunătăți forța musculară.

Dacă acest lucru nu este suficient pentru a ține sub control simptomele și durerea, poate fi necesară o injecție cu corticosteroizi sau chiar o intervenție chirurgicală. În orice caz, pe măsură ce te tratezi, poți urma aceste sfaturi înainte de culcare. Ia notițe!

Aplică gheață înainte de culcare

Înainte de a merge la culcare, aplică un pachet de gheață sau o compresă rece pe umărul afectat de tendinită. După cum explică medicul Edward R. Laskowski într-un articol apărut pe Mayo Clinic, temperatura scăzută ameliorează durerea și determină constricția vaselor de sânge. În acest fel, inflamația este redusă.

Terapia rece ar trebui să dureze 15 – 20 de minute. Este esențial să înfășori gheața într-o pungă sau într-un prosop, deoarece aplicarea directă poate dăuna pielii.

Găsește o poziție alternativă de dormit

Poziția de dormit are un rol important în ameliorarea tendinitei umărului. Cu toate acestea, nu există o postură standard de somn care să ajute la tratarea bolii. Din această cauză, îți recomandăm să încerci mai multe poziții de somn și să o alegi pe cea mai confortabilă.

  • Poziție înclinată. Există mai multe opțiuni pentru a dormi într-o poziție înclinată. În primul rând, poți sta în pat pe mai multe perne. Poți folosi, de asemenea, un scaun înclinat confortabil sau un pat reglabil. Pentru un plus de confort, perna poate fi așezată sub brațul rănit.
  • Cu fața în sus. Stai întins pe spate cu brațul rănit așezat pe o pernă. Acest suport scade presiunea pe umăr, ameliorând astfel durerea.
  • Pe partea nevătămată. O altă poziție care te va ajuta să te odihnești mai bine este dormitul pe partea neafectată. Cu alte cuvinte, dacă umărul stâng este cel rănit, poți dormi pe partea dreaptă. Totuși, acest lucru este oarecum dificil pentru persoanele care nu pot dormi în aceeași poziție toată noaptea.
Bărbat care nu știe cum să dormi dacă ai tendinita umărului
Igiena somnului și pozițiile de dormit sunt elemente ce trebuie luate în considerare pentru a atenua durerea produsă de tendinita umărului.

Adoptă obiceiuri sănătoase de somn

Pentru a ajuta procesul de recuperare în cazurile de tendinită a umărului, somnul este de o importanță vitală. Calitatea slabă a somnului crește stresul și îngreunează recuperarea. Prin urmare, pe lângă punerea în practică a sfaturilor de mai sus, va trebui să adopți și alte obiceiuri sănătoase de somn. Îți recomandăm următoarele:

  • Adoptă un program regulat. Du-te la culcare și trezește-te în fiecare zi la aceeași oră.
  • Evită utilizarea dispozitivelor mobile, a computerului și a televizorului înainte de culcare.
  • Limitează consumul de stimulente, precum cofeina, nicotina și alcoolul, mai ales după ora 16:00.
  • Servește o cină sănătoasă cu cel puțin 2 ore înainte de culcare.

Nu poți dormi bine din cauza tendinitei umărului?

Simptomele tendinitei umărului sunt invalidante pe tot parcursul zilei, dar pot reduce și calitatea somnului. De aceea, o idee bună este să pui în practică aceste recomandări. Dacă durerea nu se ameliorează, cel mai bine este să consulți un medic.

Așa cum am menționat, în unele cazuri, leziunea necesită o abordare farmacologică sau chirurgicală. Dacă simptomele sunt severe și nu se ameliorează în ciuda măsurilor de mai sus, va trebui să mergi la medic în timp util.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.