Cum să ai grijă de articulații ca să nu ai dureri - Doza de Sănătate
 

Cum să ai grijă de articulații ca să nu ai dureri

Bolile inflamatorii care afectează sănătatea articulațiilor sunt foarte frecvente. Prevalența acestor boli crește odată cu vârsta, dar există factori de risc pe care îi poți ține sub control.
Cum să ai grijă de articulații ca să nu ai dureri
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ca să ai grijă de articulații în mod corespunzător, trebuie să știi că sistemul care ne permite să ne deplasăm – sistemul locomotor – este foarte complex. Este alcătuit din oase, articulații și mușchi, pe lângă tendoane și ligamente. Sistemul locomotor funcționează pentru a ne permite să ne mișcăm corpul, iar acest lucru este realizabil datorită articulațiilor.

Atunci când creierul dă ordinul de a contracta mușchii, voluntar sau nu, articulațiile trag oasele. În acest fel, articulațiile declanșează mecanismul mișcării.

Medicii diagnostichează în fiecare zi multe boli inflamatorii care afectează sănătatea articulațiilor. Prevalența acestor boli crește odată cu vârsta, osteoartrita și osteoporoza fiind cele mai frecvente afecțiuni.

Simptomele și diagnosticul bolilor articulare

Principalul simptom al bolilor care afectează sănătatea articulațiilor este durerea articulară, care este uneori însoțită de inflamație și deformare. În unele cazuri, acestea pot limita mișcarea articulațiilor afectate sau pot provoca rigiditate și pierderea intervalului de mișcare.

Specialistul pune un diagnostic pe baza simptomelor experimentate de pacient și, dacă este necesar, poate solicita teste precum analizele de sânge și urină, radiografiile și ecografiile articulare. Unele boli articulare, cu un diagnostic și tratament adecvat, pot fi ținute sub control fără probleme. Însă alte afecțiuni, precum osteoartrita, sunt cronice și dificil de controlat.

Factori de risc pentru durerile articulare

Există câțiva factori care te predispun la aceste dureri și împotriva cărora poți lua anumite măsuri de precauție. Cu toate acestea, există și factori de risc pe care nu îi poți influența.

Din punct de vedere genetic, femeile de vârstă mijlocie sunt mai predispuse decât bărbații să sufere de dureri articulare. Nu este clar dacă relația este doar genetică sau dacă există și o componentă hormonală.

Obezitatea este unul dintre factorii pe care îi poți influența. A fi supraponderal este o cauză a durerii articulare în anumite cazuri. În alte situații, este o consecință. Pe de o parte, obezitatea suprasolicită articulațiile. Pe de altă parte, poate fi o consecință a durerii articulare, deoarece durerea îngreunează mișcarea.

Tipul de muncă pe care o faci te poate determina să utilizezi în exces anumite articulații. Sporturile competitive sunt, de asemenea, legate de diferite afecțiuni, în funcție de disciplina pe care o practici.

Cum să ai grijă de articulații
Diverși factori de risc afectează sănătatea articulațiilor, printre care se numără genetica, greutatea corporală și tipul de muncă pe care o faci zilnic.

Cum să ai grijă de articulații

Poți preveni unele boli articulare adoptând obiceiuri sănătoase. În acest fel, vei influența anumiți factori de risc modificabili. Iată câteva sfaturi:

1. Dieta

Dieta sănătoasă este fundamentală. O dietă cu suficient calciu, alături de exercițiile cu impact redus, te pot ajuta să previi osteoporoza și să te miști mai ușor.

2. Exerciții fizice

Pe lângă dietă, este important să eviți viața sedentară și să faci mișcare. În acest fel, vei putea ameliora durerea, îți vei îmbunătăți mobilitatea articulațiilor, îți vei întări mușchii, vei stimula refacerea oaselor și îți vei îmbunătăți somnul.

3. Schimbări de postură

Ar trebui să eviți să adopți posturi corporale greșite:

  • Petreci prea mult timp în picioare
  • Petreci prea mult timp așezat sau culcat
  • Nu stai cu spatele drept și susținut de spătar
  • Folosești greutăți în mod dezechilibrat pe gantere sau haltere
  • Îți curbezi spatele atunci când ridici lucruri de pe podea
  • Practici activități care provoacă suprasolicitare, precum mersul pe teren neregulat o perioadă lungă de timp

4. Încălțăminte adecvată

Este important să porți încălțăminte lejeră, confortabilă și, de preferință, cu tălpi interioare. Nu purta tocuri înalte; tocurile înalte determină modificări degenerative ale articulațiilor piciorului și genunchiului. Cu toate acestea, nu sunt recomandați nici pantofii cu talpa perfect plată.

Articulații în mișcare
Îți poți îngriji sănătatea articulațiilor adoptând o dietă bogată în calciu, practicând exerciții fizice în mod regulat și purtând încălțăminte adecvată, printre altele.

Cum se pot atenua problemele articulare

Uneori, pentru a reduce durerea și inflamația articulațiilor, vei avea nevoie de medicamente, cum ar fi analgezice și medicamente antiinflamatoare. În unele cazuri mai grave, în funcție de sfaturile medicului dumneavoastră, o injecție cu corticosteroizi ar putea fi de mare ajutor.

De asemenea, poți utiliza comprese reci pentru inflamația acută sau fierbinți pentru mușchii rigizi. Aceste tehnici non-invazive te pot ajuta să-ți recapeți mobilitatea.

Concluzii despre sănătatea articulațiilor

Bolile legate de sănătatea articulațiilor sunt frecvente. Avem o speranță de viață mai mare și obiceiurile noastre determină excesul de greutate și obezitatea, așadar bolile articulare apar mai frecvent.

Este important să adopți obiceiuri sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice regulate, o dietă echilibrată, încălțămintea adecvată și posturile corporale corecte. Poți influența acești factori de risc pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții și a spori sănătatea articulațiilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • SINAVE, & Secretaria de Salud. (2016). Artritis reumatoide su impacto social y económico. Boletín Epidemiológico.

  • Caudill, A. (2007). Articulaciones, ay que DOLOR! THE AMERICAN QUARTER HORSE RACING JOURNAL ANDREA CAUDILL.

  • Jaime, J., Arabia, M., & Henry, W. (2014). Artrosis y actividad física Arthrosis and physical activity Arthrose et activité physique. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.